În iunie 2014, Suceava era “zguduită” de un uriaș scandal de corupție. Era vorba de despre mega-afaceri imobiliare, sume mari de valută și rezolvări de cazuri în instanță, contracost, la Rădăuți. Dumitru Dîmbu, fostul procuror șef al Secției de cercetări penale a Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, a fost atunci reținut, arestat pentru mai multe luni și trimis apoi în judecată. El a fost acuzat că alături de doi magistrați de la Judecătoria Rădăuți – Bogdan Bărbuță și Daniela Prandea -, de omul de afaceri Costel Babiuc, de fostul primar al Rădăuțiului, Aurel Olărean, și de alte persoane a săvârșit mai multe acte infracționale pentru care procurorii DNA București au dispus trimiterea în judecată a făptuitorilor. Curtea de Apel Cluj a decis joi, 13 aprilie 2023, o singură condamnare în acest caz, judecătorul Bărbuță, restul persoanelor implicate în dosar fiind achitate.
De la stânga la dreapta, omul de afaceri Costel Babiuc, judecătorul Bogdan Bărbuță, procurorul Dumitru Dîmbu și fostul primar Aurel Olărean
Astfel, judecătorul rădăuțean Bărbuță Bogdan Ilarion Constantin a fost condamnat, joi, de judecătorii Curții de Apel Cluj la pedeapsa de 4 ani închisoare cu executare în regim de detenţie pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. De asemenea, acestuia i s-a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a exercita profesia de judecător pe o durată de 3 ani. Din pedeapsa stabilită acum, va fi dedusă durata reţinerii, arestului preventiv şi arestului la domiciliu în care a fost plasat judecătorul Bărbuță, din 22 iunie 2014-2 iulie 2015. Totodată, judecătorii clujeni au dispus achitarea lui Bărbuță pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la şantaj, complicitate la luare de mită , trafic de influenţă, trafic de influenţă, abuz în serviciu. Bărbuță este obligat să plătească și cheltuieli de judecată în valoare de 30.000 de lei.
Fostul procuror Dumitru Dîmbu, un alt nume greu implicat în acest dosar, a fost achitat pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la şantaj, favorizarea infractorului în formă continuată, favorizarea infractorului, folosirea , în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru altul de bani, de bunuri ori alte foloase necuvenite, instigare la compromiterea intereselor justiţiei, abuz în serviciu, favorizarea infractorului şi instigare la abuz în serviciu, favorizarea infractorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei , favorizarea infractorului.
De asemena a fost achitat și fostul primar al Rădăuțiului Aurel Olărean,care a fost acuzat de comiterea infracţiunilor de complicitate la şantaj și şantaj.
Achitat a fost și omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril, acuzat de comiterea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu, şantaj, dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani.
Daniela Mariana Prandea, judecător la Judecătoria Rădăuți, a fost și ea achitată, la fel ca Isabela Zorica Vega, avocat în Baroul Suceava, Ioan Onufrei, fost primar al comunei Marginea, Constantin Mihai Prelipcean, ofițer de poliție judiciară la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, șeful Punctului Poliției de Frontieră Siret la data faptelor. Achitată a fost și SC Nikodemus “Babiuc” Exim SRL.
Sentința pronunțată joi, 13 aprilie, nu este definitivă, ea putând fi contestată în termen de 10 zile la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Acuzațiile pentru care au fost trimiși în judecată cei implicați în acest dosar
În octombrie 2014, procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe primarul de atunci al Rădăuțiului, Aurel Olărean, judecătorul Bogdan Ilarion Costică Bărbuță, procurorul Dumitru Dîmbu și omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc.
– Aurel Olărean, primarul municipiul Rădăuți, a fost acuzat de șantaj, complicitate la șantaj și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;
– Bogdan Bărbuță, judecător la Judecătoria Rădăuți – de luare de mită, trafic de influență, complicitate la luare de mită, complicitate la șantaj, abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;
– Dumitru Dâmbu, procuror la Parchetul Tribunalului Suceava, șef al Secției de urmărire penală la momentul săvârșirii faptelor – de trafic de influență, favorizarea făptuitorului, complicitate la șantaj, instigare la compromiterea intereselor justiției, abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, de bunuri ori alte foloase necuvenite;
– Constantin Babiuc, administrator la SC Nikodemus “Babiuc” SRL – de dare de mită, cumpărare de influență, șantaj, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. În același dosar au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, sub control judiciar;
– Daniela Mariana Prandea, judecător la Judecătoria Rădăuți, pentru luare de mită și complicitate la șantaj;
– Isabela Zorica Vega, avocat în Baroul Suceava – pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și uz de fals;
– Constantin Mihai Prelipcean, ofițer de poliție judiciară la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, șeful Punctului Poliției de Frontieră Siret la data faptelor – pentru favorizarea făptuitorului și instigare la compromiterea intereselor justiției;
– Victoria Țîșcă – pentru dare de mită, cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență;
– Ancuța Alina Solovăstru – pentru cumpărare de influență;
– Ioan Onufrei, fost primar al comunei Marginea, de complicitate la abuz în serviciu care a avut ca urmare obținerea pentru altul a unui folos necuvenit și fals intelectual;
– Silvia Panțîru, de complicitate la cumpărare de influență;
– Maria Cociorvan, de cumpărare de influență;
– SC Nikodemus “Babiuc” Exim SRL, spălare de bani.
