Campania electorală pentru alegerile parlamentare, începută la data de 1 noiembrie, s-a încheiat oficial astăzi la ora 07.00, deci continuarea propagandei electorale, inclusiv pe rețelele de socializare, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei, atrage atenția Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt.
Potrivit deciziei Biroului Electoral Central, prin continuarea propagandei electorale se înțelege:
• afișarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip care se referă la alegerile parlamentare
• difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile parlamentare în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice sau private ori prin intermediul unor vehicule special amenajate.
• sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați.
De asemenea, până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen și participanții la acestea nu pot derula acțiuni de propagandă electorală.
„Menținerea conținutului cu caracter electoral referitor la alegerile parlamentare, ce a fost publicat pe durata campaniei electorale pe paginile de internet și pe platformele online de socializare și care nu face obiectul unei promovări active, plătită pentru afișarea respectivului conținut ulterior încheierii campaniei electorale, nu constituie acțiune de continuare a propagandei electorale”, se arată într-un comunicat al Centrului de Comunicare Județean (CCJ) Olt.
Pe parcursul campaniei electorale, structurile M.A.I. au avut ca principale atribuții menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice, inclusiv cu ocazia evenimentelor cu caracter electoral, precum și cercetarea sesizărilor cu privire la posibile incidente electorale. Concluzia evaluării realizate la nivelul județului Olt este că din punct de vedere al sarcinilor M.A.I., campania electorală pentru alegerile parlamentare s-a desfășurat în condiții de normalitate.
De la debutul campaniei electorale au fost semnalate două posibile incidente electorale, cu două mai puține față de campania pentru primul tur al alegerilor prezidențiale.
Ambele incidente semnalate s-au confirmat, iar efectivele M.A.I. au aplicat două avertismente.
Sesizările au făcut referire la afișajul electoral, respectiv distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a platformelor program afișate sau a oricăror alte afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite.
În cazul fiecărei semnalări cu privire la un incident electoral, echipele M.A.I. au acționat cu imparțialitate și respectarea atribuțiilor conferite de lege, indiferent de persoanele implicate.
„În continuare, efectivele M.A.I. își vor îndeplini cu profesionalism sarcinile care le revin în contextul alegerilor parlamentare.
Astăzi, efectivele M.A.I. vor asigura protecția pe timpul transportului buletinelor de vot și a celorlalte materiale electorale de la locurile de depozitare către secțiile de votare”, precizează CCJ Olt.
Președinții birourilor electorale ale secțiilor de vot, împreună cu membrii acestora, trebuie să fie prezenți la sediile secțiilor de votare, astăzi la ora 18,00, pentru a dispune măsurile necesare pentru asigurarea ordinii și corectitudinii operațiunilor de votare. Totodată, președinții secțiilor de votare vor dispune fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot.
Începând de la acel moment, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor asigura măsurile de protecție la cele peste 381 de secții de votare, urmând ca mâine dimineață, la ora 6, secțiile să fie predate președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte.
În misiunile de astăzi sunt implicate peste 1.400 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne.
În ziua alegerilor, aproximativ 1.900 de angajați M.A.I. vor fi angrenați, în principal, în misiuni de menținere a siguranței publice, de asigurare a protecției secțiilor de vot și de cercetare a sesizărilor privind incidentele electorale.
Citeste mai mult