Spectacolul “Băgău”, produs de Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova, a fost selectat să participe la ediţia XXXIII a Festivalului Național de Teatru (FNT). Montarea după romanul Ioanei Bradea, în regia Cristinei Giurgea, se numără printre cele 29 de spectacole incluse în programul ediţiei din acest an a evenimentului.
Echipa curatorială a FNT 2023 este formată din Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari. În urma vizionării a peste 150 de spectacole cu premieră în anul teatral 2022-2023, în teatre de stat și teatre independente, aceasta a optat pentru o serie de producții pe care le-a considerat relevante pentru tema din acest an: FNT, laboratoarele sensibilului.
Băgău, spectacol câştigător al concursului pentru tineri regizori şi scenografi
Spectacolul Băgău este câștigătorul celei de-a XI-a ediții a concursului de tineri regizori și scenografi români organizat în anul 2022 de către Naţionalul craiovean. Dintre proiectele depuse la sfârșitul anului trecut, regizorul Bobi Pricop și secretarul literar al teatrului, scriitorul Nicolae Coande au decis să ofere votul regizoarei Cristina Giurgea şi scenografei Ioana Ungureanu.
Din distribuţia spectacolului fac parte Iulia Colan, Edith Mag, Alina Mangra, Anca Maria Ilinca, Raluca Păun, Costinela Ungureanu, Cătălin Vieru şi Claudiu Mihail.
„O telefoniadă eroi-comică”
“Băgău este o telefoniadă eroi-comică unică în felul său care se derulează de-a lungul a șapte zile, în epoca de confuzie și degringoladă în care a intrat România imediat după o revoluție în care au murit pentru libertate sute de tineri. Numai că, în capitalism, libertatea costă (și cere) bani. Andreea, eroina romanului scris de Ioana Bradea, intră în tură la linia de telefonie erotică unde lucrează, vineri seara, când tentațiile weekendului sunt mult mai aprinse.
Satira, parodia cuplate la drama interioară a protagonistei mixează un vortex de stări și sentimente în care se regăsește o parte majoră a iluziei timpului pierdut în primii ani după căderea comunismului. Ceea ce pare scabros în primă audiție, însă, este de fapt efectul de ecorșeu și catarsis, surdina critică pe care autoarea o pune dizgrațiosului, diformului din viețile mărunte ale apelanților. O fată care crede în iubire și în darurile frumoase ale vieții înregistrează pentru noi horcăitul lumii așa cum este…”, se arată în prezentarea spectacolului de pe site-ul Teatrului Naţional din Craiova.
Băgău, considerat un roman-cult
“Considerat un roman-cult, versatil și inteligent scris, Băgău, autor Ioana Bradea, a apărut în anul 2004 la Editura EST, editură internațională condusă de Samuel Tastet, cunoscut în special pentru editarea romanelor lui Henry Miller. Romanul, reeditat în 2020 la Editura Humanitas, dă glas unei voci ascunse, a feminității necenzurate, vocea interioară a tuturor femeilor părăsite, confuze și abandonate, aruncate în marasmul lumii post-comuniste. Un roman al destrămării și al tranziției către o lume în care diferența de gen este o teorie fină marcată de brutalitate și de confruntarea cu „demonii” societății capitaliste, dar, cu expresia unui critic literar, și cu “galeria inepuizabilă a bărbaților prinși în fantezii agresive și toxice” ”, scrie Nicolae Coande.
Selecţia pentru ediţia FNT 2023 este disponibilă aici. Festivalul Național de Teatru este produs de Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România.
Citeşte şi: Actorul Toma Cuzin organizează a doua ediție a festivalului „Film în sat”, la Peștișani
Citeste mai mult