• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
04/07/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Dambovita

EDITORIALUL DE MARȚI – Gheorghe SCORȚAN – Vizuina viziunilor extremiste

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
19/09/2023
in categoria Stiri Dambovita
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

   Precizăm că titlul nu trimite la autorul „Viziunea vizuinii”. Ci, pur și simplu, jocul de cuvinte ni s-a părut potrivit temei editorialului de față. Fiind vorba, sintetic spus, despre locul unde, în subteranul spațiului public, ca într-un fel de vizuină, și beneficiind totodată de acordul tacit al unei majorități semnificative dintr-o societate, se pot naște viziuni extremiste, totalitare despre societate. Viziuni care, de regulă, au credința soluționării radicale a unor crize economice și, implicit, sociale. Altfel spus, viziuni care pot deveni politici, influențând astfel viața unei întregi societăți. Și nu numai…
   Trebuie să adăugăm că pomenitul calambur este dătător de seamă nu doar pentru o serie de fenomene sociale care însoțesc și fac posibilă instalarea regimurilor totalitare, ci pun în lumină fenomene umane care, în mod normal, nu sunt acceptabile pentru societăți, care se consideră ca având un anumit nivel de civilizație. În acest sens, este vorba despre un proces care, din nefericire, nu este doar obiectul unor teme istorice, ci unul care, sub alte forme, se poate repeta. Indiciile, în acest sens, sunt nenumărate și trebuie tratate cu maximă seriozitate și firească îngrijorare. Și aceasta, fără să mai punem la socoteală că istoria ne-a arătat că pomenita vizuină zace în oamenii obișnuiți. A se vedea, în acest sens, Hannah Arendt. Aceștia fiind în cele din urmă, în anumite circumstanțe, cei care au făcut din rău o chestiune banală… 
Într-un atare context, semnalăm faptul că fundația domnului Soros a continuat să facă evaluări periodice ale stării unor societăți, fie ele foste comuniste ori având democrații consolidate. Astfel, la ultima evaluare, au fost sondate, utilizându-se proceduri științifice, 30 de țări. La modul general, dacă avem în vedere doar tinerii între 18 și 35 de ani, reținem câteva cifre semnificative: 57% preferă democrația; 42% ar susține un regim militar; 35% ar accepta ca țara lor să fie condusă de un lider neales. În mod paradoxal, aproape 90% dintre tineri sunt totuși de părere că ar trebui respectate drepturile omului. În mod normal, o atare acrobație logică pare inexplicabilă. 
   Istoricește, însă, lucrurile nu sunt chiar așa de complicate. Căci, paradoxul nu ține doar de rigorile unei gândiri normale, de uz cotidian – obișnuite, altfel spus – și care respectă niște reguli minimale de logică, ci de o modalitate de a se structura un anumit fel de a gândi și de a se situa în societate a unor indivizi sau mai multor grupuri de indivizi. Un mod care, născându-se, în anumite condiții, și prinzând contur, asemeni proceselor care se petrec într-o vizuină de hibernare, este ignorat, la început, de către majoritatea participanților la un anumit spațiu public. Ignorare care este însoțită totdeauna de acceptarea tacită a fenomenului pe cale de a prinde contur. Căci, de pildă, capitalizarea urii, mecanismul care hrănește fenomenul, pare să fie, ca dimensiune individuală, o chestiune asupra căreia cel în cauză pare să nu dorească să o supună conștientizării. Până și cei care doar asistă la fenomen, încep să creadă că ura pare să fie o chestiune scuzabilă, firească chiar. Mai ales când este însoțită de teamă. Fără îndoială, majoritățile, în situații de criză, sar din tiparele obișnuite de gândire, sensibilitate și comportament. Fenomenul este prezent de-a lungul întregii istorii a societăților umane. Paroxismul fiind atins de către viziunea nazistă de a gestiona societatea.  
   Deocamdată, ceea ce surprinde sondajul mai sus pomenit este faza de început a „hibernării”, de acceptare a unor situări care sfidează logica elementară. Pentru mulți dintre tinerii chestionați, contradicțiile logice par să fie firești. Adică, vrem drepturi individuale, dar am accepta în același timp și un regim militar de guvernare. Nu altfel s-au petrecut lucrurile la începuturile mișcărilor fasciste din Italia ori Germania. Fără îndoială, întrebarea nimerită se referă la modul în care aceste sincope logice de uz cotidian sunt posibile! În acest sens, lucrurile par mai simple decât ne-am imagina, totul originându-se în criza partidelor politice. Habarnismul acestora în actul guvernării, gălăgia ineficientă care acaparează spațiul public, corupția generalizată, copleșirea societății de către aceste partide etc. generează un sentiment de insecuritate. Un sentiment care identifică modul ferm și radical de a guverna ca fiind singura soluție posibilă. Chestiunile care țin de logică nu mai au relevanță ori semnificații pentru oamenii de rând. Ceea ce contează este doar supraviețuirea în situații de criză. Falimentul logicii de uz cotidian este, pentru omul de rând, un exercițiu de supraviețuire… Este începutul unui proces în care, treptat, contradicțiile și fracturile logice sunt înlocuite de convingeri tot mai ferme. Căci, în momentul în care etapa vizuinii, adică a hibernării publice, este încheiată, avem de-a face deja cu o viziune închegată asupra ceea ce ar trebui făcut      într-un domeniu sau altul al unei societăți. Fiara, care părea să fie aceiași, va surprinde prin vigoare și coerența procedurilor imaginate că ar fi potrivite să salveze o societate. Fiara este pe cale de a deveni o bestie. 
   Se spune că fiecare epocă a avut fascismele ei. La care s-ar putea adăuga și faptul că, în anumite situații de criză, devine aproape banal faptul că mulți dintre semenii noștri sunt locuiți de vizuini în care gestează viziuni extremiste privind funcționarea unei societăți. Ceea ce, altfel spus, s-ar traduce prin faptul că radicalismele nu au neaparat o filiație consacrată. Ceva care, istoricește, s-a mai petrecut. Ele pot lua nenumărate fețe ale unui mod de a structura credințe ferme, ce sunt generate de crize. Și care, în mod evident, nu trebuie neapărat să semene între ele.
   Fără îndoială, politicienii poartă o responsabilitate imensă. Iresponsabilitatea lor poate  umple vizuinile oamenilor obișnuiți cu monștri. Ceea ce nu înseamnă că un anumit mod de a gândi societate, de a te situa în aceasta, drept consecință, trebuie să fie un fel de mecanism simplist, de genul stimul-reacție. Fiecare dintre noi este stăpânul propriilor temeri și speranțe. Chiar și a acelei vizuini despre care am făcut vorbire! Altminteri, frica și nepăsarea pot deveni simple fețe ale complicității.
 