69 de hotărâri judecătorești ilegale
Procurorii au aratăt, în rechizitoriul trimis instanței în 2014, că judecătorul Bogdan Bărbuță, alături de alți funcționari, “a dat o aparență de legalitate” și l-a sprijinit pe Constantin Babiuc în obținerea unor venituri ilicite, prin tranzacțiile imobiliare ilegale de amploare demarate de omul de afaceri. Procurorul Dumitru Dîmbu este acuzat că a asigurat mai departe protecția lui Constantin Babiuc, în cazul unor eventuale anchete desfășurate cu privire la modul în care a obținut aceste venituri.
“Ambii magistrați și-au pus în valoare, de-a lungul acestei perioade, atât prerogativele funcției lor, cât și relațiile profesionale și interumane, fiind motivați de dorința participării într-un fel sau altul, la beneficiile obținute ilegal de către inculpatul Babiuc Constantin Gavril, prin protejarea surselor ilegale de venit și a situației infracționale existente. Din probatoriu a rezultat că, în mod individual și ori de câte ori se ivea ocazia, cei doi ar fi săvârșit infracțiuni de corupție sau infracțiuni în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu în raport cu justițiabilii, motivați într-un final de obținerea unor avantaje ilicite”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.
Anchetatorii susțin că, în perioada martie – octombrie 2005, judecătorul Bogdan Bărbuță a pronunțat 69 de hotărâri judecătorești cu încălcarea dispozițiilor legale și atestarea unor fapte neconforme realității. Prin aceste hotărâri i s-a recunoscut lui Constantin Babiuc dreptul de proprietate asupra unui teren în suprafață de 41,59 de hectare, pe care omul de afaceri l-a vândut ulterior, obținând un profit de aproximativ patru milioane de lei.
Om de afaceri, șantajat să renunțe la un spațiu comercial
De asemenea, în 20 iunie 2006, la solicitarea și cu sprijinul lui Babiuc, judecătorul Bogdan Bărbuță, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat, a unei cereri de chemare în judecată nesemnată și nedatată, a unei cereri de preschimbare a termenului nesemnată și în lipsa unui extras de Carte funciară, a admis o acțiune civilă prin care a constatat existența dreptului de proprietate în patrimoniul unei persoane asupra unui imobil din municipiul Rădăuți, facilitând astfel înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate.
“Imobilul respectiv, având destinația magazin alimentar și bibliotecă, a fost evaluat, ulterior, la suma de 150.000 euro. Prin acțiunea descrisă mai sus s-au adus prejudicii grave de ordin pecuniar, proprietarului real al imobilului, persoană vătămată în prezentul dosar penal, cât și Primăriei Municipiului Rădăuți”, au arătat procurorii în rechizitoriu.
Judecătoarea Daniela Prandea a fost acuzată că, la judecarea unei acțiuni în rectificare, formulată în 2011 de Aurel Olărean în numele Primăriei Rădăuți prin care se solicitase radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului, a tergiversat soluționarea cauzei, acordând 32 de termene, ultimul fiind stabilit în 24 iunie 2014.
Acțiunea ar fi fost susținută de primarul Olărean Aurel în intervalul 2011-2014, deși nu avea temei legal, “cu scopul de a exercita constrângeri și presiuni asupra persoanei vătămate, pentru ca aceasta din urmă să cedeze o parte din imobilul pe care-l deținea în mod legal inculpatului Babiuc Constantin Gavril și, drept consecință, să fie absolvită în acest fel de plata unor cheltuieli judiciare către Primăria Rădăuți, în cuantum de 65.000 euro”.
În 22 februarie 2014, Babiuc i-a promis judecătoarei Prandea, prin intermediul lui Bogdan Bărbuță, achiziționarea unui sejur de șapte zile la un hotel din Mamaia pentru a doua jumătate a lunii iulie 2014 – începutul lunii august 2014, în schimbul tergiversării judecării dosarului, susțin procurorii.
