• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
07/07/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Brasov

Varianta finală a măsurilor fiscale adoptate de Guvernul Bolojan

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
07/07/2025
in categoria Stiri Brasov
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Varianta finală a măsurilor fiscale adoptate de Guvernul Bolojan

 Guvernul a publicat forma finală a proiectului de lege privind măsurile fiscale pentru reducerea deficitului bugetar.

Varianta finală a proiectului de lege privind măsurile fiscale adoptat de Guvernul Bolojan și consultat de G4Media prevede plata de contribuții de asigură sociale pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei, pragul de 4% la jocurile de noroc și supraimpozitarea profitului băncilor.
Potrivit proiectului, asupra căruia Guvernul urmează să-și asume răspunderea, impozitul pe dividende crește la 16%. Impozitul pe dividende se declară și se plătește la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plătește dividendul.”
De asemenea, se instituie un impozit specific pe cifra de afaceri a băncilor calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare:
    a) 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 30 iunie 2025 inclusiv, respectiv 4%, pentru perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2025 inclusiv;

    b) 4%, pentru  perioada 1 ianuarie 2026 – 31 decembrie 2026 inclusiv;
   c) 2%, pentru perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2026 inclusiv, prin excepție de la lit. a) și b), pentru instituţiile de credit – persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit – persoane juridice străine, care dețin o cotă de piață mai mică de 0,2% din totalul activelor nete ale sectorului bancar din România, calculată ca medie aritmetică a cotelor de piață ale instituției de credit/sucursalei, din anul precedent celui de calcul. Cota de piaţă reprezintă procentul aferent activelor instituţiei de credit/sucursalei în totalul activelor sectorului bancar, și se calculează ca raport între totalul activelor contabile nete ale instituţiei de credit/sucursalei şi totalul activelor contabile nete agregate pentru sectorul bancar, inclusiv sucursalele din România ale instituţiilor de credit persoane juridice străine.”
Veniturile din jocuri de noroc se impozitează prin reţinere la sursă. Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc:

până la 10.000 inclusiv – 4%
peste 10.000 – 66.750 inclusiv – 400 + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000
peste 66.750 –11.750 + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750
Impozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 66.750 lei, se determină prin aplicarea baremului prevăzut la alin. (2) asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 11.750 lei.”

Prin excepţie de la alin. (2), veniturile din pensii obţinute din străinătate, altele decât pensiile administrate privat, facultative sau ocupaţionale similare drepturilor reglementate prin Legea nr. 411/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 204/2006, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv Legea nr. 1/2020, cu modificările şi completările ulterioare, se supun impozitării prin aplicarea cotei de impozit prevăzute la art. 64 alin. (1) asupra venitului brut anual diminuat cu suma lunară neimpozabilă prevăzută la art. 100 alin. (1) și, după caz contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii, calculate la nivelul anului, în limita venitului impozabil anual.”
Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din pensii, se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei lunare de 3.000 lei, pentru fiecare drept de pensie.

Măsuri modificate (sursa – Economedia)
Cine datorează CASS – sume mai mici pentru anumite persoane
Guvernul va elimina din persoanele exceptate de la plata contribuției de sănătate și să introducă pentru acestea o contribuție de 2.430 de lei pentru asigurare voluntară. Totuși, se modifică anumite sume de plată.
Printre persoanele vizate sunt coasigurații, soț/soție/părinte care nu realizează venituri.
Aceștia vor trebui să se asigure opțional la sănătate, depunând o declarație și plătind 2.430 lei, adică CASS calculată la nivelul a 6 salarii minime pe economie. Totodată, persoana de pe urma căreia beneficiau până acum de coasigurare va putea plăti opțional în plus și pentru aceștia.
O modificare adusă este că anumite categorii de persoane vor trebui să plătească doar 10% din veniturile pe care le încasează de la stat. Este vorba despre persoanele aflate în concediu de creștere copil, șomerii sau cei cu venit minim de incluziune. Suma va fi reținută la sursă, de către autoritățile care acordă aceste indemnizații.
CASS introdus pentru pensii peste 3.000 lei – dar doar până în 2028
Guvernul a introdus contribuția la sănătate de 10% pentru pensiile care depășesc 3.000 lei. Impozitul se va calcula pentru pensiile peste această sumă pe diferența dintre pensia netă și suma de 3.000 lei.

Însă o noutate este că pensionarii vor fi obligați să plătească această contribuție doar până la finalul anului 2027. Astfel, pensionarii vor fi din nou exceptați de la plata contribuției sociale de sănătate pentru veniturile din pensii realizate începând cu data de 01 ianuarie 2028.
Măsuri nemodificate
Se majorează TVA – ce produse și servicii vor avea cote reduse 
Proiectul majorează cota de TVA la 21%. Totuși, vor avea o cotă redusă de 11% următoarele: medicamente de uz uman, alimente, inclusiv băuturi, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice (cu excepția băuturilor alcoolice; băuturilor nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202; alimentelor cu zahăr adăugat, al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10 g/100 g produs, altele decât laptele praf pentru nou-născuţi, sugari şi copii de vârstă mică; suplimentelor alimentare); alimentarea cu apă şi de canalizare; livrarea apei pentru irigaţii în agricultură; livrarea de îngrăşăminte şi pesticide de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă, şi prestările de servicii de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă; livrarea de îngrăşăminte chimice şi de pesticide chimice; livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, pe suport fizic şi/sau pe cale electronică; serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice; livrarea către persoanele fizice de lemn de foc; livrarea către persoane juridice, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială, de lemn de foc; livrarea de energie termică în sezonul rece, livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale; cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant şi de catering.
Impozitul pe dividende majorat
Impozitul pe dividende va crește de la 10% la 16%. Impozitul pe dividende se declară și se plătește la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plătește dividendul.”
Impozit majorat pe veniturile băncilor
Crește de la 2% la 4% impozitul datorat de băncile din România, pentru perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2026 inclusiv.

