Cimbrul are un puternic efect antifungic și antibacterian, distruge ciupercile dăunătoare din piele, tractul digestiv, rinichi și vezica urinară. Curăță și cicatrizează rănile, calmează mâncărimea și eczemele. Este recomandat și pentru gargară, pentru a diminua mirosul neplăcut, a distruge bacteriile și a cicatriza eventualele răni din cavitatea bucală.
Acțiunile antimicrobiene remarcabile ale cimbrului se datorează conținutului ridicat de timol. Acesta este un agent antiseptic, antioxidant și un puternic antibacterian. Timolul face parte din clasa biocidelor, substanțe cu o mare capacitate de distrugere a organismelor dăunătoare. Aceste fapte fac din cimbru un real antibiotic natural, cu efecte dovedite în calmarea și tratarea problemelor digestive sau respiratorii.
Dacă nu ai poftă de mâncare pentru că ești stresat sau treci printr-o perioadă de convalescență, ceaiul de cimbru te poate ajuta. În plus, poate calma durerile de stomac, arsurile, indigestia și sindromul de colon iritabil. S-au observat beneficii și pentru crampele menstruale de slabă intensitate și chiar pentru tratarea pe moment a diareei.
Dezinfectant natural
Dacă ai afte sau alte ulcerații bucale, poți bea ceai de cimbru fierbinte sau rece pentru a reduce inflamația și a dezinfecta zona.
În plus, datorită conținutului de timol, această băutură are proprietăți antiseptice. Poți folosi ceai de cimbru pentru a vindeca răni, infecții oculare și tăieturi ale pielii.
Cimbrul calmează pruritul cauzat de înțepăturile de insecte. Leziunile apărute în urma ciupiturilor de țânțari, a înțepăturilor de viespe ori a mușcăturii de păianjen sunt adesea însoțite de prurit și înroșirea zonei afectate. Prin folosirea cutanată a infuziei de cimbru poți calma aceste simptome, grăbind vindecarea pielii.
Elixir al tinereții
Datorită conținutului ridicat de antioxidanți și de flavonoide, ceaiul de cimbru menține buna funcționare a celulelor și previne îmbătrânirea prematură la nivelul celulelor și al organelor.
Ceaiul de cimbru este, fără îndoială, un elixir al tinereții!
Reduce apetitul
Dacă ții o cură de slăbire, fă-ți un obicei din a bea o ceașcă de ceai de cimbru zilnic, pentru suprimarea apetitului. Acest ceai nu numai că înlătură senzația de foame, însă totodată conține substanțe nutritive care accelerează metabolismul și favorizează scăderea în greutate. Metabolismul are rolul de a transforma hrana consumată în energie, iar ceaiul de cimbru are abilitatea de a grăbi procesul de ardere a grăsimilor.
Ameliorează durerile specifice fibromialgiei
Această boală este caracterizată de durerile cronice care apar, fără o cauză cunoscută, în diverse zone ale corpului. Cu ajutorul proprietăților antireumatice ale ceaiului preparat din frunze de cimbru, poți ameliora aceste dureri. Consultă-te cu medicul tău înainte de a folosi cimbrul în scop terapeutic pentru fibromialgie. Acesta îți va face recomandările necesare.
Cimbrul poate scădea tensiunea arterială
Un studiu clinic a descoperit că un extract de cimbru a fost capabil să reducă semnificativ ritmul cardiac la șobolani cu hipertensiune arterială și, de asemenea, a fost capabil să scadă colesterolul.
Un mod sigur de a folosi cimbru pentru a ajuta la scăderea ritmului cardiac este să înlocuiți sarea din alimente cu cimbru.
Contraindicații
Similar cu alte ierburi, cimbrul are și câteva efecte secundare. Cimbrul conține compuși precum timol și carvacrol care pot provoca iritarea membranelor mucoase la persoanele sensibile.
Deși nu există dovezi solide care să dovedească siguranța acestei plante asupra femeilor însărcinate și care alăptează, nu există nici contraindicații. Cu toate acestea, din moment ce cimbrul a fost un remediu dovedit de timp de sute de ani pentru a induce menstruația, există posibilitatea ca femeile însărcinate să fie expuse riscului de avort.
De asemenea, cimbru nu trebuie administrat la copii sub vârsta de 10 ani.
Persoanele care iau medicamente anti-tiroidiene și desubstituție a funcției tiroidei ar trebui să evite utilizarea cimbrului, deoarece planta interacționează cu aceste medicamente, împiedicându-le funcțiile.
Sursa: www.gds.ro