Managerul Operei Române, Antoniu Zamfir, organizatorul IntenCity, a explicat la podcastul „Ne vedem la GdS“ ce a însemnat festivalul în cifre, dar şi importanţa lui în rândul tinerilor. L-am invitat pe Antoniu Zamfir, deoarece IntenCity scoate anual milioane de euro din bugetul local al oraşului şi sunt multe voci care spun că aceşti bani ar putea fi utilizaţi cu mai mult folos. Mai jos am sintetizat pe scurt principalele idei şi declaraţii ale discuţiei.
Despre organizare şi artişti şi rolul Intencity
Este a patra ediţie a IntenCity căruia dorim sa îi aducem un plus, să-l facem cât mai cunoscut în rândul tinerilor nu numai din Craiova.
Ne-am dorit ca acest festival să crească organic, să nu-l umflăm artificial, pentru că nu acesta este scopul unui proiect cultural. Aceasta a fost cea mai complicată ediţie şi din cauza condiţiilor meteo. Prima zi a fost furtună şi am resetat totul în 2 ore. Mă trec fiori şi acum. Nu mai puteam să merg şi m-am deplasat în incintă cu o trotinetă electrică. A fost impecabil poate ca la nici o ediţie, toate detaliile puse la punct aşa cum mi-am dorit.
La 6 fără 5 am văzut cum o rafală de vânt ridică pur şi simplu festivalul în sus. Mi-am dat seama că trebuie să iau o decizie, am făcut o comisie de recepţie şi să luăm decizii că totul este în siguranţă în arealul festivalului. A durat o oră ploaia şi urma la ora 20 să avem primul mainstage.
Acest stadion fantastic a făcut ca nici o boxă să nu fie mutată din cauza ploii. Când stabilim running time-ul pe cele 3 scene ţinem cont de head lineri, să nu le creăm o concurenţă cu alţi artişti. Am căutat să fie artişti locali care nu au o notorietate.
Sunt persoane, copii care nici nu ştiu cum a arătat mainstage şi este puţin trist pentru mine. Toată organizarea a fost pentru ei. Ei au ocazia în timpul anului să ocupe acel loc sacru la Polivalentă. Festivalul vrea să aducă în plus elementul educativ, cum să te comporţi, cum să circuli în festival.
Au fost tineri care efectiv s-au campat în Polivalentă. Showul lui Rareş s-a suprapus doar pe ultima parte a showului lui J Balvin. Suntem festivalul cu cel mai mic număr de artişti anunţaţi şi neprezenţi. Anul acesta au fost 100 de artişti prezenţi 100%.
G-Eazy a fost singurul artist care a dorit un mixer doar pentru el. Toţi artiştii au avut acelaşi mixer performant, el a dorit unul special. S-a întâmplat că probele de sunet au mers impecabil. Când să înceapă showul s-a afişat „error“ din motive care şi acum sunt necunoscute. Apoi printr-un program care sfidează logica, de recuperare a datelor, au recuperat datele. Nu numai că a dat eroare, dar a şi şters datele de pe stick.
Intencity, criticat pentru amalgamul de stiluri muzicale
Este o opinie pe care sunt obligat să o respect, dar pe argumente putem să o facem, dar să fie plauzibile. A compara cu o salată…plecând de la această realitate. festivalul este susţinut în majoritate cu subvenţie de la primărie pe care o suportă toţi cetăţenii atunci avem o obligaţie morală, să ne adresăm unei arii cât mai largi de stiluri muzicale. Nu cred că 99%, daţi-mi voie să sper că ar aprecia manelele.
Genul muzical care prinde cel mai mult este muzica latină. Nu a fost o idee preconcepută ca acest stil să fie duminica, ci atunci au fost liberi artişti. S-a întâmplat. De ce nu ne uităm şi la celelalte genuri muzicale pe care le-am adus care au generat public şi mai mult, hip hop, trap?….iar anul acesta am considerat, pentru tineri, să ne adresăm şi unor artişti cunoscuţi.
Se doreşte un investitor privat
La ediţia de anul trecut ne-am axat pe doi 2 DJ. Showul lui Dmitri Vegas a înregistrat la ora 1 public mai mult decât au avut la Untold şi am fost acolo.A fost o discuţie în anturajul nostru să fixăm datele în timpul săptămânii pentru că în perioada verii nu mai ţine nimeni cont că e post, toată lumea face nunţi şi publicul care şi-ar dori să vină nu poate pentru că are obligaţii. Dacă stăm să ne gândim că în weekend sunt mii de oameni care merg la nunţi am puteaconsidera că din acel public am putea aduce la festival.
