Salata verde se cultivă la noi de peste o mie de ani, fiind unul din alimentele cu puternic efect detoxifiant, mai ales când salata este consumată în cantități mari și constant.
Frunzele de salată verde sunt o sursă excelentă de substanțe nutritive: vitaminele A, C, B1, B2 și minerale precum potasiu, fier, cupru, fosfor și molibden.
Salata verde, consumată ca atare, poate trata cu succes constipația și alte tulburări gastrointestinale. Conține fier, de aceea se recomandă ca tonic persoanelor anemice. Absorbția fierului din salata verde este mult mai mare decât cea din suplimentele care conțin fier. Deoarece are în compoziția sa acid folic, care previne instalarea anemiei în timpul sarcinii, salata verde se recomandă femeilor însărcinate. Consumul de salată verde crește masa osoasă și, în timp, ajută la prevenirea osteoporozei. În cazul pacienților care suferă de Alzheimer, are un rol esențial deoarece limitează daunele neuronale de la nivelul creierului.
Salata verde poate ameliora insomnia și durerile de cap. Potasiul din compoziția frunzelor proaspete ajută la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, iar cuprul și fierul sunt necesare pentru formarea celulelor roșii din sânge.
Sucul de salată verde ajută la tratarea mai multor tipuri de tulburări sexuale, crește nivelul fertilității și numărul spermatozoizilor.
Salata nu îngrașă, nu face rău și poate fi nu numai un aliment ușor și aromat de primăvară, ci și un medicament care fluidifică sângele, curăță organismul de toxine, stimulează digestia. Salata se prepară cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a o mânca. Cu cât salata este mai închisă la culoare, cu atât este mai bogată în nutrienți.
Sursa: doctorexpres.ro
Articolul Salata verde, medicament bogat în fier apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult