Reșițenii sunt așteptați în primele zile ale lunii august la un festival dedicat patrimoniului industrial. A doua ediție Street Delivery se concentrează pe Furnalul nr. 2, cu activități dedicate la Școala Pittner.
A doua ediție Street Delivery x UrbanEye Festival este programată pentru începutul lunii august. Ediția de anul trecut a fost dedicata funicularului din oraș, iar anul acesta este centrată pe alt obiectiv care dă identitatea Cetății de Foc. Timp de trei zile, reșițenii sunt invitați să participe la o serie de evenimente dedicate furnalului. Primăria Reșița și Artrom Steel Tubes sprijină organizatorii evenimentului care face parte din programul Reșița 250LAB.
„Trezim Furnalul” va avea loc din 1 până pe 3 august la Centrul Cultural Școala Pittner, unde vor fi organizate tururi ghidate, ateliere interactive, expoziții și dezbateri publice pe teme legate de punerea în valoare a patrimoniului industrial. Lista activităților oferite pentru copii include un atelier de arhitectură în care copiii sunt încurajați să descopere Furnalul nr. 2 și povestea lui, un spectacol pentru copii inspirat de povești create chiar de cei mici, lansarea unei cărți ilustrate—rezultatul a doua ateliere care au avut loc vara aceasta.
Furnalul nr. 2 a fost salvat de la distrugere și prelucrare drept fier vechi. Importanța pe care această construcție o are pentru povestea Reșiței a reușit să o claseze drept monument istoric. La acest succes au contribuit ultima generație de angajați ai combinatului și oamenii care iubesc patrimoniul industrial.
„Unii reșițeni țin mult la furnalul lor. Alții nu înțeleg fascinația pentru ceea ce ei văd ca fiind o grămadă de fier vechi. Cred că împreună, prin poveștile celor care au trăit și au muncit aici și prin privirea noastră ațintită asupra lui din afară, putem trezi furnalul la o viață nouă. Street Delivery x UrbanEye este o invitație deschisă către comunitate: să ne uităm altfel la moștenirea noastră industrială, să recunoaștem în ea o memorie vie care merită ascultată, repovestită și reinventată”, a transmis Ana Schlupp, directorul executiv al Fundației Comunitare Banatul Montan.
Evenimentul este organizat de MKBT, asociația Arta în Dialog, Muzeul Cineastului Amator, Fundația Comunitară Banatul Montan, Centrul Cultural Școala Pittner, Atelierul Non-Formal de Planificare Spațială, Asociația LittleImpro, Asociația Encore, Asociația De-a Arhitectura, Dash Film SRL, Fundația9, cu sprijinul Primăriei Reșița și al Artrom Steel Tubes. Programul complet al evenimentelor va fi publicat după 15 iulie.