În timp ce o grădină de plante aromatice este o modalitate minunată de a aduce arome crescute acasă în bucătărie, multe plante aromatice nu pot supraviețui condițiilor aspre ale iernii. Dar în loc să cumpărați plante aromatice din magazin în lunile mai reci, luați în considerare cultivarea lor în interior. Multe plante aromatice, inclusiv oregano, busuioc și rozmarin, cresc foarte bine în ghiveci tot timpul anului când sunt expuse pe pervazul ferestrei tale. Nu numai că îți vor îmbunătăți gătitul, dar vor arăta și frumos în bucătăria ta.
Carrie Spoonemore, co-creator al aplicației From Seed to Spoon de la Park Seed Sally McCabe, director asociat al educației comunitare pentru Societatea Horticolă din Pennsylvania.
Cum să cultivați o grădină de plante aromatice pe pervazul ferestrei, de la plantare la recoltare:
01 Busuioc
Foto: OLGA MILTSOVA/GETTY IMAGES
Busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă aromată cu frunze verzi strălucitoare și un miros distinctiv care este o adăugare delicioasă la felurile de mâncare cu paste, salate și altele. „Busuiocul prosperă în interior datorită dragostei sale pentru căldură și temperaturi constante”, spune Carrie Spoonemore, co-creator al aplicației From Seed to Spoon de la Park Seed. Pentru recoltare, smulgeți frunzele de busuioc de pe partea de sus a tulpinilor după cum este necesar, ceea ce încurajează creșterea arbustilor.
Înălțimea matură: 30 până la 61 de cm
Cerințe de îngrijire: soare plin; sol umed, bine drenat
02 Ceapa verde
Foto: LIUDMILA CHERNETSKA/GETTY IMAGES
O garnitură delicioasă care aduce o aromă minunată de ceapă la orice fel de mâncare, ceapa verde (Allium schoenoprasum) crește bine în containere și tolerează o gamă largă de condiții de lumină, spune Sally McCabe, director asociat al educației comunitare pentru Societatea Horticolă din Pennsylvania. „Recoltați frunzele tăind tulpinile aproape de baza, permițând plantei să producă noi creșteri.”
Înălțimea matură: 30 până la 45 cm
Cerințe de îngrijire: soare plin până la parțial; sol bine drenat
03 Pătrunjel
Foto: ANIKO HOBEL/GETTY IMAGES
Pătrunjelul (Petroselinum crispum) are frunze verzi strălucitoare, crețe sau plate, cu un gust proaspăt, ușor piperat, spune Spoonemore. Este excelent pentru a fi crescut în interior datorită obiceiului său de creștere lentă și a capacității de a se adapta la condițiile interioare. Pentru recoltare, tăiați tulpinile exterioare de la baza, permițând tulpinilor interioare să continue să crească, spune Spoonemore.
Înălțimea matură: 30 până la 45 cm
Cerințe de îngrijire: soare plin până la parțial; sol bine drenat
04 Menta
Foto: GETTY IMAGES
Menta (Mentha spp.) este o plantă aromatică revigorantă, cu frunze parfumate, dințate și cu un gust asemănător mentolului. Câteva varietăți comune de mentă de cultivat includ mentă, mentă verde și mentă ciocolată, spune McCabe. Menta ar trebui plantată în propriul său recipient datorită naturii sale invazive. Pentru recoltare, smulgeți periodic frunzele sau tulpinile pentru a menține forma și a încuraja noi creșteri. Evitați recoltarea excesivă.
Înălțimea matură: 30 până la 60 cm
Cerințe de îngrijire: umbră parțială; sol bine drenat
05 Cimbru
Foto: KARL TAPALES/GETTY IMAGES
Această plantă aromatică cu întreținere redusă este ideală pentru cultivarea în interior. Cimbrul (Thymus spp.) este o plantă aromată cu frunze mici, verzi, cu diverse soiuri cum ar fi cimbrul lămâie, cimbrul englezesc și cimbrul târâtor, spune McCabe. Pentru a recolta această plantă compactă, tăiați vârfurile ramurilor de la plantă după cum este necesar, permițându-i să continue să crească de la baza, spune Spoonemore.
Înălțimea matură: 15 până la 45cm
Cerințe de îngrijire: soare plin până la parțial; sol bine drenat
06 Oregano
Foto: JENA ARDELL/GETTY IMAGES
O plantă aromatică mediteraneană cu frunze ovale și aromate și tulpină lemnoasă, oregano (Origanum spp.) preferă temperaturile calde și prosperează în interior dacă este plasată în apropierea unei ferestre însorite, spune McCabe. Varietățile pitice precum ‘Greek Whispers’ sunt perfecte pentru ghivece. Pentru a recolta, smulgeți periodic frunzele sau tăiați tulpinile pe parcursul sezonului (evitați tăierea ramurilor lemnoase).
