Consilierii locali s-au întâlnit joi în penultima sedinţă ordinară a CL Craiova din acest an. Unele dintre cele 33 de puncte de pe ordinea de zi şi trei suplimentare au iscat discuţii aprinse între preşedintele de şedinţă, Dan Păloiu şi un consilier local USR, Emilia Neagu. Proiectele au încins spiritele, consilierul local,mai sus amintit, s-a trezit cu microfonul tăiat.
Primul punct care a iscat discuţii a fost cel legat de actualizarea Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiţii„Construire imobil cu destinaţia de spital în str.Filantropiei, nr.1″. Reprezentanta USR, Emilia Neagu a cerut explicaţii:
„Am înţeles că s-a modificat preţul, sare de la 478 de milioane la 750 de milioane de lei şi durata de execuţie de la 28 de luni la 36 de luni. Problema este că la construcţii/montaj apar doar 268 de milioane, iar diferenţa de 500 de milioane nu este explicată”, a remarcat Emilia Neagu, consilier local USR.
Explicaţiile au fost date de reprezentantul Direcţiei Investiţii, Achiziţii şi Licitaţii din cadrul Primăriei Craiova, Maria Nuţă.
„Aşa cum am explicat în comisie C+M este 268 de milioane de lei. Restul până la valoarea totală este marja de buget care este 25% din valoare, apoi ajustarea preţului care trebuie prinsă în deviz, lista de echipamente care are o valoare de 204 milioaneşi îmbunătăţirile cerute de ISU”, a explicat Maria Nuţă, director executiv, Direcția Investiții, Achiziţii şi Licitaţii din cadrul Primăriei Craiova.
Unde este subsolul şi heliportul?
Proiectul care vizează revitalizarea clădirii existente care adăpostește maternitatea de la Spitalul Filantropiaprin edificarea unui nou spital cu un regim de înălțime de S+P+7E a iscat alte discuţii. Tot un consilier local de la USR a cerut lămuriri.
„Nu s-a modificat documentul principal de la acest proiect. Anterior am aprobat construcţia cu 2S+P+7E+Tehnic+heliport, acum dispare un nivel subteran şi heliportul. Despe asta era vorba. Votăm pentru ca să nu punem cumva piedici dezvoltării oraşului, dar ştim că nu-l veţi face nici de data aceasta. Nu ştiu de câte mandate aveţi nevoie”, a spus Emilia Neagu.
Preşedintele de şedinţă, Dan Păloi, a răbufnit:
„Vreau să stabilim o regulă, aici facem administraţie, nu facem politică foarte mult. Vreau să ne rezumăm doar la a discuta despre proiectele de pe ordinea de zi. Nu a dispărut nici un subsol, dacă eraţi atentă la documentaţia pe care trebuia să o citiţi, s-a transformat în adăpost ALA”.
Deranjată că este luată la rost, Neagu a replicat: „Conform ordinei de zi şi a dispoziţiei primarului este o şedinţă de dezbateri, nu este o şedinţă de vot cu gura închisă”.
Vă mai trebuie un mandat ?
Acelaşi consilier local şi-a continuat tirada, când s-a luat în discuţie realizarea altei investiţii: „Extindere corp C4 în cadrul Spitalului Clinic cu un corp P+4E pentru Secția de Recuperare Neurologică”
„Sper că, măcar, pe acesta îl veţi face. Aţi triplat preţul şi sper că-l veţi face. Ce nu înţeleg eu, puneţi un termen de implementare, dar nu puneţi un termen când veţi începe. Vă mai trebuie încă un mandat ca să-l implementaţi? Au trecut cinci ani”
Pierzându-şi calmul, preşedintele de şedinţă, Dan Păloiu i-a răspuns:
„Nu este nimeni de aici vinovat că nu înţelegeţi dumneavoastră. Vă atrag atenţia că este ultima dată când vă permit să mai faceţi aprecieri de alt gen decât cele legate de proiect”.
Regenerarea urbană din zona 1 Mai, dispar spaţiile comerciale
Din discuţiile privind regenerarea urbană a bulevardului 1 Mai a reieşit că spaţiile comerciale din zona spitalului dispar.
„Legat de numărul locurilor de parcare, prin proiect crearea de locuri noi de parcare nu este eligibilă. Proiectul vizează menţinerea numărul locurilor de parcare, dar repoziţionarea lor. În zona spitalului se are în vedere crearea unei parcări cu un număr de 70 de locuri de parcare. Magazinele care sunt pe domeniul public se deafiinţează, nu se va mai închiria terenul. Vor fi şi câteva exproprieri care vor permite implementarea proiectului aşa cum este el aprobat.”, a spus directorul de proiecte din cadrul Primăriei Craiova, Adriana Motocu.
