Firma SPIT BUCOVINA SA a inițiat procedurile de demolare a mai multor corpuri de clădire – Tunel spălare, Atelier instalații, Copertină metalică, garaj metalic, Cabina PSI, Seră, Depozit tuburi oxigen, Depozit deșeuri metalice și Biblioteca – în scopul declarat al „punerii în valoare a terenului amplasat într-o zonă propice activităților comerciale și funcțiunilor complementare” acestora. Clădirile respective sunt situate pe o parcelă de aproape 3,7 hectare de teren.
Același lucru și aceeași motivație o are și societatea fălticeneană KITLET SRL cu alte imobile care au aparținut odinioară societății SPIT Bucovina SA și care sunt ruine. Societatea KITLET SRL deține alte clădiri în același areal și a inițiat la rândul ei procedurile de demolare a corpurilor de clădire: laborator CTC, atelier set motor, chioșc, stație ventilație dezafectată, stație com. distribuție, atelier debitare, atelier auto utilări, clădire comasată, hala demontări și depozit acid. Imobilele respective sunt situate pe o parcelă în suprafață de 2,71 hectare teren.
Practic, continuă procesul de transformare a zonei industriale Burdujeni într-o zonă destinată activităților comerciale și de servicii. Clădirile vizate spre demolare au fost realizate în anul 1965 și sunt, în prezent, dezafectate și neechipate.
Proiectul de demolare nu prevede realizarea unor căi noi de acces sau schimbarea căilor de acces existente la amplasamentul aferent proiectului. Valoarea lucrărilor de demolare a fost estimată la circa 166 de mii de lei în cazul celor de la SPIT Bucovina SA și la 146 de mii de lei pentru lucrările care le revin celor de la KITLET. Structura celor mai multor imobile care vor fi demolate este din zidărie portantă sau, după caz, din confecții metalice, cu toate că uneori sunt imobile cu parapet din zidărie de cărămidă plină cum ar fi cazul depozitului de deșeuri de la SPIT sau atelierului set motor de la KITLET. De asemenea, laboratorul și clădirea comasată de pe terenul societății KITLET sunt realizate din structură din cadre beton armat monolit.
În timpul execuției lucrărilor de demolare, în dreptul punctului de acces care va fi folosit de către utilajele de transport deșeuri, se va executa o placă betonată amenajată pentru spălarea autocamioanelor înainte de ieșire pe drumul public. Iar asta în condițiile în care pentru realizarea proiectului de demolare se va utiliza strada Calea Unirii, arteră de circulație cu câte doua benzi de circulație pe sens.
Proiectul prevede ca la finalizarea lucrărilor de demolare să se realizeze lucrări de refacere a zonelor afectate de execuția proiectului, de aducere a terenului neconstruit la starea inițială sau la o stare care să permită utilizarea ulterioară fără a fi compromise funcțiile ecologice naturale. Se vor realiza lucrări de eliberare a amplasamentului de amenajările temporare, nivelarea/ compactarea terenului.
Despre SPIT Bucovina SA menționăm că din 1999 până în 2008 a avut o evoluție oscilantă, cu ani în care avut profit iar alții în care a mers pe pierdere. Cu mai bine de două decenii în urmă se vorbea, totuși, de influența nefastă pe care a avut-o afaceristul gălățean Cătălin Chelu la SPIT. Singura constantă din 1999 încoace a fost permanenta scădere a personalului, de la aproape 700 câți lucrau în 1999 ajungând la doar 80 în 2008, an în care a înregistrat cea mai mare pierdere și după care – în ciuda faptului că au fost ani profitabili, cel puțin „pe hârtie” – nu și-a mai revenit cu adevărat.
În schimb, firma fălticeneană KITLET SRL a avut un alt parcurs, remarcabil fiind profitul de peste 11 milioane de lei obținut în 2023 la o cifră de afaceri de 26 de milioane de lei și doar cu cinci angajați. (D.P.)
The post Ruinele unui fost colos industrial sucevean vor fi demolate appeared first on Obiectiv de Suceava.
Citeste mai mult