Primăria Suceava a trimis spre publicare în SEAP (SICAP) un anunț de participare pentru cea mai mare licitație pe care a organizat-o vreodată, cel puțin prin prisma valorii de atribuire, estimată la circa 44 de milioane de euro fără TVA, respectiv 52 de milioane de euro cu tot cu TVA. Contractul prevede lucrări precum: reabilitarea a 19,450 kilometri de conducte primare; reabilitarea a 51,792 km rețele termice secundare; reabilitarea a 8 puncte termice (modernizarea echipamentelor, a instalațiilor aferente, precum și a clădirilor în care sunt amplasate echipamentele). Majoritatea lucrărilor vizează cartierul Burdujeni și zona vechii centrale termice (CT).
Săptămâna trecută, Primăria Suceava a trimis spre publicare în SEAP (SICAP) un anunț de participare pentru cea mai mare licitație pe care a organizat-o vreodată, cel puțin din prisma valorii de atribuire, estimată la circa 44 de milioane de euro fără TVA, respectiv 52 de milioane de euro cu tot cu TVA.
Este vorba despre proiectul „Reabilitarea sistemului de transport și distribuție energie termică în municipiul Suceava” unde valoarea contractului de proiectare și execuție este de 220.327.938,44 fără TVA, respectiv 261.863.673,05 lei cu TVA inclus. Valoarea este una „istorică”, niciodată municipalitatea suceveană nu a mai organizat licitații (cel puțin conform datelor din SEAP) ale căror valori fără TVA să depășească 100 de milioane de lei, cele mai mari fiind peste sume de peste 80 de milioane de lei fără TVA: 86,5 milioane lei pentru „Furnizare autobuze și microbuze electrice, stații de încărcare autobuze electrice în cadrul proiectului “Sistem de transport public ecologic metropolitan – Etapa I”; 86,4 milioane de lei pentru licitația multianuală organizată anul trecut în vederea reparațiilor stradale; 80,7 milioane de lei pentru concesionarea salubrizării stradale.
Anunțul trimis de Primăria Suceava a fost publicat în SEAP pe data de 11 iulie iar licitația (termenul final de depunere al ofertelor) va avea loc pe data de 26 august. Valoarea finală a contractului de achiziție publică va fi însă stabilită la finalul analizei propunerilor tehnice și financiare care vor fi depuse de eventualii ofertanți până la data de 26 august, dar Primăria Suceava nu urmărește să obțină prețuri mult mai mici deoarece criteriul de atribuire al contractului nu este „prețul cel mai scăzut”, ci criteriul agreat de municipalitate este „cel mai bun raport calitate – preț” unde punctajul pe ofertele financiare este de 40%, diferența fiind pe criterii tehnice.
Contractul prevede lucrări precum: reabilitarea a 19,450 kilometri de conducte primare (reabilitare cămine de termoficare, vane, suporți de beton); reabilitarea a 51,792 km rețele termice secundare (înlocuirea conductelor existente uzate aferente circuitelor de încălzire, apă caldă de consum și recirculare apă caldă de consum, cu un sistem legat preizolat, reabilitare cămine de termoficare, vane, contoare, suporți din beton); reabilitarea a 8 puncte termice (modernizarea echipamentelor, a instalațiilor aferente, precum și a clădirilor în care sunt amplasate echipamentele).
Cele opt puncte termice care urmează a fi reabilitate și modernizate complet sunt din cartierul Burdujeni. La fel și rețelele de termoficare – cele 19,450 kilometri de conducte primare incluzând toate porțiunile de conducte de pe un traseu de 9,725 km – și cele secundare – un traseu de 12,96 km.
Totuși, o parte din rețelele primare care vor fi înlocuite în următorii ani nu sunt efectiv din zona locuibile a cartierului Burdujeni, ci sunt și din zona vechii centrale termice (CT).
Facem precizarea că la nivelul municipiului Suceava sunt aproape 55 de kilometri de conducte primare de termoficare și peste 320 de kilometri de conducte secundare. Totodată, prin studiul de fezabilitate în baza căruia Primăria Suceava a încheiat în februarie 2024 un contract de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea sistemului de transport și distribuție energie termică în municipiul Suceava” a fost inclusă și o sursă nouă de pompare în incinta Termica SA.
Perioada de execuție a contractului este 29 luni (5 luni perioada de proiectare, 24 luni perioada de execuție lucrări). Astfel, durata întocmirii documentațiilor tehnico-economice este de 5 luni de la data emiterii ordinului de începere a contractului. În acest termen, firma (asocierea de firme) cu care Primăria Suceava urmează să încheie contractul se obligă să presteze toate serviciile ce fac obiectul documentațiilor tehnico-economice: Proiect tehnic și detalii de execuție și verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic și detaliilor de execuție. Abia după ce PT-ul este finalizat și în baza PAC-ului este emisă autorizația de construire, poate fi emis ulterior ordinul de începere al lucrărilor care trebuie să fie – potrivit documentației Primăriei – 24 de luni. Perioada de garanție acordată lucrărilor este de 36 luni și curge de la data recepției la terminarea lucrărilor, pe ansamblu sau pe părți din lucrare distincte din punct de vedere fizic și funcțional, până la recepția finală.
Facem precizarea că valoarea estimată de 261.863.673,05 lei cu TVA inclus a contractului pentru întocmirea documentației tehnico-economice (faza Proiect Tehnic și Detalii de Execuție), asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru termoficarea Sucevei este mai redusă decât valoarea contractului de finanțare semnat de Primăria Suceava în 16 februarie a.c. care era peste 362 de milioane de lei cu tot cu TVA (aproape 305 milioane de lei fără TVA). Unul din motivele pentru care valoarea estimată a fi necesară la licitație este semnificativ mai mică ține de faptul că noile contracte de finanțare prevăd și o rezervă de implementare de până la 25% din valoarea lucrărilor.
De asemenea, proiectul „Reabilitarea sistemului de transport și distribuție energie termică în municipiul Suceava” – finanțat din Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie 5 intitulat „Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare – Sprijin pentru modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență și pentru modernizarea rețelelor de termoficare – cheltuielile diverse și neprevăzute sunt incluse în structura devizului general al obiectivului de investiții. Suma este de 6,6 milioane lei fără TVA, dar utilizarea ei se va face în funcție de necesități, prin încheierea unui act adițional la contractul inițial. Cu alte cuvinte, la prețul contractului se pot adăuga „Cheltuielile diverse și neprevăzute” care vor fi decontate doar dacă este cazul. Dacă se va ajunge în situația în care să fie necesară accesarea sumelor de la „Diverse și neprevăzute”, atunci la actul adițional se vor aplica mecanic clauzele contractuale. (Dan PRICOPE)
The post Licitație record la Primăria Suceava pentru termoficarea din Burdujeni și zona CT-ului appeared first on Obiectiv de Suceava.
Citeste mai mult