Parchetul General instrumentează un dosar de corupţie în domeniul silvic, cu 15 suspecţi, persoane fizice şi juridice. Între cei vizaţi sunt un fost director al Direcţiei Silvice Maramureş, un primar, personal silvic şi angajaţi ai unor instituţii. Se fac cercetări, între altele, pentru săvârşirea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, alte infracţiuni la regimul silvic, infracţiuni de contrabandă, informează News.ro.
„Procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale în două dosare faţă de doi suspecţi: un director al unei direcţii silvice judeţene (până la data de 16.07.2025) pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă, pentru acte comise înainte de numirea în functie şi, respectiv, faţă de un primar de oraş, pentru infractiunea de trafic de influenţă”, a anunţat, vineri, Parchetul General.
Sursa citată a precizat că, faţă de cei doi suspecţi, s-a dispus continuarea urmăririi penale pentru o infracţiune de abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu un act adiţional încheiat în data de 26 iunie 2025 între Direcţia Silvică Maramureş şi o societate comercială.
„Complicitatea la această infracţiune a fost reţinută şi faţă de un alt angajat din cadrul aceleiaşi direcţii silvice. De asemenea, faţă de fostul director s-a dispus continuarea urmăririi penale şi pentru infracţiunea de sustragerea, distrugerea, reţinerea, ascunderea ori alterarea de mijloace materiale de probă sau de înscrisuri, în scopul de a împiedica aflarea adevărului într-o procedură judiciară”, mai arată procurorii.
Cercetările se desfășoară în București și judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud
Potrivit acestora, activităţile operative sunt în desfăşurare, fiind efectuate acte de cercetare penală pe raza judeţelor Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, precum si pe raza municipiului Bucureşti.
„Precizăm că, în cadrul aceleiaşi anchete, în perioada 15 -17 iulie 2025, procurorul de caz împreună cu poliţiştii Serviciului Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol au efectuat o serie de acte procedurale, fiind dispusă efectuarea în continuare a urmării penale faţă de 9 persoane fizice (administratori de societăţi, personal silvic, angajaţi ai unor instituţii publice/de interes public) şi 4 persoane juridice”, precizează instituţia citată.
11 mandate de percheziţie domiciliară
Potrivit procurorilor, în ziua de 15 iulie, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, poliţiştii Direcţiei de Ordine Publică, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, IPJ Maramureş si IPJ Bistriţa-Năsăud, au pus în aplicare 11 mandate de percheziţie domiciliară, pe raza judeţului Maramureş (localităţile Vişeu de Sus, Borşa şi Baia Mare).
„Percheziţiile au fost efectuate în cadrul unor cauze penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, alte infracţiuni la regimul silvic, infracţiuni de contrabandă, infracţiuni înfăptuirea justiţiei sau conexe.
Percheziţiile domiciliare au vizat sediile/ punctele de lucru ale unor societăţi cu obiect de activitate în sectorul forestier, sediile unor instituţii publice/de interes public şi domiciliile mai multor persoane implicate în activitatea infracţională”, au mai transmis procurorii.
Citeşte şi: Accident cu două mașini lângă Stadionul „Ion Oblemenco“. Unul dintre autoturisme s-a răsturnat și a retezat un copac
Citeste mai mult