Ardeiul iute este o legumă folosită din când în când și în bucătăria românească, însă la alte popoare, este un ingredient nelipsit din farfurie, de unde și o sumedenie de moduri de preparare. Românii mănâncă doar sarmalele și ciorba de burtă cu ardei iute, în schimb această plantă și-a găsit întrebuințarea din plin în medicina tradițională, unde este folosită sub formă de tincturi și plămade, bune pentru răceli, boli cardiovasculare, reumatism, frumusețe și descântece. Ardeiul iute conține capsorubină, caroten, luteină, capsathină, vitaminele A, K, B6 și C, zinc, potasiu, fibre alimentare, tiamină, riboflavină, niacină, acid folic, fier, magneziu și fosfor.
Dar iuțeala ardeilor este dată de o substanță numită capsaicină și se măsoară în unități Scoville (în funcție de diluarea extractului de ardei iute). Capsaicina este, de fapt, o armă chimică dezvoltată de plantă pentru a se proteja de paraziți. Fiind atât de puternică, substanța este folosită la realizarea spray-urilor lacrimogene, dar mai ales în bucătărie și medicina tradițională.
Efectele preparatelor pe bază de ardei iute sunt cunoscute și în medicina modernă, astfel că găsim în farmacii medicamente cu ardei iute recomandate în tratamentul unor boli respiratorii, pentru accelerarea metabolismului sau dureri reumatice. De asemenea, este un ingredient ideal în curele de slăbire și chiar și în tratamentul tumorilor canceroase. În cosmetică, ajută la creșterea părului. Unele soiuri de ardei iute sunt cultivate ca plante ornamentale. Cel mai spectaculos efect este, totuși, acela anticancerigen.
Capsaicina poate distruge 80% din celulele canceroase în cazul cancerului de prostată, de ovare, mamar, de pancreas, piele, colon și pulmonar. Capsaicina este un antioxidant care protejează ADN-ul celular, motiv pentru care ardeiul iute are și rol în prevenția acestei maladii. Cu cât este mai iute un ardei, cu atât conține mai multă capsaicină.
Recomandări
Ardeiul iute este un stimulent digestiv, recomandându-se în astenii digestive, hipoaciditate gastrică și în dispepsii atone. În cazul mâncărurilor grele, adaosul de ardei iute este o soluție pentru ușurarea digestiei, deoarece stimulează secreția de suc gastric și previne balonările. Este benefic și pentru tractul intestinal deoarece stimulează mișcarea peristaltică a intestinului, contribuie la reconstrucția țesutului din stomac facilitând vindecarea leziunilor stomacale și a ulcerelor intestinale. Deci este greșit să credem că „roade“ stomacul, în realitate îi reface mucoasa.
În cantități mari, însă, poate avea acțiune purgativă și poate provoca pirozis (senzație de arsură care urcă din stomac prin esofag). Datorită capsaicinei, ardeiul iute poate preveni comoțiile cerebrale și poate scădea nivelul colesterolului în sânge. Alimentează elementele vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor și echilibrează tensiunea arterială.
Curăță arterele și diminuează trigliceridele și agregarea plachetară, crescând în același timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanță cu rol important în formarea cheagurilor de sânge. Oamenii care consumă din belșug ardei iute au șanse mai mici de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară. Se spune că ardeiul iute poate opri un atac de cord în maximum 30 de secunde.
Virozele respiratorii pot fi tratate cu tinctură de ardei iute, datorită proprietăților antiinfecțioase, antiseptice, antivirale, dar și datorită conținutului ridicat de vitamina C al acestui preparat iute. Tinctura se administrează timp de șapte-zece zile, în doze de câte o jumătate de linguriță de tinctură diluată într-un pahar cu apă, de trei-patru ori pe zi. Specialiștii ne sfătuiesc să asociem tinctura de ardei iute cu plante care stimulează imunitatea: echinacea, coada-șoricelului, busuioc, rozmarin.
Capsaicina are un rol esențial în deschiderea și drenarea pasajelor nazale congestionate. În plus, ardeiul iute este o sursă excelentă de vitamina A, prin concentrația de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten, cu rol în protejarea tractului respirator și în reducerea simptomelor astmului. Rachiul amestecat cu praf de ardei iute calmează accesele de tuse. Ardeiul iute stimulează imunitatea.
Mai este indicat în etilism cronic, sub formă de tinctură de ardei iute, din care se beau 10-30 de picături în ceai amar, când apare nevoia de a consuma alcool. În dischinezii biliare, se poate ține o cură care constă în consumul constant, dar moderat (3-4 grame) de ardei iute la fiecare masă. În doze mici, ardeiul pisat elimină calculii renali, fiind totodată un calmant al durerilor de rinichi și vezică. O jumătate de ardei iute pe zi are și efecte stimulente asupra sistemului nervos, creând o stare de bună dispoziție.
