Terenul care se întinde pe zeci de hectare, aflat în zona Antenelor, va deveni noul cartier modern din centrul Timișoarei.
Primăria Timișoara are planuri mari în ceea ce privește valorificarea terenului din zona Antenelor, care are o suprafață de peste 44 de hectare. Parcela este deținută de 28 de proprietari, iar statul român are doar 8% din suprafață. Instituția intenționează ca zona Antenelor să devină „cea mai ambițioasă transformare a unui fost spațiu industrial în cartier din România”. Miercuri seara, la Cinema Timiș a avut loc prezentarea „Strategiei de dezvoltare a zonei Antenelor”.
„Peste 44 de hectare în vecinătatea centrului istoric al Timișoarei, gândite ca un cartier compact, care pune omul în centrul dezvoltării întregii zone. Aceasta este marea provocare pe care Strategia pentru zona Antenelor o are de rezolvat. Lucrăm de mai bine de un an împreună cu specialiștii, cu proprietarii terenurilor din această zonă și cu comunitatea la elaborarea acestei Strategii de Dezvoltare Teritorială Urbană a Zonei Antenelor. Este primul document de acest fel elaborat în Timișoara”, a afirmat Dominic Fritz.
Primarul Timișoarei a explicat faptul că zona Antenelor reprezintă cel mai valoros teren din zona centrală a orașului care încă nu a fost urbanizat.
„Sunt opt proprietari care dețin 75% din toate proprietățile. Dar, în total, am identificat 28 proprietari și sunt câteva proprietăți unde nu este foarte clar cine le deține. Toată ideea a fost să creăm un nou cartier în Timișoara, aproape de centru, care se integrează în cartierele rezidențiale mai ales dinspre nord, de care acum este despărțit, dar și de centrul orașului spre sud. Dar și un cartier compact în care îți place să trăiești. Asta înseamnă un cartier dens, dar un cartier cu multe funcțiuni publice, cu funcțiuni mixte, în care ai și rezidențial, dar și funcțiuni comerciale, însă și un cartier în care găsești orice ai nevoie în jurul tău”, a declarat edilul-șef.
În total, terenul din zona Antenelor ar urma să fie împărțit în nouă cvartale, majoritatea fiind de locuințe și de funcțiuni mixte. De asemenea, va fi construită o școală, cu grădiniță și creșă. Primăria Timișoara vrea ca pe terenul deținut în zonă să fie realizat și un spațiu cultural, precum un muzeu de artă contemporană, o nouă filarmonică sau un centru cultural multifuncțional. Mai mult, în centrul cartierului va fi amenajat un imens parc, cu o suprafață de până la șapte hectare.
„Inima acestui cartier va fi un mare, mare spațiu verde. Un parc central pe care îl estimăm la cinci, șase, șapte hectare, în mijloc. După ce închidem toate consultările publice, dincolo de această consultare o să mai fie și câteva discuții mai mici și tematice, o să fie un vot în Consiliul Local Timișoara care să facă această strategie una oficială, asumată de municipiul Timișoara și apoi, cel mai probabil, o să urmeze un proces de PUZ, poate chiar și două”, a explicat Dominic Fritz.
Gabriel Almăjan, arhitectul-șef al Timișoarei, a precizat că este normal ca primăria să realizeze o astfel de strategie, astfel încât să fie stabilit un plan de acțiune clar în ceea ce privește punerea în valoare a terenului din zona Antenelor.
„Este normal să existe o strategie. Este normal să existe acest tip de abordare care, de fapt, nu setează niște reguli clare și fixe pentru aceste terenuri, ci niște obiective și un plan de acțiune care este general valabil atât pentru zonă, cât și pentru oraș. Pasul următor, dacă această strategie va fi asumată și va reprezenta o viziune pentru toată această zonă, este ca documentațiile de urbanism să fie demarate și să ne asigurăm de reprezentarea tuturor elementelor esențiale și fundamentale și modalitățile lor de implementare”, a afirmat Gabriel Almăjan.
Citeste mai mult