Profesorii, părinții și elevii de la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud solicită revenirea de către ISJ asupra deciziei de renunțare la clasa cu profil de filologie, pentru a se respecta dreptul elevilor din zonă în ceea ce privește egalitatea de șanse în privința educației și în privința gratuității educație.
„Profesorii, părinții și elevii Liceului „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud, precum și familiile viitorilor absolvenți ai clasei a VIII-a din zona Abrudului își exprimă profunda nemulțumire față de o măsură arbitrară pe care ISJ Alba a luat-o în privința planului de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022, în ceea ce privește școala noastră.
Mai exact, în ciuda faptului că au fost exprimate 77 de opțiuni pentru profiluri prezente în oferta educațională a școlii pentru anul școlar 2021-2022, lucru atestat de chestionarele și sondajele de orientare în carieră elaborate la nivel de județ de către CJRAE Alba, în ciuda faptului că la nivel de județ s-a aprobat înființarea a încă cinci clase și în ciuda faptului că prin OM s-a diminuat numărul de elevi pe clasă, atât la profil teoretic ( de la 28 la 26), cât și la profiluri vocaționale (de la 28 la 24), ISJ Alba a decis tăierea unei clase din oferta educațională, mai exact a clasei cu profil filologie intensiv engleză.
Cu atât mai absurdă este această decizie în condițiile în care pentru acest profil au fost exprimate 42 de opțiuni de către absolvenții clasei a VIII-a din zonă. În situația menținerii doar a două clase, cele aprobate de către ISJ, respectiv o clasă cu profil pedagogic și o clasă cu profil matematică-informatică+ științele naturii, cei 42 de elevi din zonă sunt puși în situația de a opta pentru unul dintre cele două profiluri existente în această situație, în limita locurilor disponibile, sau de a urma cursurile liceale fie la Câmpeni, fie la Alba Iulia, cu toate dificultățile inerente (depărtare de domiciliu, internat, cheltuieli suplimentare pentru familie –pe plan material, fără să mai discutăm de stresul pe care îl incumbă distanțarea de familie sau o navetă exagerată în privința distanței zilnice în situația unui copil de 14 ani.
Solicităm revenirea de către ISJ asupra deciziei de renunțare la clasa cu profil de filologie, pentru a se respecta dreptul elevilor din zonă în ceea ce privește egalitatea de șanse în privința educației și în privința gratuității educației, în conformitate cu articolul 2 din Protocolul adiţional la CEDO, având următorul text:„Nimănui nu i se poate refuza dreptul la instruire. Statul, în exercitarea funcţiilor pe care şi le va asuma în domeniul educaţiei şi al învăţământului, va respecta dreptul părinţilor de a asigura această educaţie şi această învăţământ conform convingerilor lor religioase şi filozofice.
Extinderea acestui articol la accesul la formarea profesională şi continuă (a se vedea punctul 15 din Carta comunitară a drepturilor sociale fundamentale ale lucrătorilor şi articolul 10 din Carta socială) şi adăugarea principiului gratuităţii învăţământului obligatoriu au fost considerate utile”. Am precizat acest aspect deoarece această îndepărtare de domiciliu vine cu o povară fiscală semnificativă pentru familiile acestor elevi.
În același timp, supunem atenției ISJ Alba și faptul că, în situația învățământului vocațional, nu se poate negadreptul elevilor din județ de a alege orice profil vocațional, fără a fi condiționați de existența acelor profiluri în cadrul bazinelor școlare unde sunt situate unitățile școlare gimnaziale. Nu putem să nu menționăm faptul că absolvenții profilului pedagogic din cadrul liceului nostru, fie învățători, fie educatoare, sunt printre cei mai căutați la nivel de județ (de exemplu, peste 60% dintre educatoarele ce lucrează în orașul Alba Iulia sunt absolvente ale liceului nostru).
Nu putem să nu menționăm faptul că întregul corp profesoral de la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” este unul dedicat, care învață și se formează continuu alături de viitorii lor colegi. Nu putem să nu menționăm faptul că avem cea mai bună bază materială la nivelul Munților Apuseni, îndeplinind toate condițiile unui campus școlar.Toate acestea îndreptățesc pe deplin demersul nostru privind includerea în planul de școlarizare pentru 2021-2022 a celei de-a treia clase la liceul nostru, cu profilul filologie intensiv engleză, așa cum l-ausolicitat 42 de elevi ai clasei a VIII-a din zonă.Susținem acest demers:
Tontea Ioan –lider de sindicat SLIZ Apuseni, Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” și reprezentant al cadrelor didactice de la acest liceu
Bolunduț Robert –președinte al Consiliului elevilor de la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan”
Simina Nicolae –președintele Comitetului părinților de la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan”
Albu Cristian –primarul orașului Abrud”, a transmis Consiliul Elevilor.
Acest articol a fost citit de 919 ori
The post Profesorii, părinții și elevii de la Liceul „HCC” din Abrud, nemulțumiți de decizia IȘJ Alba de a desfința clasa de filologie first appeared on Stiri, publicitate online din Abrud | ziar Abrudinfo.ro | judetul Alba.
Sursa: www.abrudinfo.ro