În această săptămână se desfășoară simularea națională a probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat. Azi este simularea probei scrise la limba și literatura română. În Dolj, peste 20% dintre liceenii așteptați pentru verificarea nivelului de pregătire în vederea susținerii ”examenului maturității” sunt la seral sau învățământ cu frecvență redusă (FR).
O astfel de simulare s-a desfășurat și la nivelul județului, iar procentul de promovare a fost sub 40%.
Emoții pentru licenii din ultimul an de studiu. Astăzi încep simulările probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat care au ca scop verificarea nivelului de pregătire al elevilor pentru sesiunea din vară. Sunt așteptați în sălile de examen, aproape 5.000 de elevi dintre care 20,50% nu sunt la învățământ de zi, ci la seral sau frecvență redusă. Asta înseamnă că elevii care au abandonat liceul sau nu au urmat cursurile liceale sunt acum în bănci pentru a urma acest nivel de învăţământ.
”4.997 elevi din județul Dolj vor participa în perioada 27-29 martie 2023 la simularea națională a examenului de Bacalaureat. Examenul este organizat în 45 unități de învățământ liceal. La simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat participă elevii claselor a XII-a și a XIII-a seral/frecvență redusă (3.970 – învățământ zi, 1.027 învățământ seral, FR)”, anunță conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj printr-un comunicat de presă.
Simulări cu supraveghere video și audio
Simulările examenului de Bacalaureat se desfăşoară după un calendar stabilit de Ministerul Educației. Astfel, azi are loc proba scrisă la Limba şi literatura română – proba E.a) Marți, 26 martie, examenul de simulare va continua cu proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie – proba E.c). Ultima probă scrisă, proba la alegere a profilului și a specializării (E.d), este programată miercuri, 27 martie.
Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare clasă, se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe clase.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore. Toate sălile de clasă în care se va susține simularea examenului național de Bacalaureat au în dotare camere funcționale de supraveghere audio-video.
Rezultatele se vor afișa înainte de vacanța de Paște
Conform datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Dolj 16 elevi beneficiează de condiții speciale de examen, conform procedurii nr. 33576/31.10.2022 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale: evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și examenul național de bacalaureat – sesiunea 2023.
Comunicarea rezultatelor se va face în data de 6 aprilie 2023.
Rezultatele obținute la simulare nu vor fi publice. Acestea sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Notele obţinute la simulările naţionale nu se trec în catalog. Prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului, notele obţinute la simulările naţionale pot fi trecute în catalog.
Rezultatele primei simulări din Dolj
Elevii din Dolj au susținut o astfel de simulare și în luna februarie, dar cu subiecte județene. Procentul de promovare a fost sub 40%, iar la simulare au participat puțin peste 3.700 de elevi. ”La examenul de Bacalaureat s-au înscris 3.776 de elevi, au fost absenţi 852, au fost doi eliminaţi, iar procentul mediilor peste 6 este de 35,91% ”, au fost datele comunicate de conducerea ISJ Dolj, după anunțarea rezultatelor.
Citeste mai mult