Acționează asupra proceselor de memorare și învățare. Este un afrodisiac, mai ales dacă se asociază cu sucul de cartof. Ardeiul iute macerat în alcool timp de 10 zile este foarte bun în afecțiuni și dureri reumatismale. Ardeiul iute este indicat și în degerături, amorțeala picioarelor și tulburări de mers. Persoanele care au probleme cu căderea părului pot masa zilnic rădăcinile firelor de păr cu tinctură de ardei iute. Această soluție întărește rădăcina și stimulează circulația sanguină la nivelul pielii capului.
Căldura care este resimțită în urma consumului de ardei iute este energie care rezultă în urma arderii caloriilor. Cu alte cuvinte, mâncând ardei iute, se poate slăbi natural, iar efectul durează și 20 de minute după ingerare. Pentru a scăpa de kilogramele în plus, trebuie să ne ajutăm organismul să își accelereze procesele metabolice, deoarece un metabolism rapid duce la activarea termogenezei, iar prin termogeneză excesul de calorii este convertit în energie termică. Rezervele de lipide sunt cele mai importante surse de energie ale corpului, deci stimularea termogenezei va avea efecte asupra arderii depunerilor de grăsimi.
Unul dintre cele mai cunoscute alimente cu efect termogen este ardeiul iute. Desigur, se slăbește și prin transpirația provocată de iuțeala ardeilor, de aceea e bine să punem lichidele la loc, bând mai multă apă. Ardeiul iute diminuează și apetitul.
Consumându-l cu regularitate, veți observa că tentațiile dulci și sărate nu vă vor mai chinui. Gustul picant al ardeiului iute nu îl recomandă ca aliment independent. Din fericire, această legumă poate fi preparată în fel și chip. Poate fi adăugată în salate, sandvișuri, sosuri, orice mâncare gătită. Se face și dulceață din ardei iuți. Dacă nu suportați gustul picant, luați suplimente alimentare pe bază de ardei iute. Nu uitați! Pudra de ardei iute uscat are cele mai mari proprietăți vindecătoare. Iar dacă vi se pare că pișcă prea tare, beți o cană de lapte și iuțeala va trece.
Soiuri de ardei iute și iuțeli
– Poblano: mare, în formă de inimă. Are același gust iute ca ardeii Chilli. La maturitate, devine roșu închis spre maro.
– Anaheim: roșu, lunguiet.
– Serrano: mic, de formă conică, de culoare roșie-portocalie.
– Habañero: mic, bombat, considerat cel mai iute, are aromă de fructe. În Mexic și Caraibe, se folosește în sosuri calde.
– Cayenne: subțire și conic, este cel mai familiar, întâlnit mai ales sub formă de pulbere (piper roșu).
– Ardeii Habanero sunt cotați cu 200,000 sau mai mult pe scala Scoville, indicând faptul că extractul lor trebuie să fie diluat de peste 200,000 de ori pentru ca prezența capsaicinei să devină nedetectabilă. Ardeii grași sunt cotați cu 0 unități Scoville. În România, ardeii iuți obișnuiți ating 3,000-4,000 de unități. Cel mai iute ardei din lume se numește Naga Jolokia și are 855,000 de unități Scoville.
Dacă te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu corpul tău după ce mănânci un ardei iute, iată un rezumat:
1. Iuțeala din ardeii iuți este produsă de o substanță chimică numită capsaicină.
2. Când mănânci ardei iute, capsaicina se leagă de receptorii de durere din gură și pe suprafața limbii.
3. Creierul tău primește un semnal că ai mâncat ceva iute, iar pentru a se proteja, declanșează o reacție de urgență.
4. Reacția de urgență este aceea de a produce mai multă salivă, încercând să dilueze substanța.
5. Inima începe să bată mai repede și circulația sângelui se accelerează.
6. Capilarele din piele se dilată, ca răspuns la creșterea temperaturii corpului. Acest lucru poate face ca pielea să pară roșie.
7. Odată ce ardeiul iute ajunge în stomac, capsaicina poate stimula secreția de acid gastric, care ajută la digestie.
8. Unele persoane pot simți o senzație de euforie sau de „bucurie a mâncării iuți“, datorită eliberării de endorfine în creier.
Contraindicaţii
Consumul de ardei iute este interzis doar persoanelor care au răni deschise în zona faringelui sau a tractului gastrointestinal. Hemoroizii, inflamaţiile intestinale sunt accentuate de consumul de ardei iute. De asemenea, femeile care alăptează trebuie să excludă din dietă lor acest aliment, pentru că poate trece în lapte
Articolul Ideal în curele de slăbire: Ardeiul iute-leguma minune apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult