5 din 10 femei experimentează la un moment dat o infecție urinară, spun datele. Motivul pentru care sunt frecvența este mai crescută la femei este faptul că uretra este mai mică și pentru că aparatul urinar se găsește în apropierea anusului și astfel riscul de transmitere a bacteriilor este mult mai mare.
Tipuri de infecții urinare și simptome
Infecția urinară poate afecta organe diferite ale tractului urinar, iar simptomele și gravitatea acestora variază în funcție de localizarea ei. Cea mai întâlnită este cistita, care apare la nivelul vezicii urinare și se manifestă prin dureri în zona pelviană, în special în centrul bazinului și în jurul zonei osului pubian, nevoia frecventă de a urina, deși cantitățile sunt mici, senzația de arsură în momentul urinării, hematurie (sânge în urină).
O altă formă de infecție urinară este cea localizată la nivelul uretrei – uretrita, manifestată prin mâncărimi la nivelul uretrei, lipsa erecției și ejaculare precoce, în cazul bărbaților, urină tulbure sau cu sânge, durere în momentul urinării.
Când infecția nu e tratată, ea poate ajunge la nivelul rinichilor, provocând pielonefrita. Principalele simptome sunt dureri în zona lombară, urinări frecvente, usturime la urinare și febră și frisoane.
Merișorul, eficient împotriva infecțiilor urinare
Infecțiile urinare sunt cel mai des provocate de bacteria E. Coli și necesită tratament cu antibiotic, pe baza unei analize numite urocultură și a unei antibiograme care indică medicamentele la care bacteria este sensibilă.
Există și remedii naturiste care pot contribui la vindecarea infecției și care ajută la prevenirea unor recidive.
Merișorul este cunoscut pentru eficiența sa în tratarea cistitelor, eliminând și neutralizând bacteriile din tractul urinar. Unele studii sugerează că suplimentarea dietei cu merișoare poate reduce numărul de infecții urinare pe care o persoană le dezvoltă pe o perioadă de 12 luni, în special pentru femeile cu infecții recurente. Totodată PAC-ul din Merișor se dovedește a fi foarte eficient și pentru eliminarea tulipinelor de E.coli rezistente la antibiotice.
Bicarbonatul de sodiu reduce aciditatea urinei
Un remediu excelent care poate fi aplicat acasă se bazează pe bicarbonatul de sodiu, deoarece modifică pH-ul urinei, făcându-l mai puțin acid, astfel încât bacteriile nu se mai multiplică și simptomele bolii se atenuează.
Ingrediente:
Se dizolvă 1 lingură de bicarbonat de sodiu în 300 ml apă și se bea dintr-o dată. Se repetă aceeași procedură de 3-4 ori pe zi. Aportul acestei cantități de lichid alcalin elimină infecția, prin evacuarea masivă a urinei împreună cu bacteriile, iar sistemul natural de apărare al organismului poate elimina bacteriile rămase.
Vitamina C ajută tractul urinar
Vitamina C inhibă creșterea E. coli și îmbunătățește buna funcționare a sistemului imunitar. Se recomandă 1000 de miligrame de Vitamina C pe zi, timp de 3 luni pentru a stopa recurența infecțiilor urinare și pentru a îmbunătăți sănătatea tractului urinar.
Urinează frecvent
Urinarea frecventă, în special imediat ce apare nevoia de urinare, previne dezvoltarea bacteriilor în urină și vezică. Studiile au constatat că menținerea urinei pentru mult timp permite bacteriilor să se înmulțească în tractul urinar, ducând la o infecție a tractului urinar.
Medicii recomandată urinarea și după contactul sexual, pentru că acesta poate contribui la migrarea bacteriilor și la dezvoltarea infecțiilor.
Ceaiuri și multă apă
Aronia previne infecțiile și stopează multiplicarea bacteriilor, iar ceaiul de strugurii ursului are proprietăți antiseptice și distruge bacteriile patogene.
Hidratarea este importantă în infecțiile urinare. Consumați 2-3 litri de lichide zilnic, ceaiuri sau apă, în timpul tratamentului, și încercați să mențineți acest obicei și după, căci hidratarea ajută la prevenirea infecțiilor.
Băi de șezut cu mușețel sau apă și oțet
Durerile intense şi tensiunea din zona abdomenului cauzate de infecţia urinară dispar dacă bei trei căni de ceai de muşeţel pe zi, pentru că planta acţionează ca antiseptic şi diuretic. De asemenea, ceaiul cu mușețel poate fi folosit pentru băi de șezut, deoarece această plantă medicinală are proprietăți care calmează mucoasa vaginală și uretrală.
Preparați o infuzie din 6 linguri ceai uscat de mușețel și 1 litru de apă. Faceți băi de șezut timp de aproximativ 20 de minute, de 2 ori pe zi.
Puteți folosi și oțet pentru băile de șezut. Se pun 2 linguri oțet la 3 litri de apă caldă.
Sursa: www.gds.ro