Timișul rămâne între județele cu cele mai mari salarii din România, cu o medie netă de 5.000 de lei, în timp ce Caraș-Severin abia atinge 3.900 de lei. Diferența reflectă nivelul de investiții și profilul angajatorilor din fiecare județ.
Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial eJobs, aferente primei jumătăți a anului 2025, Timișul este în topul național al salariilor, în timp ce Caraș-Severinul rămâne printre cele mai slab plătite județe din țară.
La nivel național, județul Timiș se află pe locul trei, la egalitate cu Sibiu și Cluj, cu un salariu mediu net de 5.000 de lei pe lună, în timp ce Bucureștiul conduce detașat, cu o medie de 5.665 de lei. La polul opus, Caraș-Severin înregistrează un salariu mediu de 3.900 de lei, situându-se printre cele cinci județe cu cele mai mici venituri lunare.
Această diferență semnificativă între două județe învecinate evidențiază discrepanțele economice din regiune. Dacă în Timiș salariile sunt susținute de industrii precum IT, inginerie și construcții, în Caraș-Severin, cele mai multe locuri de muncă aparțin domeniilor retail, servicii, turism și industria alimentară, sectoare în mod tradițional mai slab plătite.
„Aceste medii sunt corelate în primul rând cu nivelul investițiilor din aceste zone, dar și cu profilul angajatorilor prezenți în județele respective. Cu alte cuvinte, cu cât sunt mai multe companii care au un număr mai mare de poziții de specialiști sau pentru candidați cu studii superioare, cu atât media salarială din județul respectiv va fi mai mare. În județele unde majoritatea job-urilor vizează candidați din segmentul entry-level sau fără studii superioare, nivelul salarial va fi mai scăzut.”, a explicat Bogdan Badea, CEO eJobs.
Așteptări mai mari decât realitatea
În Timiș, chiar dacă salariile sunt peste media națională, așteptările candidaților sunt cu 40% mai mari față de ceea ce primesc efectiv – 7.000 de lei cerut vs. 5.000 de lei încasat. Aceeași discrepanță apare și în Cluj.
La nivel național, în aproape toate județele, așteptările salariale depășesc cu circa 30% realitatea din piață, cu cele mai mari diferențe înregistrate în Brăila, Harghita, Vrancea și Hunedoara.
Peste 130.000 de joburi și 5,1 milioane de aplicări au fost înregistrate în prima jumătate a anului pe eJobs.ro. În prezent, platforma are 23.000 de locuri de muncă active, dintre care 8.100 au salariul afișat. Pe iajob.ro, platforma lansată de eJobs pentru recrutare rapidă, sunt alte 10.000 de joburi, 60% dintre ele cu salarii vizibile din start.
Citeste mai mult