• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
07/07/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Olt

Metale grele descoperite în tampoane

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
16/09/2024
in categoria Stiri Olt
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Tampoanele sunt produse utilizate zilnic în perioada menstruală de către sute de milioane de femei de pe întreg globul. Acestea reprezintă o alegere populară datorită beneficiilor oferite, iar studiile arată că o femeie folosește între 11 și 15.000 de tampoane sau absorbante de-a lungul vieții. Prin urmare, este normal să ne întrebăm cât de sigură pe termen scurt și lung este utilizarea tampoanelor având în vedere cele mai recente cercetări. 

Metale grele – inclusiv în tampoane organice

Recent, un studiu a descoperit urme de 16 metale grele, inclusiv plumb, arsen și cadmiu în tampoane de la 14 mărci disponibile în SUA, Regatul Unit și Grecia. Cercetătorii au descoperit cantități foarte mici de plumb în aceste tampoane, deși pentru plumb nu există un prag de siguranță la care acest metal greu să nu fie considerat toxic. 

Interesant este că metale grele s-au găsit atât în tampoanele organice, cât și în cele non-organice. Tampoanele organice conțineau niveluri mai mari de arsen, în timp ce tampoanele non-organice aveau niveluri mai mari de plumb, a constatat studiul.

Cu toate acestea, acel studiu nu a putut determina dacă metalele grele ar putea ajunge din tampoane în organism, făcând astfel necunoscut orice impact potențial asupra sănătății. Cercetările urmează să fie continuate, mai ales că țesutul vaginal este mai permeabil decât alte zone ale corpului, adică substanțele care intră în contact cu mucoasa vaginală pot fi absorbite mai ușor în sânge decât prin piele, de exemplu.

Dar cum ajung metalele grele în tampoane?

Majoritatea tampoanelor sunt fabricate din bumbac sau dintr-un amestec de bumbac și raion, o fibră semisintetică. Arsenul este un element natural care se găsește în sol, apă și aer, în timp ce plumbul și alte metale grele sunt o parte naturală a scoarței Pământului – astfel încât plantele de bumbac pot absorbi cu ușurință metalele pe măsură ce se dezvoltă.

O alte posibilă cale de contaminare se datorează efectiv procesului de producție în fabrică prin intrarea în contact cu diferite instalații sau materiale.

Cercetările anterioare au descoperit că tampoanele și alte produse menstruale pot conține substanțe chimice, cum ar fi substanțe perfluoroalchilice și polifluoroalchilice (PFAS), plastifianți și compuși organici volatili, emiși sub formă de gaz sau parfumuri de la multe produse de consum. S-a demonstrat că toate aceste grupe chimice perturbă sistemul endocrin al organismului, care reglează dezvoltarea sexuală, metabolismul, nivelul zahărului din sânge, somnul și multe altele.

Concluzie

La momentul actual nu există niciun motiv pentru ca oamenii să se teamă să folosească tampoane. Faptul că se cunoaște că există posibilitatea apariției substanțelor nocive în tampoane trebuie să ducă la o conștientizare a problemei și o monitorizare a studiilor ce urmează să fie finalizate de către cercetători care vor clarifica dacă într-adevăr aceste contaminări sunt nocive sau nu. 

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Dr. Farmacist primar,

Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

Citeste mai mult

Articolul precedent

Cum s-a trezit un craiovean cu mașina ridicată din parcarea blocului

Urmatorul articol

A murit Valentin Samungi, campion mondial la handbal în 1970

Related Posts

Stiri Olt

Bancul zilei

06/07/2025
Stiri Olt

Horoscop

06/07/2025
Stiri Olt

Ce surpriză plăcută! Sorana Cîrstea și Anna Kalinskaya sunt în sferturi la Wimbledon

06/07/2025
Stiri Olt

Ministrul Sănătăţii admite că în spitalele din România unii medici mai primesc bani în plic 

06/07/2025
Stiri Olt

Pandemia de Covid-19 a avut un impact mai mare asupra sănătăţii femeilor decât a bărbaţilor

06/07/2025
Stiri Olt

Traficul pe Transfăgărăşan, blocat de maşinile parcate pe marginea drumului

06/07/2025
Next Post

A murit Valentin Samungi, campion mondial la handbal în 1970

Cele mai recente stiri

  • Vremea Dragulesti, Valcea 07/07/2025
  • Vremea Glodu, Valcea 07/07/2025
  • Moară de măcinat cereale realizată de Primăria Bustuchin 07/07/2025
  • Acest afacerist a descoperit rețeta succesului de conectare la banii publici! A câștigat dintr-un foc peste 50.000 de euro 07/07/2025
  • Vremea Sanbotin, Valcea 07/07/2025
  • Dispensarul TBC, o ruină. Tătaru: Mutăm activitatea! 07/07/2025
  • Vicele Jăravle s-a ofticat rău de tot 07/07/2025
  • Vremea Babuesti, Valcea 07/07/2025
  • Pregătiri pentru Festivalul ”Hora din Străbuni” de la Logreşti 07/07/2025
  • Nimeni nu se aștepta la deciziile acestor oameni de afaceri. Anunțul a fost făcut după ce și-au dat seama că nu vor primi niciun ban 07/07/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24