Nu toți elevii și cadrele didactice din Gorj pot să facă ore în regimul „față în față”. Cel puțin așa rezultă din cererile depuse la unitățiile de învățământ și centralizate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Gorj.
Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj, a declarat că au fost depuse cereri pentru un număr de 124 de elevi care ar trebui să meargă la școală. Solicitările au fost completate de către părinții copiilor. De asemenea, alți 11 profesori au depus solicitări pentru a desfășura cursurile online.
În majoritatea situațiilor au fost invocate motive medicale
În majoritatea situațiilor au fost invocate motive medicale. Inspectorul școlar Dana Constantinescu a precizat că toate cererile vor trebui să fie însoțite de documente medicale, pentru a se putea lua decizii în conformitate cu prevederile legale. Reprezentanta Inspectoratului Școlar Județean Gorj a mai spus că în momentul de față sunt izolați 52 de elevi, 21 de profesori și 17 angajați reprezentând personal nedidactic din învățământul preuniversitar din județul Gorj.
Viceprimarul din Târgu Jiu ar obliga profesorii să se vaccineze
În privința vaccinării angajaților din învățământul preuniversitar, lucrurile par să fie blocate în momentul de față, prin reprogramări. Puțini profesori mai ajung la centrele de vaccinare și în special cei care au apucat să primească prima doză și acum vor trebui să se prezinte pentru doza de rapel.
Din aproape 4.000 de cadre didactice, puțin peste 400 s-au vaccinat
Astfel, din aproape 4.000 de cadre didactice, puțin peste 400 s-au vaccinat. În privința personalului nedidactic și auxuliar situația este similară. Dintr-un total de 1.300 de salariați din cele două categorii, doar puțin peste 100 au ajuns să se și vaccineze. Cu toate acestea, la nivelul județului Gorj a fost luată decizia înființării unui centru de vaccinare dedicat profesorilor. Este vorba de centrul de la Bumbești-Jiu. În lipsa vaccinului, campania de vaccinare se derulează însă greoi și la nivelul județului Gorj. Aici s-a reușit până acum vaccinarea a peste 15.000 de persoane, începând din data de 4 ianuarie și până în momentul de față.
Viceprimarul din Târgu Jiu, Bogdan Bejinaru, a declarat că, dacă ar fi depins de el, ar fi obligat profesorii să se vaccineze: „Dacă ar fi depins de mine eu a fi emis o decizie prin care profesorii să fie obligați să se vaccineze. Era cea mai bună soluție pentru redeschiderea școlilor, să fie o protecție cât mai mare. Pentru ca acest lucru să se întâmple profesorii ar fi trebuit să fie tratați ca o categorie prioritară.”, a declarat viceprimarul din Târgu Jiu.
Au rămas fără cadre medicale la centrele de vaccinare
Începerea școlii a generat probleme suplimentare campaniei de vaccinare. Potrivit viceprimarului din Târgu Jiu, Bogdan Bejinaru, cadrele medicale de la cele două centre de vaccinare comunitare au fost obligate să revină la cabinetele școlare. În aceeași situație se află și asistentele medicale.
În cele două centre ale primăriei ar mai fi nevoie de 3 medici
Bogdan Bejinaru a precizat că, dacă în privința asistentelor medicale și a registratorilor a fost primit ajutor de la Direcția de Sănătate Publică Gorj, în privința medicilor încă mai este deficit. Prin urmare, în cele două centre ale primăriei ar mai fi nevoie de 3 medici. Municipalitatea are deschise centre de vaccinare la Stadionul Municipal, respectiv la Sala de sport din cadrul Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncuși”. Elevii de la acestă unitate de învățământ nu vor mai face ora de sport în sală. Chiar dacă nu era înființat centrul de vaccinare acolo, sala de sport ar fi intrat în reparații, având în vedere că este improprie.
6 angajați din învățământ, infectați cu COVID
În momentul de față, 6 salariați din învățământ sunt infectați cu coronavirus. Este vorba de doi profesori, secretara și directoarea de la Liceul tehnic numărul 2 din Târgu Jiu, precum și doi fochiști. Elevii și profesorii fac ore în scenariul roșu.
Sursa: www.gds.ro