Ne dorim să vină un investitor privat, că tot se clamează asta în spaţiul public. În acest moment şi de la început a existat şi există acest deziderat ca un investitor să preia brandul, să respecte minime cerinţe, să nu facem rabat de la siguranţă şi curăţenie, direcţia această de salată dacă se va gândi să facă doar un gen muzical. E interesant dacă ne gândim la alte festivaluri. Untold a început cu muzică electronică, apoi au început să aducă şi alte genuri muzicale. Au ieşit şi ei din zona de nişă.
Un artist, dacă află că este licitat, creşte preţul de aceea nu poţi achiziţiona un artist la licitaţie. Efectul este instant şi atunci am discutat şi cu cei de la Untold şi Beach, Please. Există această tendinţă de a creşte preţul. Festivalul nostru ar fi în cel mai mare deficit pentru că nu am putea intra în licitaţii, nu vom putea plusa sume doar dintr-o ambiţie de a avea un artist. A fost o discuţie cu venirea lui J Lo, de a integra turneul ei la Craiova. Trebuia să facă o schimbare de concert , de timing. Nu s-a întâmplat, şi-a dorit show unic.
Aşteptăm un investitor, e public. Veniţi investitori, am acceptul conducerii primăriei. Festivalul a început de la un prim contact cu o companie care organizează un festival în România, Saga, o companie din Olanda. Aşa s-a născut ideea IntenCity . Compania venise cu o utopie, stadionul să-i fie pus la dispoziţie şi intrarea să fie gratuită. Privaţii vând ideea.
Şocul mare a fost când am primit propunerea de line-up: era copy paste cu cel de la Saga 2022. Oamenii cumpărau bilete la Bucureşti pentru a vedea artiştii, iar ei erau aduşi la Craiova gratis. Apoi am avut semne de întrebare legate de sume, nu cumva includeau şi costurile cu artiştii la Bucureşti?
Despre versurile muzicii urbane
Scopul festivalului este să aducem oraşului ceeea ce merită, să facă cunoscut oraşul, să stimuleze oraşul, să se transforme într-un element educativ pentru tineri. Educaţia nu este prin muzică. Eu am fost şi la Beach, Please! cu copilul meu. Le dai acest gen muzical, dar într-un mediu controlat mai ales dacă vine cu părintele.
Aici intervine capacitatea părintelui şi îl lasă la Polivalentă, dar are posibilitatea să-l ia de mână să asculte şi J Balvion sau poate tu, iubitor de Iris, îl iei de mână şi îi spui „Hai, tată, să asculţi şi muzica pe care o ascultam eu!“. Deci ai această posibilitate, să creăm premisele unui mediu educativ care pare utopic. Mulţi pleacă în străinătate şi ajung la un festival mare şi nu ştiu să se comporte.
Noi acest tip de educaţie vrem să facem cu aceşti tineri. O întreagă generaţie de adolescenţi a crescut cu IntenCity. Ne lovim de mentalitatea veche legată de invitaţii, de intrare prin alte mijloace. Vom gândi strategii repertoriale în ceea ce priveşte artiştii care vor urca pe main stage.
Ce venituri a avut IntenCity
Abonamentele sunt targetul nostru. S-a plecat de la 400 de lei şi s-a ajuns la 600 de lei. Subvenţia primăriei a crescut, de aceea a crescut şi preţul biletelor. 29 milioane de lei a fost întregul buget al festivalului. Bugetul festivalului este format din două componente: subvenţie de la primărie şi venituri proprii.
Ediţia de anul acesta nu a vândut mai multe bilete, dar nici cu mult mai puţine decât anul trecut, însă am încasat din bilete şi abonamente suma record de 3 milioane de lei. A fost un record în privinţa veniturilor proprii. Estimasem minim 7 milioane de lei. Suma de 7,1 milioane de lei venituri proprii este un record.
Sumele obţinute din food and drinks este un element la care să reflectăm. De la an la an a crescut la aproape 60-70.000 de euro. Asta înseamnă că au crescut şi vânzările în festival. Line-upul de anul acesta nu se poate compara cu nicio altă ediţie.
Suntem un oraş care şi-a obişnuit publicul cu spectacole gratis iar în Craiova cultura cumpărării biletului nu a existat şi există în continuare cultura invitaţiei, dar de la an la an numărul scade, oamenii înţeleg. Biletele cu valoare 0 le oferim brand ambasadorilor, elevi şi studenţi din Craiova. Sunt 1174 de abonamente cu valoare 0.
Citeste mai mult