Primarul Olărean mai este acuzat că, pentru a sprijini acțiunea de șantaj exercitată de Babiuc asupra părții vătămate, a dat dispoziție secretarului Primăriei să semneze un contract de asistență juridică, în baza căruia un avocat trebuie să primească de la Primăria Rădăuți suma de 65.000 euro (15.000 de euro onorariu de succes și 50.000 de euro onorariu fix), fără ca, pentru atribuirea contractului, să se fi organizat procedura de licitație.
“La datele de 28, 29 și 31 august 2014, Olărean Aurel a amenințat un consilier local că, în situația în care, în ședința Consiliului Local al municipiului Rădăuți, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv și nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soția consilierului să fie revocată din funcția de conducere pe care o deținea la o instituție aflată în subordinea primăriei, implicit, diminuarea drepturilor salariale”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.
În urma acestor intervenții, o parte din imobilul din municipiul Rădăuți a deveni proprietatea SC Nikodemus “Babiuc” Exim SRL, al cărei reprezentant legal era Constantin Babiuc. “Pentru a ascunde natura ilicită a modului de dobândire a suprafeței de 41,59 hectare de teren, respectiv a imobilului situat în municipiul Rădăuți (cu sprijinul judecătorului Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică), inculpatul Babiuc Constantin Gavril a înstrăinat terenul sus-menționat, direct sau prin intermediari, în cursul anului 2005-2007, unui concern străin, iar în anul 2011, din aceleași considerente, în calitate de reprezentant legal al SC Nikodemus «Babiuc» Exim SRL a vândut imobilul unei societăți comerciale, obținând profituri în cuantum de 4.000.000 lei, respectiv 60.000 euro”, susțineau procurorii.
Dosarul a fost întors de Curtea de Apel Cluj la DNA București pentru completarea cercetărilor, excepțiile de neconstituționalitate invocate de inculpați au fost respinse. Trebuie remarcat faptul că acest dosar a stat în faza de cameră preliminară din octombrie 2014 și până în iunie 2016, când judecătorul de caz a decis trimiterea dosarului înapoi la DNA pentru completarea cercetărilor, pe linia nelegalității administrării probelor (interceptări telefonice și ambientale, respectiv neregularități ale rechizitoriului). Judecătorul de la Cluj nu și-a motivat decizia atât de multă vreme încât DNA a cerut în noiembrie 2017 printr-o acțiune deschisă la Înalta Curte de Casație și Justiție să oblige magistratul clujean să-și redacteze motivarea pentru ca instanța supremă să poată analiza contestația depusă de procurorii anticorupție. ÎCCJ a admis acțiunea DNA și a cerut judecătorului clujean să-și motiveze soluția până cel târziu pe data de 14 martie 2018.
Profitând de numeroasele modificări apărute în legislație în ultimii ani, cei implicați în dosar au deschis numeroase acțiuni în care au contestat modul în care a fost construit acesta, ajungându-se astfel ca, la finalul lui 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție să dispună reluarea procesului abia după înlăturarea din rechizitoriu a tuturor înregistrărilor audio-video în mediul ambiental efectuate cu aparatura tehnică pusă la dispoziție de către Serviciul Român de Informații, constatând nulitatea absolută a măsurilor de supraveghere tehnică.
Astfel, la data de 30 decembrie 2019, la Curtea de Apel Cluj a fost înregistrat dosarul numărul 1262/33/2014*, privind infracțiuni de corupție, avându-i ca inculpați pe fostul primar rădăuțean Aurel Olărean, fostul procuror Dumitru Dîmbu, foștii judecători Bogdan Bărbuță și Daniela Prandea, omul de afaceri Costel Babiuc și alții.
Așadar, fără multe dintre probele de care s-au folosit procurorii, după aproape șase ani de la debut, justiția română a început judecarea pe fond a dosarului privind “cel mai răsunător caz de corupție de la Suceava”, Curtea de Apel Cluj stabilind ca prim termen data de 3 februarie 2020. Evident că de atunci a urmat din nou o sarabandă de amânări și termene, pentru ca acum, la aproape nouă ani de la declanșarea scandalului să fie pronunțată această sentință. (O.S.)
The post Judecătorul Bogdan Bărbuță, condamnat la patru ani de închisoare pentru luare de mită. Fostul primar Aurel Olărean și fostul procuror Dîmbu, achitați într-un uriaș scandal de corupție izbucnit acum 9 ani appeared first on Obiectiv de Suceava.
Citeste mai mult