• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
21/05/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Olt

Un porumbel cugetând pe o ramură (2014), o mostră de cinema suedez care oscilează între comic şi absurd

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
21/05/2025
in categoria Stiri Olt
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Cinematografia suedeză a oferit în mod constant pelicule de interes pentru cinefilul amator de filme de calitate, unele dintre ele ieșind din tiparele obișnuite. Prezentăm azi Un porumbel cugetând pe o ramură (2014), un film original, care nu se pliază pe standardele peliculelor de gen şi care pendulează într-un mod unic între umor negru şi dramatism, între comic şi absurd.

Roy Andersson este un regizor sofisticat, chiar dacă maniera de abordare a subiectelor poate fi destul de directă. Regizorul suedez întotdeauna ”bate” undeva, vrea să devoaleze o faţă nevăzută a lucrurilor.

În chiar debutul filmului En duva satt på en gren och funderade på tillvaron (Un porumbel cugetând pe o ramură, eng. A pigeon sat on a branch reflecting on existence), văzut de regizor ca ”ultima parte a unei trilogii despre ce înseamnă să fii om”, te întrebi dacă privirile curioase şi uşor nedumerite ale personajelor ce priveau păsările dintr-o dioramă ar putea avea şi un sens contrar – de exemplu, dacă Dumnezeu sau reprezentanţii unor specii extraterestre ne-ar privi pe noi, nu cumva am fi pentru ei nişte ciudăţenii la fel de mari precum sunt pentru noi păsările împăiate?

”Trei întâlniri cu moartea”

Chiar dacă secvenţele următoare sunt intitulate ”Trei întâlniri cu moartea”, situaţiile prezentate sunt caricaturale, dublate de un umor (negru) pe care regizorul suedez este atât de stăpân. Este extraordinar cum Andersson reuşeşte mereu să păstreze o notă de umor fin, subtil, să arunce o privire lucidă şi uşor ironică asupra naturii umane şi a situaţiilor tragicomice pe care viaţa ni le poate oferi.

Comicul de situaţie va fi prezent din plin şi la scena cu repetiţiile de dans, ca şi în episoadele următoare (inclusiv cel în care recuzita unor artişti din domeniul divertismentului, menită să provoace râsul, nu e de natură să smulgă nici măcar un zâmbet – cel mult, poate unul amar). Iar recitarea de către o fetiţă a unei poezii la care face trimitere titlul filmului nu face excepţie, e plină de sarcasm şi elucubrantă.

Sigur, nu e obligatoriu ca acest tip de umor să fie pe placul tuturor (un cinefil îşi exprima nedumerirea faţă de faptul că pelicula a fost distinsă cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, în 2014, şi că a fost considerată cea mai bună comedie a aceluiaşi an), însă mie mi-a plăcut şi l-aş recomanda celor care vor să evadeze un pic din standardul filmelor de gen, să vadă ceva diferit şi cu o nuanţă de gravitate (atâta cât este posibilă), în acelaşi timp.

Umor absurd

Adevărul e că nu poţi viziona filmul lui Roy Andersson fără să te întrebi: până la urmă, cât de mare este doza de absurd aferentă societăţii în care trăim, vieţii pe care o parcurgem, întâmplărilor prin care trecem?

Chiar dacă nu ne vom regăsi obligatoriu în scenele imaginate de regizor (voit exacerbate, caricaturale), ne vom aminti cu siguranţă de altele asemănătoare (de la serviciu, de pe stradă, din braserie, de la întâlnirile cu partenerul/partenera etc.).

De fapt, totul e plin de umor absurd, dacă priveşti cu atenţie.

Nu ai unde să scapi de el, este în natura existenţei.

Sfârşitul va fi unul grandios

Poate că la un moment dat acţiunea trenează, dar era oarecum de aşteptat să nu ai de unde să alimentezi un lungmetraj cu atâtea gaguri şi situaţii amuzante de aceeaşi valoare şi la aceeaşi intensitate.

De altfel, către final, pelicula capătă şi accente tragice, fiindcă nu poţi vorbi despre viaţă aşa cum este fără să faci referire la latura sa dramatică, la tristeţe, la pierderi, la evenimente care nu mai pot fi reparate.

Iar una dintre secvenţele finale, intitulată ”Homo sapiens”, este grăitoare pentru indiferenţa şi fariseismul umane şi se leagă întrucâtva cu scena din debut.

De altfel, sfârşitul va fi unul grandios, încununând eforturile regizorului de a prezenta tragismul şi ilogicul care par a ne guverna existenţa, cel puţin atâta vreme cât ne ghidăm după principiul ”de a ne folosi de ceilalţi numai pentru plăcerea noastră”, cum spune unul dintre personaje.

Jocul actorilor este la înălţime, dar nu este un film de interpretare actoricească în primul rând, ci de idee şi reflecţie asupra a ceea ce (din perspectivă cinematografică) tocmai ai văzut.

Autor: Mihai Gîndu

Citeste mai mult

Articolul precedent

Ajutor de 700 de lei pentru acești români de la stat! Cum poți beneficia

Urmatorul articol

IEE perioada 26.05.2025 – 31.05.2025 – PL Salonta + PL Oradea

Related Posts

Stiri Olt

Parlamentul a adoptat legea vaccinării gratuite împotriva HPV la fete și băieți între 11 și 26 de ani

21/05/2025
Stiri Olt

Victor Ponta: Grindeanu, nu Ciolacu, a propus să fiu dat afară. Nu vreau să fiu în locul lui

21/05/2025
Stiri Olt

Vizită la Tunis

21/05/2025
Stiri Olt

CNSC confirmă legalitatea procedurii: IRIDEX rămâne câștigătorul licitației pentru colectarea deșeurilor din 51 de localități din județul Gorj

21/05/2025
Stiri Olt

Un grup de deputați europeni solicită înghețarea tuturor fondurilor europene destinate Ungariei

21/05/2025
Stiri Olt

Un curier a furat din coletele pe care trebuia să le pună la easybox. Paguba – 350.000 lei

21/05/2025
Next Post

IEE perioada 26.05.2025 - 31.05.2025 - PL Salonta + PL Oradea

Cele mai recente stiri

  • 21 mai 2025 | Leul continuă să se aprecieze. Cursul euro a scăzut, la fel și dolarul și lira sterlină 21/05/2025
  • Bogdan Andone, desemnat antrenorul sezonului în Liga a II-a 21/05/2025
  • IEE perioada 26.05.2025 – 31.05.2025 – PL Salonta + PL Oradea 21/05/2025
  • Un porumbel cugetând pe o ramură (2014), o mostră de cinema suedez care oscilează între comic şi absurd 21/05/2025
  • Ajutor de 700 de lei pentru acești români de la stat! Cum poți beneficia 21/05/2025
  • Psihologul sibian Mihai Copăceanu, avertizează: ”Mulți fumători au ideea că nu sunt dependenți, însă realitatea e complet diferită” 21/05/2025
  • Sfatul psihologului. Psihologia şi recesiunea economică 21/05/2025
  • Restricții de circulație temporare pe strada Vágó Iosif. Află când va reveni traficul la normal 21/05/2025
  • Grădina cu Filme revine la București. Între 28 mai – 28 septembrie, vor fi seri cu filme și documentare în aer liber, în Piața Alexandru Lahovari. Ce proiecții sunt în prima lună 21/05/2025
  • Parlamentul a adoptat legea vaccinării gratuite împotriva HPV la fete și băieți între 11 și 26 de ani 21/05/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24