Gheorghe SCORȚAN este sociolog și un foarte cunoscut cercetător în domeniul științelor sociale…
Post-ul EDITORIALUL DE MARȚI – Gheorghe SCORȚAN – Vizuina viziunilor extremiste apare prima dată în Gazeta Dambovitei.

Citeste mai mult

Articolul precedent

FOTO. Motociclist accidentat în centrul municipiului!

Urmatorul articol

Activitați informative cu caracter preventiv, la Școala Gimnazială ,,Váradi Jozsef”  din municipiul Sfântu Gheorghe

Related Posts

Stiri Dambovita

Examenul Național de Definitivare în Învățământ 2025: 142 de candidați validați în județul Dâmbovița

04/07/2025
Stiri Dambovita

Zi de alertă termică majoră, în Dâmbovița

04/07/2025
Stiri Dambovita

Rezultate remarcabile pentru sportivii CSM Târgoviște la Cupa Târgoviște la Radio Orientare!

04/07/2025
Stiri Dambovita

AUR Dâmbovița îl exclude pe consilierul local Catalan în urma unor acuzații de agresiune sexuală

04/07/2025
Stiri Dambovita

AJOFM Dâmbovița a revenit la fostul sediu din str. Tudor Vladimirescu, nr. 1A

03/07/2025
Stiri Dambovita

Tinerii din Târgoviște, provocați la distracție în stil „Squid Game”! Trofeul a mers la Luiza Pință

03/07/2025
Next Post

Activitați informative cu caracter preventiv, la Școala Gimnazială ,,Váradi Jozsef”  din municipiul Sfântu Gheorghe

Cele mai recente stiri

  • Joi, 10 iulie 2025, se reuneste lotul CSM Unirea Alba Iulia. Vezi programul jocurilor de verificare 04/07/2025
  • Accident rutier între un autoturism și o căruță, în comuna Lipnița. Intervine elicopterul SMURD 04/07/2025
  • Coldea anchetat ca șef de grup criminal 04/07/2025
  • Comunicat de presă: Protejarea Lacurilor Sărăturate și Conservarea Habitatelor Naturale 04/07/2025
  • Vremea Osand, Bihor 04/07/2025
  • Podul Solventul din Timișoara, finanțare europeană de 18 milioane de euro 04/07/2025
  • Accident rutier între un autoturism și o căruță, în comuna Lipnița 04/07/2025
  • Dr. Tudor Ciuhodaru: 5 măsuri simple care pot salva vieți în timpul caniculei 04/07/2025
  • Austeritatea lovește în Poliția Locală din Sibiu. Sindicatul avertizează: „Ne lipsesc oameni” 04/07/2025
  • Vremea Botean, Bihor 04/07/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24