Înălțimea matură: 20 până la 30 cm
Cerințe de îngrijire: soare plin; sol bine drenat
07 Rozmarin
Foto: LIUDMILA CHERNETSKA/GETTY IMAGES
Rozmarinul (Salvia rosmarinus) este o plantă aromatică cu frunze asemănătoare ace acului și tulpină lemnoasă care aduce un gust de pin în preparate, spune Spoonemore. „Rozmarinul este potrivit pentru cultivarea în interior, în special în zone cu ierni aspre, deoarece preferă condițiile calde și uscate,” spune ea. Pentru a recolta, tăiați ramurile după cum este necesar, tăindu-le înapoi chiar deasupra unui nod de frunze pentru a încuraja noi creșteri.
Înălțimea matură: 30 până la 60 cm
Cerințe de îngrijire: soare plin; sol bine drenat
08 Cilantro
Foto: Elizabeth Fernandez/Getty Images
Dați gust preparatelor cu cilantro (Coriandrum sativum), care are frunze delicate, dantelate și un gust citrusat, pungent. „Cilantro crește bine în interior, dar este predispus să crească flori, deci recoltarea frecventă și temperaturile mai scăzute în interior pot ajuta la prelungirea producției de frunze,” spune Spoonemore. Recoltați frunzele de cilantro tăind tulpinile aproape de baza.
Înălțimea matură: 30 până la 90 cm
Cerințe de îngrijire: Soare plin; sol bine drenat
09 Taratnac
Foto: SUE WILSON/GETTY IMAGES
Taratnacul (Artemisia dracunculus) este o plantă aromatică franțuzească cu frunze înguste, verzi și un gust asemănător cu cel al lemnului de licorice, care preferă temperaturile reci și lumina indirectă a soarelui în interior, spune McCabe. Pentru a recolta, smulgeți frunzele sau tăiați tulpinile pe parcursul sezonului de creștere. Puteți semăna taratnac în ghivece noi în fiecare lună pentru o recoltă continuă.
Înălțimea matură: 30 până la 45 cm
Cerințe de îngrijire: umbră parțială; sol bine drenat
10 Dafin
Foto: GETTY IMAGES
Un arbust evergreen cu frunze lucioase, ovale, folosite pentru aromatizarea supelor și tocănițelor, dafinul (Laurus nobilis) poate fi crescut în interior ca plantă de pervaz. Este o creștere lentă, dar poate fi menținut ca un mic copac în interior cu o tăiere corespunzătoare, spune McCabe. „Plasați-l în apropierea unei ferestre orientate spre sud sau vest pentru lumina maximă. Rotiți ghiveciul în mod regulat pentru o creștere uniformă”, spune ea. Recoltați frunzele individuale după cum este necesar, ținând cont că frunzele mai tinere au un gust mai blând.
Înălțimea matură: 90 până la 270 cm, dar poate fi tăiat pentru a controla dimensiunea.
Cerințe de îngrijire: soare plin până la umbră parțială; sol bine drenat
11 Salvia
Foto: ZANA MUNTEANU
Sage (Salvia officinalis) este o plantă aromatică rezistentă, cu frunze catifelate de culoare verde-cenușiu și un gust pământos, pungent, spune Spoonemore. Salvia poate fi cultivată în interior, atâta timp cât primește suficientă lumină solară și are o bună circulație a aerului. Pentru a recolta, tăiați tulpinile de la partea de sus a plantei, tăind chiar deasupra unui set de frunze.
Înălțimea matură: 30 până la 60 de cm
Cerințe de îngrijire: Soare plin; sol umed, bine drenat
12 Mărar
Foto: GETTY IMAGES
Mărarul (Anethum graveolens) are frunze penate, asemănătoare cu feriga, care au un gust distinct, tangy. „Mărarul poate fi crescut în interior, în special în climatul mai rece sau în lunile de iarnă, deoarece preferă temperaturile mai scăzute”, spune Spoonemore. Pentru recoltare, tăiați tulpinile exterioare, permițând tulpinilor interioare să continue să crească.
Înălțimea matură: 45 până la 60 de cm
Cerințe de îngrijire: soare plin până la umbră parțială; sol umed, bine drenat
Sursa marthastewart.com
Articolul De la plantare la recoltare: Cum să cultivați o grădină de plante aromatice pe pervazul ferestrei apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult