Probabil că deja ai o sticlă de oțet de mere în bucătăria ta; îl folosești pentru a-ți îmbunătăți starea de bine? Iată ce trebuie să știi.
Oțetul are o istorie îndelungată, datând de cel puțin 5000 î.Hr. Utilizările sale includ conservarea, aromatizarea, murarea și medicina. De asemenea, are o istorie bogată în Egiptul antic, China și Grecia ca aducător de sănătate.
Oțetul de mere, în special, are proprietăți antimicrobiene și antioxidante, și există cercetări care susțin cel puțin unele dintre afirmațiile care circulă despre beneficiile sale pentru sănătate.
Ce este oțetul de mere?
Când combini merele, zahărul și drojdia și îi permiți să fermenteze, se creează oțetul de mere. În câteva săptămâni, drojdia va digera zahărul pentru a produce alcool. Odată ce acest lucru se întâmplă, bacteriile naturale vor transforma alcoolul în acid acetic, de unde provine mirosul și gustul puternic al oțetului de mere.
Ai două opțiuni când cumperi oțet de mere: filtrat și pasteurizat sau crud și nefiltrat. Sedimentul stelat care se adună în partea de jos a sticlei este „mama”, care este o combinație de bacterii și drojdii. Unii speculează că „mama” este cea care oferă beneficiile pentru sănătate, deoarece conține cantități infime de bacterii sănătoase și probiotice.
Oțetul de mere poate fi folosit în bucătărie, în casă și pentru sănătatea ta ca: Dezinfectant, conservant, dressing sau vinaigrette, curățător, tonifiant facial, marinadă, spălarea fructelor și legumelor, curățător pentru proteze dentare, clătirea părului, tratament împotriva mătreții, ucigaș de buruieni, gargară.
4 beneficii ale oțetului de mere
Deși sunt necesare mai multe cercetări, mai multe studii existente arată beneficiile oțetului de mere pentru unele probleme de sănătate și ca ajutor potențial în pierderea în greutate.
Ar putea ajuta la controlul zahărului din sânge și la diabet Până la 95% dintre diabetici suferă de diabet de tip 2, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Diabetul de tip 2 apare din rezistența la insulină sau din incapacitatea organismului de a produce insulină.
Chiar dacă nu suferi de diabet, este indicat să îți menții nivelul de zahăr din sânge în limitele normale. Studiile au arătat că oțetul de mere poate îmbunătăți răspunsul la insulină și poate scădea nivelul de zahăr din sânge după mese.
Consumul de oțet de mere înainte de culcare a demonstrat și că poate reduce zahărul din sânge după trezire. Asigură-te că discuți cu medicul tău înainte de a consuma oțet de mere dacă suferi de diabet, mai ales dacă iei medicamente.
Ucide bacteriile dăunătoare
Cei care doresc să conserve alimentele natural ar putea să ia în considerare folosirea oțetului de mere. Este cunoscut ca distrugător de agenți patogeni, care includ microbii precum stafilococul și candida.
Oțetul este un conservant popular în Coreea, deoarece poate preveni dezvoltarea bacteriilor E. coli și a norovirusului în alimente. E. coli poate provoca intoxicații alimentare la consum, dar efectele bactericide ale acidului acetic din oțetul de mere pot preveni acest lucru.
Ar putea duce la pierderea în greutate
Un alt beneficiu al oțetului de mere care ar putea fi util este capacitatea sa de a ajuta la pierderea în greutate. Când este luat înainte sau în timpul unei mese, s-a demonstrat că oțetul de mere ajută la senzația de sațietate.
Într-un studiu, participanții au consumat aproximativ 200 până la 275 mai puține calorii când oțetul de mere a fost combinat cu o masă. Pe parcursul a trei luni, participanții care au luat una sau două linguri de oțet de mere pe zi au pierdut până la 3,7 kilograme și au redus grăsimea corporală.
S-ar putea să îmbunătățească nivelul de colesterol. Nivelurile ridicate de colesterol și trigliceride pot crește riscul de boli de inimă.
Încorporarea unei cani de oțet de mere în dieta ta, împreună cu o dietă cu conținut scăzut de calorii, poate reduce colesterolul total și trigliceridele, crescând în același timp colesterolul HDL „bun”.
Cei cu diabet de tip 2 pot vedea, de asemenea, rezultate pozitive în ceea ce privește colesterolul total și trigliceridele lor când adaugă jumătate de cană de oțet de mere în dieta lor.
Efecte secundare potențiale
Deși există beneficii ale utilizării oțetului de mere, există și efecte secundare potențiale de luat în considerare. Aciditatea ridicată poate duce la decalcifierea smalțului dentar, care nu se va regenera după ce a dispărut. Poate provoca, de asemenea, leziuni la nivelul esofagului sau gâtului dacă este băut neatins.
Iată câteva alte efecte secundare potențiale ale oțetului de mere:
Poate cauza hipokalemie (niveluri scăzute de potasiu) Poate interacționa cu diureticele, insulina și alte medicamente Poate provoca greață sau vărsături Diluarea cu apă sau suc nu doar face oțetul de mere mai plăcut, ci poate reduce și riscul de a vă dăuna gâtului și dinților. Combinând una sau două linguri cu una dintre ele poate, de asemenea, să vindece un stomac deranjat.
Dozajul de oțet de mere
Dozajul de oțet de mere depinde de motivul pentru care îl folosești. Două lingurițe până la două linguri sunt recomandarea generală de dozare.
Dacă vrei să-l bei, diluează-l cu apă sau cu sucul tău preferat sau cu ceai. De asemenea, îl poți consuma integrându-l în mâncărurile tale preferate, în special în dressinguri, vinaigrette-uri și chiar când faci maioneză.
Poți adăuga, de asemenea, o cană sau două la o baie pentru problemele de piele. Amestecând o lingură de oțet de mere cu o cană de apă și înmuiind tifon sau bumbac în soluție se poate face un pansament umed.
Pentru a folosi oțet de mere ca șampon, amestecă până la două lingurițe cu o cană de apă, apoi toarnă peste păr după șamponare. Așteaptă 5 minute, apoi clătește. Poate usca părul , deci folosește-l cu măsură. Oțetul de mere poate irita, de asemenea, scalpul, deci o diluție mai slabă poate fi mai bună.
Concluzie
Deși unele studii au constatat beneficiile oțetului de mere, avem nevoie de mai multe cercetări pentru a dovedi definitiv cât de benefic este ACV. S-ar putea să ajute în pierderea în greutate, controlul diabetului de tip 2, zahărul din sânge și colesterolul și poate preveni, de asemenea, creșterea bacteriilor dăunătoare în alimente. Consumul de oțet de mere neatins poate provoca eroziunea smalțului dentar sau leziuni la nivelul gâtului.
Amestecarea oțetului de mere cu apă sau suc înainte de a-l consuma poate preveni deteriorarea dinților și a gâtului. Așa cum este cazul cu orice remediu natural, vorbește cu medicul tău înainte de a încerca oțet de mere și efectuează un test pe piele înainte de a-l folosi pe piele.
Articolul În bucătărie, în casă și pentru sănătatea ta: Beneficiile oțetului de mere apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult