35 de hectare de vegetație au fost afectate de un incendiu, în cursul zilei de miercuri în localitatea Sigmir din municipiul Bistrița. Pompierii s-au luptat să stingă focul timp de șapte ore. În același timp, alte echipaje de pompierii au intervenit la mai multe incendii de vegetație în localitățile Viisoara, Lechința spre Chiraleș, Feleac.
Problemele se datorează temperaturilor mari pentru această perioadă a anului, lipsei de precipitații, dar și încăpățânării oamenilor care continuă să aprindă vegetația uscată, deși acest lucru este interzis.
După o intervenție dificilă și îndelungată, echipajele s-au retras din teren în jurul orei 21.00, când mai erau focare vizibile. Peste noapte au rămas în supravegherea zonei personal de la Ocolul Silvic (2 angajati).
Suprafață totală afectată este în jur de 35 ha, vegetație uscată și lăstăriț.
„Au intervenit 20 de pompieri militari din cadrul ISU Bistrița- Năsăud, 20 de pompieri voluntari din SVSU Bistrița și 5 angajați ai Ocolului Silvic Bistrița, cu 8 mijloace tehnice (autospeciale de stingere și transport personal). Pentru supravegherea zonei afectată de la înălțime și identificarea focarelor am beneficiat de sprijinul polițiștilor bistrițeni (inclusiv survolarea cu ajutorul unei drone).
Intervenție de lunga durată, aproximativ 7 ore, cu focare multiple, unele dintre acestea sub pământ, la nivelul rădăcinilor.
Din cauza intensificării vântului din aceasta după-amiază, focarele au fost localizate și lichidate cu dificultate, iar terenul greu accesibil nu a permis accesul autospecialelor în apropierea tuturor focarelor.
Mulțumim tuturor pentru implicare și disponibilitate la efort prelungit“, a transmis ISU BN.
„În final, reluam apelul nostru la responsabilitate privind utilizarea mijloacelor de aprindere / utilizarea focului deschis în spatii deschise, zone cu vegetație uscată. Din cauza secetei prelungite din ultima perioada și sub acțiunea vântului incendiile se extind foarte rapid, punând în pericol fonduri forestiere, imobile, case de locuit, afectează vizibilitatea conducatorilor pe drumurile publice și, cel mai grav, pun în pericol sănătatea și viata celor care se expun în zonele de manifestare a focarelor.
Conform legislației în vigoare, curățarea terenurilor prin ardere este strict interzisă“, au mai transmis pompierii.
MIhai Bălan, meteorolog la ONG Meteo.BN, a explica fenomenul, din punct de vedere al condițiilor meteo. De asemenea, avertizează că nu se întrevăd precipitații în următoarele zile și vântul va continua să prezinte intensificări.
„Accentuarea uscăciunii din această perioadă, indusă de vântul în rafale care bătut astăzi cu până la 50 km/h, a provocat propagarea cu repeziciune a unui incendiu de vegetație în zona Sigmir.
Cine ar fi crezut, în trecut, că vom avea atâtea probleme din cauza temperaturilor foarte mari, din cauza lipsei de precipitații, cu repercusiuni directe asupra creşterii riscului diminuării resurselor de apă potabilă iar apoi a incendiilor de vegetație?
Continuăm să monitorizăm întregul județ folosind datele înregistrate ca să ne putem face o imagine cât mai clară asupra tendințelor climatice locale şi asupra zonelor de risc.
Nu se întrevede nici o schimbare, perioada uscată continuă iar vântul, chiar dacă va slăbi treptat în intensitate, va continua, totuşi sa prezinte intensificări locale accentuând uscarea vegetației“, a transmis Meteo.BN.The post Zeci de hectare de vegetație, afectate de incendii în Bistrița-Năsăud. Pompierii au intervenit timp de șapte ore (FOTO/VIDEO) first appeared on ObservatorBN.
Citeste mai mult