Un craiovean susține că mașina i-a fost ridicată din parcarea blocului în mod abuziv. Acesta spune că locatarii blocurilor de pe strada Elis Georgescu își parchează aici autovehiculele, chiar și în apropierea platformei de gunoi menajer și a containerelor pentru deșeuri reciclabile. Zona nu este marcată cu acea linie în zig zag care să-i avertizeze pe șoferi că nu au voie să parcheze în apropierea platformelor. Mai mult, containerele pentru deșeuri reciclabile nu sunt așezate în perimetrul platformei, ci sunt lăsate în parcare.
Care este pățania craioveanului din cartierul Rovine? Zilele trecute, acesta a parcat mașina în parcarea blocului, unde este amenajată și o platformă de gunoi. Mașina a fost lăsată în vecinătatea unei platforme de gunoi. Niciun marcaj nu-l avertiza că nu este bine să lase mașina acolo sau care este distanța față de tomberoanele amplasate, culmea chiar în parcare. În fapt aici, pe strada Elis Georgescu, în parcarea blocurilor a fost amenajată o platformă de gunoi. Containerul îngropat este amplasat în perimetrul acestei platforme, la fel și unul dintre containerele pentru deșeuri reciclabile. Un al treilea container este amplasat, pur și simplu, în parcare. Frecvent locuitorii din zonă parchează aici, dată fiind insuficiența locurilor de parcare, dar și pentru că nici un marcaj sau semn rutier le-ar interzice acest lucru.
“Mi-a fost ridicată mașina din parcarea blocului și consider că acest lucru s-a făcut abuziv. Chiar dacă este o platformă, eu am parcat la o distanță apreciabilă de tomberonul de reciclabile care este lăsat chiar în parcare. În plus, nu există niciun marcaj așa cum am văzut la alte platforme. Eu cred că operatorul nu a fost îndemânatic să manipuleze acel tomberon pentru colectare selectivă și a chemat poliția. Nu consider că am greșit. În acest loc se parchează în mod obișnuit. Nu am blocat o altă mașină ca să zic că am blocat calea de acces, așa cum s-a trecut în procesul verbal de constatare. În mod normal aceste containere trebuie să fie amplasate pe platforma amenajată, nu în afară, în parcare. Eu am căutat să parchez încât să nu deranjez pe nimeni, să nu încurc”, spune craioveanul.
Acesta susține că este un abuz ceea ce s-a întâmplat. El spune că în zilele următoare a văzut că alți localnici au parcat în același loc și nu s-a întâmplat nimic.
Ce caută containerul în parcare?
Într-adevăr, în parcarea care deservește cvartalul de blocuri D din cartierul craiovean Rovine, în vecinătatea unui punct termic a fost, cu ani în urmă, amplasată o platformă de gunoi cu container îngropat. Între acest container și punctul termic spațiul este destul de generos încât pot fi amplasate și containerele pentru deșeuri reciclabile. Acest lucru nu se întâmplă, deoarece operatorii societății care se ocupă cu ridicarea gunoiului în oraș le lasă în parcare.
„Se vede clar că acele containere pentru reciclabile nu sunt în perimetrul platformei, ele sunt lăsate în afară, în parcare. Cred că acei operatori nu sunt așa de pricepuți ca să manevreze golirea lor și din această cauză le și lasă împrăștiate. Am văzut la alte platforme că sunt puse la rând cu containerul îngropat, pe platformă. Mai mult, repet, în preajma platformei este un marcaj anume. Aici, acest marcaj lipsește”, mai spune craioveanul.
În cele din urmă bărbatul a mers la RAT și-a luat mașina, a primit o copie a dispoziției de ridicare prin care era înștiințat ce contravenție a comis. În dispoziție se spune că acesta a blocat accesul la platforma de gunoi , iar fapta este sancționată conform HCL 107/2021, art. 22, lit.e și 32 (14).
Articolul 22, litera e spune:
„Constituie contravenţie săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte de către deținătorii/utilizatorii/proprietarii, daca nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: .Blocarea căilor de acces către sediile instituţiilor publice, a instituţiilor de învăţământ sau către spaţii aparţinând acestora, indiferent de destinaţia lor, blocarea aleilor de acces către societăţi, blocuri de locuinţe, proprietăţi private, blocarea accesului la drumul public – carosabil a autovehiculelor parcate, precum şi blocarea căilor de acces către spațiile amenajate ca platforme de gunoi”, HCL107/2021, art.22, lit. e.
Amenda pentru o astfel de contravenție este între 1.000 și 2.000 de lei.
Autoritățile tac
Despre cele întâmplate am încercat să aflăm cum stau lucrurile și din punctul de vedere al autorităților.
De la primărie nu am primit niciun răspuns, iar de la Poliția Locală am fost îndemnați să facem o solicitare în condițiile legale, conform Legii 544/2001.
Reprezentanții Iridex au spus scurt: „Poliția locală gestionează aceste situații”.
De la Regia Autonomă de Transport Craiova cea care se ocupă de ridicarea mașinilor am aflat că de coordonarea acestor acțiuni se ocupă tot Poliția Locală :
„La operațiunea de ridicare a mașinilor participă o echipă mixtă, formată din trei angajați ai RAT Craiova, care se ocupă efectiv de operațiunea de ridicare a autovehiculelor, precum și doi politiști locali, cei care constată parcarea neregulamentară. Acțiunea de ridicare, transport și depozitare se realizează de către RAT Craiova și se desfășoara numai la solicitarea reprezentanților Poliției Municipiului Craiova – Biroul Rutier sau ai Poliției Locale a Municipiului Craiova – Serviciul Circulație. Efectiv, polițiștii locali constată contravenția și emit dispoziția de ridicare, cu numarul de înmatriculare al mașinii, pe care echipa de ridicări a RAT Craiova o pune apoi în aplicare”, a spus Marcel Tănăsescu.