„Se vor pierde sute de locuri de muncă. Lucrează sute de oameni în acele locuri. este şi un vad comercial. Sunt angajaţi ai spitalului, studenţi care trebuie să cumpere de undeva produse. Trebuie gândită şi la o zonă comercială. Cu proiectul nu am nimic, dar administraţia trebuie să se gândească la crearea unei parcări de mari dimensiuni. trebuie găsite soluţii pentru cele două speţe”, a atras atenţia consilierul local PNL, Teodor Sas.
Reabilitarea Grădiniţei Piticot, altă prelungire. Ce nu a văzut expertul tehnic?
Reabilitarea Grădiniţei Piticot bate pasul pe loc, cu alte cuvinte se prelungeşte perioada de implementare a proiectului de reabilitare a imobilului. În acest sens, consilierii locali au aprobat o nouă prelungire a tremenului de implementare a proiectului.
„Se vorbeşte în raportul de aprobare de nişte note de constatare ale constructorului care nu au fost ataşate. Când au fost descoperite aceste deficienţe? Acest proiect a început de cinci ani de zile. Motivarea că s-au descoperit deficienţe pentru că proiectantul nu a avut acces în interiorul clădirii nu prea stă în picioare. În timpul acesta de cinci ani, proiectantul putea să inspecteze după programul copiilor sau în vacanţe. Unde sunt aceste note de constatare şi când se va finaliza. Şi în 2023 aţi cerut o prelungire, moment în care aţi spus că tot ce se cheltuie după decembrie 2023 se plăteşte de la bugetul local. Să înţelegem că se pierd banii din finanţarea europeană Cum aţi aprobat un proiect fără expertiză tehnică, având în vedere că această clădire este făcută în 1978?”, Emilia Neagu.
Reprezentanţii primăriei spun că expertiza tehnic s-a făcut „pe ce s-a constatat vizual”.
„Nu am considerat că acele note de fundamentare trebuie ataşate la raport. În al doilea rând, când am spus că proiectul a fost făcut fără întreruperea programului de învăţământ nu m-am referit că proiectantul nu poate să intre acolo. Aceste lucrări au fost constatate când am început decopertările. Nu se putea decoperta podeaua sau terasa, nu s-a putut constata că acei stâlpii de rezistenţă sunt nişte structuri goale pe interior decât în momentul în care s-a intervenit asupra lor. Expertiză tehnică există, dar repet, s-a făcut doar pe ce s-a constatat vizual”, a explicat Adriana Motocu.
Două trasee RAT, unul la anul, altul…..
Legat de cele două trasee RAT pe care primăria intenţionează să le pună în circulaţie vor deveni operaţionale la date diferite. Traseul 12 va deveni operaţional la începutul lui ianuarie 2025, iar traseul care va merge către Spitalul Regional va fi operaţional la momentul în care va fi dat în funcţiune spitalul.
S-a tăiat microfonul
Aprobarea listei de priorităţi pentru atribuirea de spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, respectiv cu destinaţia de sediu a creat tensiune.
„Această asociaţie nu întruneşte criteriile de egibilitate conform legii. Nu există un raport de activitate de la înfiinţare şi nu are nici un contract de muncă. Care sunt activităţile realizate în beneficiul comunităţii de această asociaţie ca să merite un sediu pentru 4 ani? Asociaţia are un proiect finanţat de UE pe care urmează să-l implementeze şi merită ajutată cu alocarea unui sediu?”, a precizat Emilia Neagu făcând referire la singura asociaţie menţionată în cuprinsul proiectului de HCL
„Acum aprobăm doar un punctaj în baza căruia va fi atribuit sau nu un spaţiu acestei asociaţii. Se acordă punctaje pe anumite criterii. Asociaţia a primit punctajul minim fiind o asociaţie nou înfiinţată”, a răspuns directorul Direcției Patrimoniu din Primăria Craiova, Ionuț Cristian Gâlea.
Răspunsul a fost completat de preşedintele de şedinţă Păloiu:” Primăria Craiova a dat spaţii tuturor asociaţiilor care au avut grijă de copii. Această asociaţie se ocupă de tinerii care provin din familii dezorganizate”.
„Spuneţi lucruri incorecte. Când s-a ocupat? Pe 21 noiembrie s-au înfiinţat, au depus cerere şi pe 22 s-a făcut raportul. Rog toţi colegii să voteze împotriva acestui proiect„, a replicat Neagu.Aceasta s-a trezit cu microfonul oprit în momentul în care a adus în discuţie problema reprezentantului acestei asociaţii.
Citeste mai mult