Un bombardament israelian a provocat explozii mari chiar în afara aeroportului internațional din Beirut în timpul unei alte nopți de atacuri aeriene împotriva Hezbollah.
Nu este clar care a fost ținta, dar aeroportul se învecinează cu zona Dahieh – bastionul Hezbollah din capitală. În altă parte, armata libaneză a declarat că doi dintre soldații săi au fost uciși în sudul țării, în timp ce forțele israeliene continuau cu invazia lor împotriva Hezbollah și au ordonat evacuarea altor 20 de orașe și sate.
Armata israeliană nu a comentat, dar a spus că trupele sale au ucis luptători Hezbollah în apropierea graniței. Hezbollah a spus că a vizat trupele israeliene de ambele părți ale frontierei. Cele două atacuri fatale asupra soldaților armatei libaneze au fost. ieri. la doar câteva ore unul de celălalt, în a treia zi completă a invaziei.
Primul incident
În primul incident un soldat a fost ucis și altul a fost rănit „ca urmare a unei agresiuni a inamicului israelian în timpul unei operațiuni de evacuare și salvare cu Crucea Roșie Libaneză în satul Taybeh”. Crucea Roșie a spus că patru dintre voluntarii săi au fost răniți ușor. Crucea Roșie se coordonează și cu forțele de menținere a păcii ONU.
Armata a spus că în cel de-al doilea incident un alt soldat a fost ucis „după ce inamicul israelian a vizat un post al armatei în zona Bint Jbeil”. „Personalul de la post a răspuns la sursele de foc”, a adăugat armata libaneză, marcând o implicare rară într-un conflict în care nu s-a angajat.
Israelul a cerut ca populația din sudul Libanului să-și părăsească locuințele
Forțele de Apărare Israelului (IDF) le-au spus locuitorilor din alte două duzini de orașe și sate din sud, inclusiv capitala regională Nabatieh, să plece imediat pentru propria lor siguranță.
Spre deosebire de comunitățile cărora li s-a ordonat evacuarea marți, toate sunt situate la nord de râul Litani, care se află la aproximativ 30 km de graniță. Înainte de invazie, Israelul a cerut retragerea Hezbollah la Litani, în conformitate cu o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care a pus capăt ultimului lor război în 2006.
Vorbind cu BBC din Beirut, directorul de țară al Programului Alimentar Mondial în Liban, Matthew Hollingworth, a descris situația de acolo ca fiind „oribilă”. „Există fum negru care curge peste suburbiile sudice. Îl vedem în fiecare dimineață când venim la muncă și îl vedem toată ziua. Și există un număr uimitor de oameni care sunt strămutați în jurul orașului. E trafic peste tot, oameni care dorm afară.”
Juan Gabriel Wells, director de țară pentru Liban la Comitetul Internațional de Salvare, a declarat că aproape jumătate dintre persoanele strămutate erau copii sub 15 ani.
Forțele aeriene israeliene au efectuat ieri atacuri aeriene
Ultimele atacuri aeriene ale Israelului asupra Beirutului au loc la 24 de ore după ce o clădire rezidențială din centrul capitalei a fost lovită. O agenție de apărare civilă legată de Hezbollah a declarat, de asemenea, că șapte dintre primii săi de intervenție au fost printre cele nouă persoane ucise în atac. Ministrul sănătății din Liban a declarat ulterior că peste 40 de paramedici și pompieri au fost uciși de focul israelian în ultimele trei zile.Forțele aeriene israeliene au efectuat atacuri aeriene în cursul zilei de joi împotriva țintelor despre care se spunea că aparțin Hezbollah, inclusiv sediul de informații al grupului, site-urile de producție de arme, depozitele de arme.
Două săptămâni de lovituri israeliene și alte atacuri care vizează Hezbollah au ucis peste 1.300 de persoane în Liban și au strămutat peste un milion.
Israelul a intrat în ofensivă după aproape un an de ostilități transfrontaliere declanșate de războiul din Gaza, spunând că vrea să asigure întoarcerea în siguranță a rezidenților din zonele de frontieră strămutate de atacurile cu rachete și drone Hezbollah.
Hezbollah deține o putere considerabilă în Liban
Hezbollah este o organizație militară, politică și socială islamistă șiită care deține o putere considerabilă în Liban. Este desemnată ca organizație teroristă de Israel, SUA, Marea Britanie și alte țări.
De asemenea, IDF a anunțat joi că aeronavele sale au lovit peste noapte 200 de „ținte teroriste” Hezbollah în sudul Libanului și în alte părți, inclusiv depozite de arme și posturi de observare. Aproximativ 15 luptători Hezbollah au fost uciși când clădirea municipalității din Bint Jbeil a fost lovită, se arată în comunicat. Mai târziu, a spus că o structură care găzduia trei comandanți Hezbollah a fost distrusă în timpul unei operațiuni comune efectuate de forțele aeriene și infanterie.
Hezbollah a respins comandourile israeliene
Hezbollah a declarat aseară că luptătorii săi au „respins încercările eșuate” ale comandourilor israeliene de a avansa în unele sate de graniță în timpul zilei. Grupul a mai spus că a vizat „adunări inamice” și case de cealaltă parte a frontierei, continuând totodată să tragă cu rachete adânc în nordul Israelului.
IDF a spus că peste 230 de proiectile au fost lansate pe teritoriul israelian în cursul zilei. Majoritatea au fost interceptate sau au căzut în zone deschise și nu au existat rapoarte de victime.
Comunitățile care se află de-a lungul gardului de la granița de nord a Israelului sunt acum o zonă militară închisă.
Viața într-un kibbutz aproape gol
Dean Sweetland, un fost soldat britanic care s-a mutat în Israel în urmă cu opt ani, este unul dintre puținii oameni care încă trăiesc într-un kibbutz aproape gol, aflat în vizorul orașului libanez Bint Jbeil.El a declarat pentru BBC că locuința lui se zguduie de mai multe ori pe zi cu rachete și rachete antitanc trase din Liban, unele dintre ele interceptate de apărarea aeriană a Israelului deasupra capului.
„Nu putem continua asta încă un an, avându-l pe Hezbollah așezat la granița noastră abia așteaptă să ne facă un 7 octombrie”, a spus el, referindu-se la atacul mortal al Hamas asupra sudului Israelului de anul trecut, care a declanșat războiul din Gaza. „Dar fiul meu este în armată și vrem ca fiii noștri să fie acolo, sacrificați, acolo unde Hezbollah ne așteaptă să intrăm de aproape 20 de ani?”„Nu va fi frumos”, a continuat el, „dar dacă de asta este nevoie, atunci așa o să fie.”
Citește și: „Vagonul” de jucării din curtea Bisericii Brândușa. O poveste despre minunile făcute de oameni
Citeste mai mult