Primul pui de urs din zona Transfăgărășanului a fost găsit și este în siguranță. Acest lucru reprezintă un pas important în eforturile de salvare, însă căutările continuă pentru ceilalți doi pui rămași. Ministrul Diana Buzoianu a mulțumit echipelor din teren pentru profesionalism și a subliniat necesitatea unei intervenții ferme și responsabile, atât pentru protecția animalelor, cât și pentru siguranța oamenilor.
În această dimineață, echipele Direcției Silvice Argeș au reușit să captureze în condiții de siguranță unul dintre cei trei pui orfani, tranchilizându-l fără a-i pune viața în pericol. Puiul va fi transferat astăzi la centrul de reabilitare pentru urși orfani de la Zărnești.
Căutările pentru salvarea celorlalți doi pui continuă neîntrerupt, cu echipe silvice care monitorizează permanent zona și folosesc toate mijloacele disponibile.
Reamintim că hrănirea urșilor este interzisă prin lege, deoarece reprezintă un risc real atât pentru oameni, cât și pentru animale.
COMUNICAT Regia Națională a Pădurilor – Romsilva: „Specialiștii Direcției Silvice Argeș au reușit capturarea unuia dintre cei trei pui ai ursoaicei care a provocat decesul unui turist pe Transfăgărășan. Puiul este transportat în siguranță la centrul de reabilitare de la Zărnești, unde va primi îngrijirea de care are nevoie. Acesta s-a trezit deja din tranchilizare și este atent monitorizat de specialiști.În urma incidentului tragic de joi, 3 iulie 2025, în care un exemplar agresiv de urs a fost extras, după ce a atacat mortal un turist italian, specialiștii Direcției Silvice Argeș au declanșat o amplă acțiune de identificare și capturare a celor trei pui ai ursoaicei respective.Menționăm că în toate etapele intervenției, descoperirea cadavrului, recuperarea acestuia și împușcarea exemplarului agresiv de urs, acesta a fost observat singur. Nicio evidență nu indica prezența unor pui. Informația că era o femelă cu pui a devenit cunoscută abia ulterior, odată cu publicarea în spațiul media a imaginilor găsite în telefonul victimei. Specialiștii Direcției Silvice Argeș au instalat puncte de hrănire pentru a-i atrage, au organizat acțiuni de patrulare, au utilizat drone cu termoviziune și au pregătit arme cu substanțe tranchilizante. Acțiunea de recuperare și relocare a celorlalți doi pui continuă.”
Sursa: FB Regia Națională a Pădurilor – Romsilva
Citeste mai mult