Carbohidrații nu sunt numai buni pentru creier, dar, dacă sunt cei potriviți, vă pot ajuta să trăiți o viață mai lungă și mai productivă, fără a suferi de demență. Aceasta este premisa Dietei Mindspan, promovată de gerontologul Preston Estep III, care consideră că demența este „al șaselea cel mai mare criminal din lumea dezvoltată” și „ucide mai mulți oameni decât cancerul”.
Dr. Estep și-a folosit vasta experiență în neuroștiințe, genetică și analiză pentru a compila statisticile de sănătate ale populațiilor din întreaga lume, luând în calcul două valori: speranța de viață și impactul declinului cognitiv asupra vieții. După cum a relatat New York Post, dr. Estep a inventat expresia „elita mindspan” pentru a descrie popoarele cu durate lungi de viață asociate cu puține cazuri de Alzheimer și demență. Japonia este o astfel de elită, urmată de Franța mediteraneană, Italia, Spania și Costa Rica. Când Estep a comparat alimentele consumate de aceste națiuni, el a descoperit că pâinea, orezul și pastele reprezentau 50% din dieta acestora.
Dar pâinea, orezul și pastele, produse încărcate cu carbohidrați, sunt mult diferite de pâinea și pastele îmbogățite din SUA, o țară cu rate în creștere de demență și Alzheimer. Pastele îmbogățite, orezul și pâinea din SUA conțin de trei ori mai mult fier decât cele din Costa Rica, Franța mediteraneană și Japonia. „Cantități substanțiale de fier și alte metale se află în creierul persoanelor cu boala Alzheimer sau Parkinson.”
Estep este preocupat și de conținutul de fier din proteinele animale. Incidențele ridicate ale bolii Alzheimer din Statele Unite, Marea Britanie și Europa de Nord, zone cunoscute pentru consumul ridicat de carne, ar putea „crește depozitele de fier și acesta este probabil primul motiv pentru care au o povară a demenței atât de grea”.
Pentru cei care sunt îngrijorați de riscurile diabetului, datorită carbohidraților din pâine și paste, dr. Estep a declarat pentru The Daily Mail că nu carbohidrații, ci fierul declanșează o eliberare mai mare de insulină. În plus, răspunsul la insulină față de carnea roșie este „aproape dublu față de cel al peștelui și mai mult decât dublu față de cel al pastelor”.
Alimentele bune sugerate de specialist sunt: orezul brun, orezul thailandez de iasomie, orezul basmati alb, orezul cu bob lung, grișul de grâu și cous-cous-ul. Pâinea, dacă este posibil, ar trebui să fie făcută de la zero cu făină care nu a fost îmbogățită cu fier.
Ovăzul este, de asemenea, admis, de cel mult trei ori pe săptămână. Orezul rafinat este, de asemenea, pe listă, la fel ca și lămâia, mazărea, cartofii dulci, hummusul și fasolea, în special boabele de pinto.
Uleiul de măsline este ideal, din cauza conținutului său de acid gras mononesaturat, „asociat cu un risc scăzut de cancer mamar, boli de inimă și accident vascular cerebral, scăderea în greutate și scăderea colesterolului”.
Dr. Estep a mărturisit că nu a urmărit să favorizeze pâinea în detrimentul cărnii de vită, el doar a căutat să afle ce au mâncat popoarele care au trăit cel mai mult și au avut cele mai scăzute rate de demență.
Articolul Pâinea şi pastele reduc riscul de demență apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult