• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
21/05/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Olt

Ziua Internațională a Biodiversității la Muzeul Olteniei

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
21/05/2025
in categoria Stiri Olt
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Începând din anul 2000, pe 22 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Biodiversității, zi proclamată de către Organizația Națiunilor Unite prin rezoluția din 20 decembrie 2000. Data de 22 mai, reprezintă de fapt adoptarea textului Convenției din anul 1922 în cadrul Conferinței diversității biologice din Nairobi.

Printre principalele obiective pe care la urmărește Convenția se numără conservarea biodiversității și utilizarea corectă a resurselor naturale. România a semnat această Convenție pe data de 5 iunie 1992.

Tot din 2000 s-a hotărât celebrarea Zilei Europene a Parcurilor Naționale, ziua de 24 mai marcând împlinirea a 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia, iar peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente privind conservarea biodiversității.

În acest context, Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova continuând seria manifestărilor înscrise în cadrul proiectului cultural-educativ Mediul și Universul, promovează aceste evenimente prin prezentarea conferințelor Biodiversitatea ecosistemelor lacustre din spațiul hidrografic Jiu-Dunăre și Ariile naturale protejate din județul Dolj.

Complexul lacustru Preajba-Făcăi

Studiu de caz: Complexul lacustru Preajba-Făcăi, o serie de videoproiecții susținute de dr. ing. Daniela Liana Dudău de la Compartimentul Relații Transfrontaliere, Administrația Bazinală de Apă Jiu, dr. biolog Olivia Cioboiu, Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei, dr. chimist Sanda Adina Marian de la Serviciul Plan de Management Bazinal Jiu,respectiv de lector univ. dr. Daniel Simulescu de la Departamentul de Geografie al Facultății de Științe a Universității din Craiova, dr. Tudor Pătruțoiu și Bogdan Ciocoiu de la Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate, Dolj.

Este o lecție interactivă de hidrobiologie, ecologie și protecția mediului vizând diversitatea populațiilor de plante și animale din ecosistemele lacustre (lacuri, bălți, mlaștini) din spațiul hidrografic Jiu-Dunăre, particularitățile structural-funcționale ale ariilor protejate din județul Dolj, biodiversitatea ecosistemelor și măsurile de conservare necesare în vederea realizării managementului durabil al mediului, efectele produse de impactul antropic și al activităților industriale asupra structurii și funcționării comunităților de organisme din sectorul inferior al Jiului și Lunca Dunării.

Monitorizarea biodiversității ecosistemelor naturale

Unul dintre factorii fundamentali ai vieţii zonei inundabile este Dunărea, interdependenţa dintre acestea contribuind la structurarea şi funcţionarea populaţiilor planctonice şi bentonice. Fauna cuprinde 24 grupe de nevertebrate, dominante fiind protozoare, rotifere, copepode, cladocere, oligochete, gasteropode, bivalve, amfipode, odonate, chironomide. Populaţiile de gasteropode constituie o componentă importantă a producţiei biologice a ecosistemelor lacustre eutrofe din zonă, fiind identificate un număr de 37 specii branhiate și pulmonate. Ihtiofauna caracterizează şi particularizează funcţionalitatea unor astfel de ecosisteme preexistente îndiguirii fluviului.

Monitorizarea biodiversității ecosistemelor naturale și antropizate are o importanță deosebită în contextul global al dispariției a numeroase specii de microorganisme, plante și animale ca urmare a activității umane și industriale.

Eficienţa măsurilor de conservare este periclitată de unele procese şi fenomene globale, practic ieșite de sub control: ploile acide, efectul de seră, diminuarea stratului de ozon, eutrofizarea apelor, nitrificarea si acidifierea solurilor, deșertificarea. Biodiversitatea joacă un rol esențial în susținerea vieții și a mijloacelor de existență, a dezvoltării economico-sociale și a bunăstării oamenilor. Din cauza modificărilor induse de om în habitatele naturale, în prezent identificarea şi protejarea speciilor reprezintă o prioritate internaţională.

Strategia conservării biodiversității

În majoritatea țărilor europene strategia conservării biodiversității s-a implementat cu succes prin intermediul programului Natura 2000, care are ca scop regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, reglementate în România prin dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007 cu modificările și completările ulterioare.

