Unirea Alba Iulia, varianta începutului lui 2022: în așteptarea unei soluții salvatoare pentru a se evita acutizarea crizei financiare în care se zbate clubul de mai bine de un an.
Consecința acestor probleme pecuniare majore – iernarea pe ultima poziție a ierarhiei Seriei a 9-a, cu un lot “subțire” valoric și amenințarea unei retrogradări rușinoase, în fapt o incertitudine ce apasa asupra grupării din Cetatea Marii Uniri, ce-și pune chiar problema dacă va reuși să termine campionatul.
Lupta pentru salvarea clubului fanion al muncipiului reședință de județ se duce pe mai multe planuri, unul dintre acestea fiind acela al discuțiilor pentru ca “alb-negrii” să fie preluați de un grup de oameni de afaceri care să regleze prin infuzia imediată de bani problemele datoriilor către jucători din efectiv, majoritatea pe picior de plecare, sătui de atâtea promisiuni neonorate. Discuții în acest sens s-au purtat în ultima perioadă, vor mai continua și în următoarele zile și până nu se va ști deznodământul tratativelor totul este în “stand by” (jucători, bancă tehnică, campanie de achiziții). Tocmai din acest motiv, e foarte posibil ca reunirea lotului, anunțată inițial pentru 17 ianuarie, să fie amânată cu o săptămână, tocmai pentru a exista acel răgaz de a fi puse lucrurile la punct, juridic, dacă varianta va căpăta contur. “Ce depinde de noi am făcut, au fost discuții și a rămas să așteptăm. Cu cât va fi mai repede, cu atât mai bine. Nu discutăm în acest moment de antrenori sau de jucători, întrucât este firesc ca cei ce preiau clubul, dacă se va întâmpla, să vină cu echipa lor”, a precizat, într-un mod dipplomatic, Mihai Dăscălescu, șeful AFC Unirea 1924 Alba Iulia.
Unirea Alba Iulia, cu doar 8 puncte, este “lanterna roșie” a Seriei a 9-a din eșalonul terț, și are datorii ce însumează aproximativ 120.000 de euro. Valentin Sinescu, antrenorul ce a condus-o în aceste 15 etape, a anunțat că nu mai continuă, iar prima variantă pentru funcția de principal este Mircea Oprea. Partea a doua a campionatului debutează în 12 martie, deplasare la Bistrița, iar albaiulienii vor evoluat în play-out (din retur mai sunt jocurile cu CS Ocna Mureș acasă și la Reghin).
Pe lângă implicarea unor finanțatori privați, sau a posibilului transfer al lui Nicolae Stanciu, o altă soluția ar fi preluarea clubului de către primăria municipiului Alba Iulia, mutare care va fi posibilă doar la vară, după ce vor fi parcurși toți pașii firești.
“Sunt discuții, ne-am interesat, avem exemple la îndemână, cum ar fi de pildă la Cugir. Singura șansă este să intrăm în Consiliul de Administrație al clubului, cu 3 membri din 5. Problema este însă acută în prezent, iar echipa trebuie să termine campionatul. Din acest punct de vedere sunt probleme, să se găsească resurse pentru a duce sezonul la capăt. Sunt convins, pe de altă parte că dacă vom intra noi, Primăria, atunci o să fie și investitori privați care să sprijine, pe acest fond de siguranță al parteneriatului cu Consiliul local”, a comentat primarul Gabriel Pleșa.
În 2024 Unirea Alba Iulia va împlini 100 de ani, iar centenarul se dorește a fi celebrat cu o promovare în Liga a 2-a, după modelul Corvinul Hunedoara, colega de serie, din acest sezon, când formația de lângă furnale defilează spre a doua scenă. Până atunci însă, trebuie să fie depășit supliciul din acest moment și să se evite o prăbușire dureroasă și în acelați timp dezonorantă a singurei echipe din Alba ce a evoluat vreodată în Liga 1.
Articol publicat în ediția tipărită a ziarului Unirea în 10 ianuarie
Sursa: ziarulunirea.ro