Obiceiul de a mânca între mese are adesea o conotație negativă. Este asociat cu consumul de alimente nesănătoase, de obicei grase, sărate sau dulci, în afara meselor principale și de mai multe ori pe parcursul zilei. Cu toate acestea, dacă este abordată în mod corespunzător, gustarea poate ajuta la menținerea energiei și la evitarea oboselii în timpul zilei. De aceea, este mai potrivit să ne referim la aceasta drept „gustare”.
De ce avem poftă de gustări?
Dar să analizăm motivele de bază pentru care simțim nevoia de gustări: Există trei motive principale. În primul rând, există un dezechilibru în alimentația noastră. Dacă ne este rapid foame după micul dejun, acesta poate fi un semn că acesta nu este suficient de consistent și că alimentele consumate nu ne satisfac complet, ceea ce duce la pofta de gustări.
Pe de altă parte, chiar și după o masă bogată la prânz, este posibil să simțim pofta de mâncare în jurul orelor 16:00 / 17:00. Nu trebuie să ne simțim vinovați în acest caz, deoarece este un fenomen complet normal, având în vedere intervalul destul de lung dintre prânz și cină.
Al doilea motiv este mediul în care ne aflăm. Stresul poate stimula dorința de a consuma alimente reconfortante sau „jucării” mici, așa cum le numește nutriționistul. În cele din urmă, al treilea motiv pentru gustare este legat de oboseală. Atunci când suntem epuizați, suntem mai predispuși să cedăm tentației zahărului. „Vom consuma alimente foarte dulci care ne vor oferi un impuls momentan. După creșterea rapidă a glicemiei, nivelul de zahăr scade și apare ceea ce numim hipoglicemie postprandială, ceea ce duce la oboseală semnificativă”.
Gustarea, oportunitatea unei alimentații sănătoase
Dar există o modalitate să luăm gustări într-un mod sănătos? Răspunsul nutriționistului Raphaël Gruman este un da hotărât. Tot ce trebuie să facem este să acordăm atenție gustărilor pe care le consumăm dimineața sau după-amiaza, în funcție de preferințele noastre. Aceste gustări sănătoase nu au nimic de-a face cu imaginea gustărilor franțuzești pe care le știm, precum croissant-uri cu ciocolată sau prăjituri. Ele implică de fapt alimente care oferă energie pe termen lung. „Putem opta pentru alimente bogate în proteine, cum ar fi migdalele, care furnizează și fibre, și un produs lactat, cum ar fi iaurtul sau brânza de vaci”, sugerează expertul. O astfel de gustare oferă senzația de sațietate și asigură aportul de grăsimi sănătoase. Combinarea fibrelor, proteinelor și grăsimilor sănătoase permite eliberarea lentă a energiei și previne senzația de oboseală pe parcursul zilei. „Ceea ce alegem să includem în gustările noastre este foarte important și oferă beneficii semnificative organismului”. Dacă facem exerciții fizice, putem adăuga un fruct, precum o banană, și două pătrate de ciocolată neagră pentru a obține o gustare completă. În plus, combinația a trei alimente bogate în magneziu (migdale, banana și ciocolată) furnizează organismului doza necesară pe parcursul zilei. Magneziul ajută la reducerea oboselii, promovează relaxarea și contribuie la buna funcționare a funcțiilor cognitive, în special concentrarea.
Migdalele, elementul cheie al gustării
De câțiva ani, migdalele au devenit un ingredient indispensabil pentru gustările sănătoase. Și cu un motiv întemeiat, deoarece acestea sunt pline de beneficii: pe lângă furnizarea de fibre și proteine organismului, acestea conțin un aminoacid important, care are proprietăți cardioprotectoare. Dar beneficiile nu se opresc aici: conform lui Raphaël Gruman, mestecarea migdalelor ne determină să ne luăm timp pentru a mânca și să simțim senzația de sațietate reală.
Pentru a ne bucura de toate aceste beneficii, ar trebui să consumăm o porție de 30 de grame de migdale pe gustare, adică aproximativ 23 de bucăți (da, este destul de precis). Dacă avem nevoie de o referință vizuală, putem lua în considerare dimensiunea palmei mâinii. Trebuie să fim atenți să nu consumăm alte nuci în cantități mari în afară de migdale, pentru a evita depășirea unei doze zilnice rezonabile.
Pentru a realiza o gustare sănătoasă, este recomandat să renunțăm la batoanele de cereale și alte dulciuri și să le înlocuim cu fructe, migdale și produse lactate. Ultima recomandare a nutriționistului? Să lăsăm cel puțin trei ore între fiecare masă. „Este un interval de timp adecvat, deoarece stomacul are suficient timp să digere și să se golească”, precizează el. Acum avem toate instrumentele necesare pentru a savura gustările într-un mod sănătos și echilibrat.
Sursa: doctorexpres.ro
Citeste mai mult