• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
31/01/2023
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Vrancea

Top 10 cele mai frecvente întrebări despre vaccinarea anti-COVID

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
11/02/2021
in categoria Stiri Vrancea
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Cum mă pregătesc pentru vaccinarea împotriva COVID-19?

Odată ce aveți programarea, asigurați-vă că urmați toate instrucțiunile.  Puteți completa în avans unele documente, cum ar fi de exemplu chestionarul de triaj. Noi am venit în sprijinul dumneavoastră și am postat acest document pe platforma campaniei de vaccinare, care poate fi accesat aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/chestionar-triaj-vaccinare-adulti/.

Trebuie să port mască atunci când merg să mă vaccinez?

Da.  Imunizarea organismului împotriva virusului nu este imediată. Centrele de vaccinare vă vor solicita purtarea măștii de protecție și respectarea celorlalte măsuri de igienă sanitară. Păstrați distanța fizică față de ceilalți – de 1,5-2 metri.

Voi simți ceva după administrarea primei doze de vaccin?

Veți simți înțepătura în sine, la fel cum ați simți la orice injecție. Ați putea avea un pic de durere în locul în care sunteți injectat.

Deși în majoritatea cazurilor nu se înregistrează reacții adverse, unele persoane pot dezvolta durere, roșeață și umflătură la locul injectării. Altele, ar putea avea simptome generale manifestate prin cefalee (durere de cap), febră, oboseală și dureri musculare. Nu intrați în panică. Acestea vor dispărea după câteva ore sau după o scurtă perioadă de timp. Pentru ameliorarea stării generale, puteți utiliza medicamente antitermice obișnuite. Păstrați legătura cu medicul de familie pentru a primi toate informațiile de care aveți nevoie. Majoritatea persoanelor cu aceste simptome pot merge la muncă, fără ca programul zilnic să fie afectat în vreun fel.

Este normal să am reacții adverse?

Puteți dezvolta unele reacții adverse. Apariția acestor reacții adverse reprezintă modul de manifestare a organismului față de vaccin. Înseamnă că vaccinul  funcționează, stimulează sistemul imunitar să producă anticorpii care vă vor proteja împotriva infecției cu noul tip de coronavirus. Oamenii reacționează diferit la vaccinuri. Unii au reacții adverse minime sau deloc, dar asta nu înseamnă că este ceva în neregulă cu ei. Vaccinul funcționează, doar corpul reacționează într-un mod diferit.

Reacțiile adverse după administrarea celei de a doua doze sunt mai frecvente?

Da, este posibil, având în vedere că după prima doză, vaccinul îți pregătește sistemul imunitar, iar după a doua doză corpul tău este deja pregătit să lupte cu virusul. Astfel, reactogenitatea vaccinului este mai crescută. Amintiți-vă că răspunsul organismului este un lucru bun și dovedește că vaccinul funcționează!

De ce trebuie să aștept 15 minute după ce am primit vaccinul?

Timpul de așteptare este necesar pentru monitorizarea stării de sănătate a persoanei vaccinate. Această recomandare este valabilă pentru orice tip de vaccin pe care îl faceți, cum ar fi de exemplu vaccinul pentru prevenirea gripei sezoniere. După vaccinare, trebuie să așteptați 15 minute. Eventualele reacții imediate pot fi tratate cu ușurință de către personalul medical aflat la centrul de vaccinare. Pentru siguranță, persoanele cu reacții alergice în istoricul medical vor fi monitorizate timp de 30 de minute.

Pot face doar prima doză de vaccin?

Nu. Vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca sunt studiate ca vaccinuri cu două doze. Prima doză oferă un anumit grad de protecție, dar beneficiile maximale se obțin doar după administrarea celei de a doua doze.

A doua doză de vaccin se poate administra oricând?

A doua doză trebuie administrată conform RCP (Rezumatul Caracteristicilor Produsului), în perioada aprobată: la 21 de zile după prima doză de Pfizer, la 28 de zile după prima doză pentru Moderna, respectiv la 8 săptămâni după prima doză pentru AstraZeneca. Pentru situațiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă.

Cât durează până obțin răspunsul imun optim după ce am primit a doua doză?

Este nevoie de aproximativ 10-14 zile pentru a dezvolta un răspuns imun optim după a doua doză. Trebuie, totuși, să fiți precauți și să continuați respectarea măsurilor de prevenție și după acest interval de timp.

Pot să stau cu familia și prietenii după ce am primit a doua doză?

Faptul că ați primit a doua doză de vaccin înseamnă că sunteți mai protejat împotriva acestui virus. Vă puteți vizita prietenii ori familia, însă vă recomandăm să respectați regulile de protecție, atât timp cât autoritățile mențin aceste măsuri de siguranță. Este important să le oferim protecție celor care încă nu au fost vaccinați sau care fac parte din categoriile vulnerabile. (Grupul de comunicare al CNCAV)

Sursa: www.vrancea24.ro

Citeste mai mult

Articolul precedent

Un mort şi şase răniţi într-un acident pe DN1

Urmatorul articol

Superstiții și obiceiuri populare: 11 februarie, Sfântul Vlasie, cel care nu te lasă fără bani în portofel

Related Posts

Stiri Vrancea

Șofer din Vrancea, înregistrat de radar cu cea mai mare viteză pe E85, în județul Buzău

16/05/2022
Stiri Vrancea

S-au stabilit gazdele barajului de promovare în Liga 2 la fotbal. Se știe adversara CSM Focșani 2007

16/05/2022
Stiri Vrancea

A început campania antidrog ”Eu, tu, noi, liberi!”, care se adresează tuturor elevilor de liceu din Vrancea

16/05/2022
Stiri Vrancea

CUP Salubritate Focșani are nevoie de angajați pentru activitatea de asfaltare

16/05/2022
Stiri Vrancea

A fost scoasă la licitație modernizarea drumului județean 205 E Vidra–Vizantea Livezi–Câmpuri

16/05/2022
Stiri Vrancea

Se face dezinsecție în Focșani, în această săptămână

16/05/2022
Next Post

Superstiții și obiceiuri populare: 11 februarie, Sfântul Vlasie, cel care nu te lasă fără bani în portofel

Cele mai recente stiri

  • Noi date statistice: 31% dintre sătmăreni s-au declarat de etnie maghiară 31/01/2023
  • Ceaţă totală peste bugetul Timişoarei! Cosmin Tabără, supărat foc pe USR-işti: „Măcar ursul are posibilitatea de a-și vedea coada…” 31/01/2023
  • Românii pot obține mai ușor finanțare pentru instalarea panourilor fotovoltaice: Bugetul a fost majorat, iar procedura va fi simplificată 31/01/2023
  • Marți începe distribuirea tichetelor pentru plata facturilor la energie 31/01/2023
  • (P) Ursul brun – ce înseamnă comportamentul modificat și care este cauza? 31/01/2023
  • Lucrările la dispensarul din Târnova au intrat în linie dreaptă 31/01/2023
  • 83 de morţi, bilanţul atentatului de la moscheea din Peshawar 31/01/2023
  • 83 de morţi, bilanţul atentatului de la moscheea din Peshawar 31/01/2023
  • Telefon Contact Fan Courier 31/01/2023
  • Strada Predeluș din Ploiești nu are nici canalizare și nici asfalt deși locatarii fac solicitări de 20 de ani 31/01/2023

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24 Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24 Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24