În acest sens, Administrația bazinală de apă Jiu și Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate Dolj au un rol important în administrarea zonelor protejate de interes local, a ariilor protejate la nivel național și a siturilor de importanță comunitară de pe teritoriul județului Dolj.

Participanți

La manifestare vor participa:

studenții Departamentului de Geografie ai Facultății de Științe a Universității din Craiova îndrumați de lector univ. dr. Daniel Simulescu,

elevii Colegiului Național Pedagogic Ștefan Velovan îndrumați de prof. de geografie Gilda Cialîcu,

Liceului Tehnologic Costin D. Nenițescu – domeniul protecția mediului îndrumați de prof. de geografie – Claudia Grigorescu, biologie – Amelia Gorun și protecția mediului – Daniela Ruiu, Larisa Păun, Sabina Tudora,

Liceului Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova îndrumați de drd. Lavinia Crișu – prof. de geografie, dr. ing. Dumitru Cristian Pătrașcu – profesor de discipline tehnice și director, ing. Jana Popa – profesor de discipline tehnice și Monica Știucă – profesor de fizică.

Acţiunea coordonată de muzeograf dr. Olivia Cioboiu va avea loc vineri, 23 mai, ora 11.00 la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova. Coincide cu perioada în care se desfășoară manifestări cultural-educative dedicate Zilei Internaționale a Biodiversității (22 mai), sărbătoare mondială având ca obiectiv conștientizarea populaţiei privind importanța conservării și utilizării durabile a diversității biologice și Zilei Europene a Parcurilor (24 mai), celebrată la nivel continental, pentru a apropia oamenii de natură şi pentru a sensibiliza publicul cu privire la importanţa protejării frumuseţii naturale a parcurilor, a conservării şi gestionării durabile a ariilor protejate din Europa.

Citește și: STS respinge toate acuzațiile de fraudare a alegerilor

Citeste mai mult

Articolul precedent

Cum să gătești calamar la grătar? Iată la ce trebuie să fii atent!

Urmatorul articol

O femeie a vândut euro falși în mai multe sate din Dâmbovița

Related Posts

Stiri Olt

STS respinge toate acuzațiile de fraudare a alegerilor

21/05/2025
Stiri Olt

Doi bărbați, în arestul IPJ Gorj după ce au ucis câinele unei femei din Turcinești

21/05/2025
Stiri Olt

Tânără de 17 ani, reținută după ce ar fi agresat o femeie într-o scară de bloc din Târgu Jiu

21/05/2025
Stiri Olt

Ambulanța Gorj vrea să reducă timpii de reacție prin digitalizare

21/05/2025
Stiri Olt

Craiova: Doi polițiști au salvat viața unui bărbat căzut pe stradă

21/05/2025
Stiri Olt

Gorj: Bărbat reținut după ce și-a lovit bunica și a încălcat ordinul de protecție

21/05/2025
Next Post

O femeie a vândut euro falși în mai multe sate din Dâmbovița

Cele mai recente stiri

  • 30 de cupluri au sărbătorit „Nunta de Aur” la Primăria Oradea 21/05/2025
  • O femeie a vândut euro falși în mai multe sate din Dâmbovița 21/05/2025
  • Ziua Internațională a Biodiversității la Muzeul Olteniei 21/05/2025
  • Cum să gătești calamar la grătar? Iată la ce trebuie să fii atent! 21/05/2025
  • Alerta de pestă porcină africană în Sibiu. Zeci de animale ucise într-un sat de la granița cu Alba 21/05/2025
  • Laboratorul de anatomie patologică al Spitalului Județean a fost dotat cu 41 de echipamente medicale moderne 21/05/2025
  • „It's gone”. Șase deputaţi POT au demisionat din partid. Reacţia preşedintelui POT 21/05/2025
  • STS respinge toate acuzațiile de fraudare a alegerilor 21/05/2025
  • Roxana Nemeș este însărcinată cu gemeni! Vedeta și soțul ei vor avea fată și băiat 21/05/2025
  • Sorin Grindeanu, noul președinte interimar al PSD: Majoritatea colegilor vor să fim în opoziție 21/05/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24