Vremea se schimbă radical în România: Temperaturile scad cu peste 10 grade din 10 iulie, anunță ANM.
România se pregătește pentru o răcire accentuată a vremii, după valul de caniculă extremă care afectează întreaga țară. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că, începând de miercuri, 10 iulie 2025, temperaturile vor scădea semnificativ, cu peste 10 grade Celsius, iar episoadele de instabilitate atmosferică se vor intensifica.
Potrivit prognozei ANM pentru perioada 7 – 20 iulie, primele două zile ale săptămânii aduc temperaturi caniculare, cu maxime care vor atinge frecvent 38 – 39 de grade Celsius în sudul țării și 35 – 37 de grade în regiunile vestice și nord-vestice. De miercuri însă, un front de aer mai rece va determina o răcire bruscă, temperaturile urmând să coboare la valori de aproximativ 23 – 26 de grade, în funcție de regiune.
În Banat, după zilele de caniculă extremă cu maxime de până la 39 de grade, vremea se va răci accentuat, cu temperaturi diurne ce vor ajunge la doar 23 de grade. Ulterior, valorile termice vor crește treptat, până la 34 de grade spre finalul intervalului, în timp ce nopțile vor deveni mai răcoroase, cu minime în jur de 13 grade, urmând apoi o ușoară creștere spre 18 grade. ANM avertizează că perioada 9 – 11 iulie și intervalul de după 15 iulie vor fi marcate de instabilitate atmosferică, cu posibile furtuni și descărcări electrice.
În Crișana, situația este similară. Maximele de 35 – 37 de grade vor fi urmate de o răcire semnificativă, până la 21 – 22 de grade, iar pe parcursul următoarelor zile, temperaturile vor crește din nou spre 32 de grade. Nopțile vor deveni și ele mai răcoroase, minimele scăzând la 12 grade, apoi urcând ușor spre 16 – 17 grade. Probabilitatea de fenomene de instabilitate atmosferică va fi ridicată în 9, 10 și 11 iulie, dar și în a doua parte a perioadei.
În Transilvania, valul de căldură va aduce maxime de 34 – 35 de grade până marți. Ulterior, vremea se va răci semnificativ, iar temperaturile diurne vor scădea la 23 de grade, urmând ca spre finalul perioadei acestea să revină spre valori de 30 de grade. Nopțile vor fi mai reci, cu minime de aproximativ 10 grade, apoi în creștere spre 15 grade. Instabilitatea atmosferică va fi prezentă, mai ales în jurul datei de 10 iulie și după 15 iulie.
În Maramureș, temperaturile vor atinge 34 – 35 de grade în primele zile, apoi vor coborî la aproximativ 22 de grade. Până la finalul intervalului, se preconizează o revenire a maximelor spre 30 de grade, iar nopțile vor deveni răcoroase, cu minime de 11 grade, urmând o creștere treptată spre 15 grade. Pe aproape toată durata intervalului, vor fi posibile ploi și descărcări electrice, cu o probabilitate mai mare în jurul datei de 10 iulie și după 15 iulie.
Moldova va resimți și ea efectele valului de căldură cu maxime de 36 – 37 de grade până marți. Începând de miercuri, vremea se va răci accentuat, cu temperaturi care vor coborî spre 26 de grade, urmând ca după 10 iulie să se înregistreze alternanțe termice, dar cu tendința generală de creștere a maximelor până la 31 de grade. Minimele vor scădea până la 13 grade, apoi vor crește treptat la 17 grade, iar în jurul datei de 10 iulie și după 15 iulie sunt prognozate furtuni și manifestări de instabilitate atmosferică.
În Dobrogea, până pe 9 iulie, valul de căldură se va resimți cu intensitate, temperaturile ajungând la 32 de grade, iar în zona continentală se vor înregistra frecvent valori caniculare. După această dată, vremea se va răci ușor, cu maxime de aproximativ 29 de grade, urmând ca temperaturile să crească din nou spre 33 de grade după 11 iulie. Nopțile vor deveni temporar mai răcoroase, cu minime de 17 grade, iar instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în jurul datei de 10 iulie și după 16 iulie.
Muntenia va experimenta cele mai ridicate temperaturi, cu maxime de până la 39 de grade în zilele de 7 și 8 iulie. De miercuri însă, vremea se va răci semnificativ, maximele coborând la aproximativ 29 – 30 de grade. Ulterior, temperaturile vor crește ușor, până la 34 de grade spre finalul intervalului. Minimele nocturne vor scădea temporar la 15 grade, apoi vor urca treptat spre 19 grade. Furtunile și instabilitatea atmosferică vor fi prezente în jurul datei de 10 iulie și după 16 iulie.
În Oltenia, primele zile vor aduce caniculă extremă, cu temperaturi maxime de până la 39 de grade, dar după 9 iulie vremea se va răci brusc, cu maxime de 28 de grade, urmând o creștere treptată spre 35 de grade. Nopțile vor deveni mai răcoroase, cu minime de 13 – 14 grade, apoi în creștere spre 18 grade. Manifestările de instabilitate atmosferică vor fi prezente mai ales în jurul datei de 10 iulie și după 16 iulie.
În zona montană, valul de căldură va persista până marți, cu maxime de aproximativ 25 de grade și minime nocturne de 15 grade. Ulterior, se va resimți o răcire bruscă, cu temperaturi diurne de doar 14 grade și minime de 6 grade, urmând ca, după 11 iulie, să se înregistreze o creștere treptată a temperaturilor. Probabilitatea pentru furtuni și instabilitate atmosferică va fi ridicată pe tot parcursul intervalului, cu intensificări în jurul datei de 10 iulie și după 15 iulie.
Astfel, după zilele caniculare, România se va confrunta cu o schimbare bruscă a vremii, cu temperaturi în scădere și episoade de instabilitate atmosferică, potrivit ANM. Se recomandă populației să urmărească în continuare actualizările meteorologice și să ia măsuri de precauție, mai ales în perioadele cu risc de furtuni și vijelii.
Articolul Vremea se schimbă radical în România: Temperaturile scad cu peste 10 grade din 10 iulie, anunță ANM apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult