Urzica este o plantă medicinală care apare primăvara și tot primăvara ajută organismul să se însănătoșească.
Planta conține carotenoide (provitamine A) cu acțiune de regenerare a pielii și mucoaselor și rol antioxidant, clorofilă, vitaminele B2, C, K, acid folic, flavone și taninuri cu efect cicatrizant.
Frunzele tinere, care nu conțin substanțe vezicante, au un bogat conținut în minerale: siliciu, fier, magneziu, mangan, sodiu, potasiu, fosfor, sulfuri.
Planta are proprietăți hematopoietice (stimulează sinteza globulelor roșii) prin acidul folic, acidul pantotenic și protoporfirine. Are și proprietăți hemostatice (favorizează oprirea sângerărilor). Este antidiareică, contribuie la o mai bună eliminare a acidului uric. Urzica este hipoglicemiantă și antiinflamatoare. Stimulează secreția lactată la femeile care alăptează și este antialergică, expectorantă, antitusivă.
Cu administrare internă, sub formă de pulbere, sublingual, macerat sau tinctură, urzica este indicată în: anemie, alături de cătină, alergii – cu trei frați pătați și frunze de mestecăn.
De-a lungul timpului, ceaiul de urzici a fost utilizat ca un detoxifiant al sistemului circulator, având darul de a purifica sângele și de a elimina toxinele din organism. Vindecă guta, este indicat în diabet zaharat, tratează mătreața și întărește rădăcina firului de păr.
Ca aliment, vârfurile tinere de urzică se pot pregăti ca piure și constituie unul din alimentele ideale în curele de dezintoxifiere de primăvară.
Sucul se prepară cu ajutorul unui storcător, din frunzele de urzici proaspete bine spălate. Se pot consuma în fiecare zi una până la trei lingurițe din acest suc diluat cu puțină apă plată sau de izvor.
Siropul de urzica se spune că întinerește.
Sursa: doctorexpres.ro
Articolul Urzica, leac de primăvară apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult