Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a destructurat încă trei rețele de corupție care ajutau bărbații să se sustragă înrolării în armată în schimbul unor plăți cuprinse între 5.000 și 12.000 de dolari, a anunțat marți acest serviciu, potrivit agenției EFE, citată de Agerpres.
“În schimbul unor sume de bani, ajutau potențialii recruți să plece în Uniunea Europeană cu documente false și să se sustragă astfel mobilizării”, precizează SBU într-un comunicat.
Conform legii marțiale adoptate odată cu lansarea invaziei ruse, bărbații apți să servească în armată cu vârste între 18 și 60 de ani au interdicție de a părăsi teritoriul național. Pot fi exceptați de la încorporare doar aceia care au motive medicale sau familiale întemeiate, precum și cei care lucrează în domenii civile considerate strategice.
Printre cei reținuți în cadrul noii operațiuni se numără și un comandant al centrului de recrutare regională din regiunea Liov din vestul Ucrainei. Celor care îi plăteau mita cerută acesta le facilita ieșirea din țară sub pretextul că ar fi șoferi ai armatei care aduc transporturi umanitare internaționale.
O altă rețea opera în regiunea sudică Odesa și le oferea celor care căutau să se sustragă mobilizării certificate medicale false care să le susțină incapacitatea fizică de a activa pe front. Cea de-a treia rețea opera în aceeași manieră, în orașul Dnipro din partea centrală a Ucrainei și relativ aproape de linia frontului.
Un număr neprecizat de angajați ai comisariatelor militare de recrutare au acționat în cadrul acestor rețele de corupție.
În perioada de început a invaziei ruse, armata ucraineană a beneficiat de un aflux de voluntari dornici să lupte, dar pierderile de pe front au forțat autoritățile să recurgă tot mai mult la mobilizări.
Președintele Volodimir Zelenski i-a demis în august pe toți comandanții comisariatelor militare din țară, într-un efort de a elimina un vast sistem corupt prin care bărbații încorporabili se sustrag mobilizării prin oferirea unor sume de bani. De atunci, serviciile secrete ucrainene au destructurat numeroase rețele de corupție din sistemul de recrutare în armată.
Parlamentul de la Kiev dezbate de mai multe luni noi forme de recrutare menite să diminueze corupția din acest sistem și să le permită demobilizarea celor care luptă pe front încă de când a început războiul cu Rusia în februarie anul trecut.
La sfârșitul lunii octombrie, soțiile și alți membri de familie ai soldaților ucraineni trimiși pe front în războiul cu Rusia au participat la manifestații la Kiev, Odesa și în alte orașe ale Ucrainei pentru a cere demobilizarea lor după 18 luni de serviciu în armată.
Președintele Zelenski a cerut vineri schimbări în sistemul de mobilizare, în cadrul unei strategii de îmbunătățire a situației armatei după 21 de luni de război. “Nu este vorba doar de numere, de cine poate fi mobilizat. Este vorba despre un interval de timp pentru fiecare persoană care este acum în armată, pentru a putea fi demobilizată, și pentru cei care se vor alătura armatei. și este vorba despre condiții”, a explicat Zelenski, după o reuniune a comandamentului armatei despre care a spus că a luat în discuție scenarii care să conducă la “rezultate concrete” pentru anul 2024 în condiții de război.
De când Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei în februarie anul trecut, grănicerii ucraineni au împiedicat circa 20.000 de bărbați să fugă din țară, cei mai mulți la granițele cu România și Republica Moldova. Alții s-au înecat în râul Tisa ori au murit de frig în munții Carpați.
În acest timp, peste 650.000 de bărbați ucraineni cu vârste între 18 și 64 de ani sunt înregistrați ca refugiați în cele 27 de state ale UE, plus Elveția, Norvegia și Liechtenstein, conform datelor Eurostat
The post Ucraina: Trei rețele de corupție care ajutau bărbații să se sustragă mobilizării au fost destructurate appeared first on Obiectiv de Suceava.
Citeste mai mult