Călcând pe urmele lui Costel Florea Pițigoi și ale lui Pavel Perescu, tânărul Andrei But din Mâtnicu Mare mânuiește destoinic saxofonul, descoperind tinerelor generații frumusețea folclorului bănățean autentic, tradițional, cu doinele, brâurile pe 7 și horele cunoscute din bătrâni.
„Totul a început la vârsta de 9 ani, atunci când s-a născut dorința mea de a fi muzicant și de a cânta la saxofon. Saxofonul a fost instrumentul care mi-a plăcut dintotdeauna, iar, la vârsta de 15 ani, am început serios studiul acestui instrument. În prezent, am 18 ani”, povestește Andrei But.
Tânărul saxofonist Andrei Gabriel But este fiul preotului Raul Vasile But și al preotesei Felicia Diana But din Mâtnicu Mare. Crescut în familie cu multă dragoste, de mic este învățat să iubească tot ceea ce este frumos, să prețuiască viața, să își iubească satul natal, casa părintească, pe Dumnezeu și oamenii. Printre valorile frumoase pe care Andrei a învățat să le prețuiască este și folclorul, o parte semnificativă a identității Banatului de Munte din care el face parte.
Studiul saxofonului îl începe alături de reputatul saxofonist Pavel Perescu din Slatina-Timiș, care îl învață cântările tradiționale bănățene, reușind ca, într-un timp scurt, după doar 8 luni de zile, să apară roadele, Andrei participând, la invitația directorului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Dan Mirea, la Zilele Reșiței și la Festivalul Răchiei din Herculane, unde a interpretat piese din repertoriul artiștilor consacrați.
Cât de greu este să te afirmi ca tânăr artist în zilele noastre?
Andrei precizează că începutul nu a fost deloc ușor, debutul fiind cel mai greu moment de până acum în cariera sa muzicală.
„Cel mai greu moment din parcursul meu artistic a fost începutul carierei mele. Ca tânăr artist, în zilele noastre, este frumos, dar uneori greu, pentru că lumea vede și cea mai mică greșeală pe care ai făcut-o și te judecă. În ziua de astăzi, este foarte multă invidie și ură.”
Cu toate acestea, tânărul saxofonist spune că, în prezent, este mai ușor să te afirmi decât era în trecut. De ce?
„Să te afirmi este mult mai ușor decât acum 25-30 de ani, acum ai învățat două brâuri, două ardelene și o doină și ești muzicant… Înainte, dacă nu știai să duci hora sau brâul cum trebuie, nu erai muzicant adevărat.”
Deși aflat încă la început de drum, a participat, de-a lungul celor trei ani, la mai multe evenimente și emisiuni:
„Printre evenimentele la care am participat, se numără Festivalul național concurs «Nicu-Anghel Ministeru» și la Zilele Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, la Reșița, eveniment organizat ca omagiu lui Petrică Vița”.
Pe lângă acestea, Andrei a mai participat și la balurile populare de la Zăgujeni și Mâtnicu Mare, dar și la Zilele comunei Constantin Daicoviciu. De asemenea, a participat și la emisiunea „Pe drumuri aproape”, în cadrul căreia a adus mai aproape de inima telespectatorilor doina bănățeană.
Cât de ascultată și apreciată mai este muzica populară în prezent?
„Muzica populară este foarte apreciată si ascultată de tineri. Din păcate însă muzica, în prezent, reprezintă doar acele ardelene și brâuri și, din când în când, câte un joc «ge doi», cum se spune la noi în Banat. Tinerii încep să uite acele cântece populare foarte frumoase, precum doinele, brâurile pe 7, horele. Acestea sunt tot mai puțin cântate în prezent și foarte mulți dintre muzicanții tineri de astăzi nu le cântă. Avem noroc cu tinerii muzicanți care sunt sub îndrumarea profesorilor mai în vârstă și care îi învață să cânte cum se cânta odată”, subliniază Andrei But.
De aproape patru luni, la inițiativa tânărului Adrian Suici din Recaș, Andrei este membru al formației Gamma Band, alături de alți tineri talentați.
Astfel, datorită pasiunii pentru muzică și pentru saxofon, cu multă muncă, devotament și implicare, Andrei a dovedit că orice îți dorești poți împlini, că munca și repetițiile zilnice te pot duce pe zi ce trece mai aproape de visul tău.
În încheiere, l-am provocat să împărtășească un sfat celor care doresc să studieze, în viitor, un instrument muzical:
„Să studieze cât mai mult în fiecare zi și să înceapă sa cânte muzica din Banat, muzica tradițională, așa cum ne-au lăsat-o atâtea generații de muzicanți!”
Citeste mai mult