Indiferent dacă ți-ai umplut coșul cu o mulțime de fructe și legume la magazinul de alimente, ți-ai umplut sacoșele cu produse locale la piață de la țărani sau ai cules un ardei sau o roșie coaptă din propria grădină, următorul pas (înainte de a găti și a mânca, desigur) este să le cureți. Deci, cum cureți fructele și legumele pentru a le face sigure pentru consum? Și când este cel mai bun moment să le speli? Iată tot ce trebuie să știi astfel încât să te poți bucura de produse proaspete la fiecare masă.
De ce ar trebui să speli fructele și legumele?
Fructele și legumele pot avea reziduuri de pesticide sau un strat ceros care uneori este adăugat pentru a le menține prospețimea. Ele pot conține, de asemenea, puțină murdărie și nisip (atât vizibilă, cât și nu prea vizibilă) pe care vei dori să le îndepărtezi înainte de a le consuma.
Produsele trec prin mai multe medii diferite înainte de a ajunge în mâinile tale, astfel încât curățarea rezolvă și aceste aspecte.
Când să speli fructele și legumele?
În general, este cel mai ușor și mai bine să speli fructele și legumele chiar înainte de a le folosi. Verdeața delicată și fructele de pădure proaspete se pot strica mai repede dacă sunt depozitate cu umezeală suplimentară. Alte fructe și legume pot avea un strat ceros care va ajuta la menținerea prospețimii până când ești pregătit să le mănânci.
Dacă îți place comoditatea produselor deja spălate (cum ar fi strugurii pe care îi poți savura direct din frigider), usucă-le bine după spălare înainte de a le pune înapoi în frigider.
Cum să cureți fructele și legumele?
Cu excepția cazului în care pe produsele tale există multă murdărie sau nisip vizibil, o bună clătire sub apă rece este de obicei suficientă pentru a le curăța. Acest lucru va îndepărta cele mai multe reziduuri, care sunt încă perfect sigure în cantități infime dacă sunt consumate. Există câteva fructe și legume care necesită puțină mai multă atenție.
Iată cum să le cureți:
Prazul: Tăiați și feliați, apoi puneți-le într-un castron cu apă rece și amestecați. Scoateți-le cu mâinile (deoarece dacă le răsturnați într-o strecurătoare, nisipul va ajunge direct peste frunze). Zmeură și mure: Clătiți ușor într-o strecurătoare, apoi întindeți-le ușor pe prosoape de hârtie și tamponați-le uscat. Faceți acest lucru chiar înainte de a le mânca.
Verdeață delicată și ierburi: Clătiți și lăsați să se scurgă bine într-o strecurătoare (dacă au nisip, urmați aceeași metodă ca și la praz). Uscati-le într-o strecurătoare sau întindeți-le într-un singur strat pe prosoape de hârtie.
Ciuperci: Frecați-le individual sub jet de apă pentru a îndepărta murdăria, apoi ștergeți-le cu un prosop de hârtie.
Ce este o spălare cu oțet?
Spălarea fructelor și legumelor proaspete într-o soluție de oțet împiedică anumite mucegaiuri să crească, ceea ce poate prelungi durata lor de păstrare. Pentru a face soluția de oțet, amestecați o parte oțet alb cu două sau trei părți apă într-un castron mare.
Adăugați produsele și lăsați-le să stea timp de 10 minute, apoi scurgeți-le. Aceasta ar trebui să ajute să țineți departe mucegaiul și bacteriile pentru puțin mai mult timp fără a adăuga niciun gust acru produselor tale.
Ce este o spălare cu bicarbonat de sodiu?
O spălare cu bicarbonat de sodiu ajută la o curățare mai profundă a suprafeței, îndepărtând murdăria, urmele de pesticide și altele. Este un bun backup pentru soluția de oțet dacă nu ai oțet la îndemână sau vrei să eviți orice gust potențial acru. Pentru a face soluția de bicarbonat de sodiu, amestecați o linguriță de bicarbonat de sodiu cu patru căni de apă într-un castron mare.
Adăugați produsele și lăsați-le să stea timp de 5 minute, apoi scurgeți-le, clătiți-le și uscați-le cu un prosop de hârtie.
Păstrați o cutie de bicarbonat de sodiu la îndemână pentru multe dintre nevoile tale de curățare în bucătărie.
Merită să cumperi o soluție de spălare pentru produse?
Unele soluții de spălare pentru produse din comerț folosesc ingrediente organice precum uleiurile naturale și glicerina; altele sunt practic soluții de oțet. Deoarece o clătire temeinică în apă este de obicei tot ce este necesar și o soluție de oțet este mult mai ieftină de făcut acasă, poți sări peste soluțiile de spălare din comerț.
Articolul Soluții la îndemână: Cum speli fructele și legumele ca să fie chiar curate? apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult