Tribunalul Caraș-Severin avertizează că, dacă planurile de pensionare ale judecătorilor rămân neschimbate, activitatea riscă să intre într-un blocaj. Vom avea doar doi judecători titulari care să ofere soluții!
În prezent, din 24 de posturi de judecător, doar nouă sunt ocupate, completate de trei judecători delegați. Totodată, avem trei judecători pensionari reîncadrați. Situația va deveni dramatică în contextul plecărilor anunțate sau aprobate.
Problema ar apărea din ianuarie 2026. Un judecător va fi transferat la Curtea de Apel Timișoara din 1 septembrie 2025, doi și-au depus deja cererea de eliberare din funcție prin pensionare și trei au transmis deja notificări pentru pensionare când vor îndeplini condițiile, adică din iulie respectiv octombrie. Dacă toți judecătorii care îndeplinesc condițiile de pensionare își mențin opțiunea de a se retrage din activitate, Tribunalul Caraș-Severin va funcționa cu doar doi judecători titulari. Cu alte cuvinte, activitatea instanței se blochează.
Nu ne putem aștepta nici să vină alți judecători în următorii trei ani! Posturile vacante nu pot fi ocupate pentru că niciun judecător care funcționează în prezent la judecătoriile arondate tribunalului nu îndeplinește vechimea minimă obligatorie ca să se poată înscrie la concurs. Și chiar dacă ar fi îndeplinit, tribunalul a devenit neatractiv pentru posturile vacante și volumul ridicat de muncă. Aici vorbim de 42.375 de dosare înregistrate doar în 2024, ceea ce înseamnă 1444 de cazuri per judecător. Volumul de muncă a fost cu aproximativ 21% mai mare față de 2023.
Provocările de organizare sunt și în prezent adresate. La secția penală, munca este dusă de doi judecători pensionari reîncadrați în funcție și delegați de la alte instanțe. Completurile de contestații sunt întregite cu judecători de la celelalte două secții civile pentru ca incompatibilitatea să fie evitată. Altfel, 80% din dosarele penale ar trebui înaintate la Curtea de Apel Timișoara, care să stabilească dacă tribunale din Arad sau Timiș pot soluționa cazurile. Situația nu este ușoară nici pentru judecătorii din civil, care trebuie să dea soluții în trei materii diferite. Așa că nu mai putem vorbi de principiul specializării judecătorului pe anumite spețe.
Lista de probleme ajunge și la infrastructură. Judecătoria Oravița funcționează într-o clădire insalubră, plină de mucegai și de pe care cade tencuiala. Nici la Judecătoria Caransebeș nu stă totul cum ar trebui. Acoperișul și fațadele sunt un adevărat risc pentru angajați și cei care trec pragul judecătoriei. Din păcate, pentru reparații nu sunt fonduri!
„Nu putem decât să ne exprimăm speranţa că problema modificării statutului judecătorilor şi procurorilor va fi tratată cu maximă responsabilitate de către cei în drept, în urma discuțiilor purtate, în mod transparent și obiectiv, cu reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii şi cu respectarea principiului independenţei justiţiei, în scopul asigurării efective a dreptului cetățenilor la un proces echitabil”, a transmis Tribunalul Caraș-Severin.
Citeste mai mult