Pentru băncile cu cotă de piață mai mică de 0,2%, impozitul se menține la 2%, pentru perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2026 inclusiv.

Impozitul pe veniturile din jocuri de noroc se impozitează cu 4%, varianta mai blândă
Astfel, Guvernul va majora de la 3% la doar 4% impozitul pe câștiguri din jocuri de noroc de până la 10.000 de lei, după cum prevede proiectul adoptat vineri de Executiv și trimis către Parlament.
Inițial, Guvernul dorea o majorare de la 3% la 10% a impozitului pe câștiguri din jocuri de noroc.

Totodată, pentru câștiguri între 10.000 de lei și 66.750 lei, impozitul crește la „400 + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000”, de la „300 de lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000”, în prezent. Inițial, proiectul Guvernului prevedea o creștere la „1.000 de lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000”.
Și taxarea câștigurilor peste 66.750 va crește doar la „11.750 + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750”, de la „11.650 + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750”, în prezent. Varianta inițială prevedea că va crește la „12.350 + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750”.

Amintim însă că proiectul privind măsurile fiscale pentru reducerea deficitului include mai multe creșteri de taxe și pentru industria jocurilor de noroc, nu doar pentru consumatori.

Dispar facilitățile de TVA pentru locuințe
Proiectul elimină facilitățile de TVA pentru tranzacțiile imobiliare. Nu se vor mai putea achiziționa locuințe cu cotă redusă de TVA. Vor exista măsuri tranzitorii, în următorul an, în cazul în care antecontractul a fost încheiat până la 1 august 2025 și dacă locuința este livrată până la 1 august 2025. Totodată, o condiție introdusă recent pentru a mai beneficia de TVA de 9% la locuințe este un avans de 20%, plătit urgent, până la 1 august.
Cresc accizele
Se majorează accizele, la 1 august 2025 și respectiv, la 1 ianuarie 2026, pentru alcool și băuturi alcoolice, benzină și motorină.
Corelativ, pentru benzină și motorină, se propune ca în perioada 1 ianuarie 2026 – 31 decembrie 2026 să nu se actualizeze cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni.
Accizele se majorează astfel:
– majorarea nivelului accizelor, la 1 august 2025 și respectiv, la 1 aprilie 2026, pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5 g – 8 g/100 ml și pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 m
– majorarea nivelului accizelor, la 1 august 2025, pentru produsele din tutun prelucrat, pentru produsele care conțin tutun, destinate inhalării fără ardere și pentru produsele destinate inhalării fără ardere, care conțin înlocuitori de tutun, cu sau fără nicotină;

– majorarea nivelului accizelor, la 1 august 2025 și respectiv, la 1 aprilie 2026 pentru lichidul cu sau fără nicotină;
– instituirea, de la 1 august 2025, a unui nivel de acciză pentru vinurile liniștite, similar cu cel aplicat vinurilor spumoase, respectiv de 76,19 lei/hl;
– instituirea, de la 1 august 2025, a unui nivel de acciză pentru cidru de mere și pere, hidromel și băuturi fermentate liniștite din fructe de pădure, similar cu cel aplicat celorlalte băuturi fermentate spumoase, respectiv de 76,19 lei/hl;
De asemenea, prin proiectul de act normativ se stabilește nivelul accizei specifice la țigarete, aplicabil în perioada 1 august 2025 -31 martie 2026, inclusiv, care este de 576,360 lei/1.000 ţigarete.

Articolul Varianta finală a măsurilor fiscale adoptate de Guvernul Bolojan apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.

Citeste mai mult

Articolul precedent

Accident prin submersie la Hârșova. O adolescentă a fost preluată de un elicopter SMURD

Related Posts

Stiri Brasov

Călin Georgescu rămâne sub control judiciar

07/07/2025
Stiri Brasov

Clasificarea academiilor de fotbal din România pe 2025! ACS Kids Tâmpa Brașov, locul 17

07/07/2025
Stiri Brasov

Guvernul și-a asumat răspunderea pe măsurile fiscale. Premierul Ilie Bolojan: „Fără aceste măsuri, România riscă să se întoarcă cu 15-20 de ani în urmă”

07/07/2025
Stiri Brasov

Activități de combatere a căpușelor și mai multe tratamente fitosanitare, în Brașov

07/07/2025
Stiri Brasov

(P) Cum alegi canturile potrivite pentru mobilierul tău? 6 sfaturi și recomandări utile

07/07/2025
Stiri Brasov

AUR depune o moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului Bolojan 

07/07/2025

Cele mai recente stiri

  • Varianta finală a măsurilor fiscale adoptate de Guvernul Bolojan 07/07/2025
  • Accident prin submersie la Hârșova. O adolescentă a fost preluată de un elicopter SMURD 07/07/2025
  • Vremea Simian, Mehedinti 07/07/2025
  • Topul celor mai bune academii fotbalistice din România în 2025: CSM Unirea Alba Iulia – locul 46, LPS Sebeș – locul 94! 07/07/2025
  • Ce taxe şi scumpiri aduce "Legea Austerităţii". Ilie Bolojan: "Altfel ne aşteaptă junk" 07/07/2025
  • Vremea Ceranganul, Mehedinti 07/07/2025
  • FCRCHM: Cerem restaurarea urgentă a grupului statuar „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe! 07/07/2025
  • Iată titlurile zilei din data de 8 IULIE ale ziarului CUGET LIBER! 07/07/2025
  • Accident cumplit! O femeie, ucisă pe trotuar de o mașină care a ieșit de pe șosea 07/07/2025
  • Vremea Cerneti, Mehedinti 07/07/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24