Blocurile din beton celular autoclavizat (BCA) sunt materiale de construcții prefabricate, cu proprietăți foarte bune și cu un preț avantajos. Reprezintă o alegere inspirată, dacă ai în plan ridicarea unui zid despărțitor sau alte proiecte de renovare. Iată care sunt beneficiile acestui tip de produs și greșelile pe care să le eviți!
Avantajele folosirii blocurilor BCA
BCA-ul este un material ușor și poros, fabricat din ciment, nisip, var, ghips și pastă de aluminiu. Este considerat prietenos cu mediul, datorită materialelor folosite. În plus, poate fi reciclat. Permite permeabilitatea vaporilor de apă, ceea ce înseamnă că lasă pereții să respire și previne formarea condensului și mucegaiului. În același timp, are un grad ridicat de rezistență la incendiu, de cel puțin 4 ore, dar și la cutremure.
Ai numeroase avantaje, dacă alegi BCA pentru renovarea apartamentului sau casei tale. Este un material preferat de constructori, datorită: prețului mai mic față de alte produse similare, greutatea redusă și ușurința montajului, costul scăzut pentru manoperă, timp mai scurt pentru finalizarea proiectului, nivel mai mare de fonoizolare, gradul bun de izolare termică și reducerea pierderilor de căldură.
3 greșeli comune în renovările cu BCA
Cu toate că blocurile BCA sunt ușor și rapid de montat, se pot face multe greșeli care să ducă la un rezultat nedorit: nu s-a respectat planeitatea peretelui, structura nu are rezistența potrivită, s-au format punți termice – zone prin care este favorizată pierderea căldurii – și lista cu probleme poate continua. Descoperă care sunt 3 dintre cele mai comune abateri și cum le poți evita!
Folosirea unui mortar obișnuit
Blocurile de BCA sunt poroase și absorb apa mai repede decât alte materiale, iar din acest motiv nu este indicat să folosești un mortar universal. Achiziționează un adeziv special pentru acest tip de zidărie și aplică-l în strat subțire și uniform. De asemenea, ține cont de condițiile recomandate de lucru și nu lăsa BCA-ul în ploaie, deoarece va încorpora în structura lui o cantitate mare de precipitații.
Ignorarea denivelărilor
Dacă primul rând de BCA este format greșit, zidul final va fi deformat. Repararea ulterioară a greșelilor te poate costa timp și vei fi nevoit să folosești o cantitate mai mare de materiale pentru finisarea estetică. În plus, ține cont că ai un interval scurt de corecție a poziției blocurilor – de aproximativ 5 minute sau în funcție de adezivul ales de tine.
Lipsa ancorării
Te-ai mutat într-o locuință nouă sau renovezi vechiul spațiu și vrei să ridici un zid despărțitor? Nu uita să ancorezi fiecare rând de BCA de peretele de susținere și de tocul ușii. Acest pas se realizează cu șuruburi și cu echere metalice, în funcție de suprafața de contact.
Fii atent la fiecare detaliu când folosești BCA pentru renovarea casei sau apartamentului. Chiar dacă pare un proiect ușor de realizat, sunt multe greșeli care pot strica rezultatul final. Informează-te care sunt pașii corecți de execuție a lucrării sau apelează la o echipă de muncitori profesioniști!
Post-ul Trei greșeli pe care să le eviți dacă folosești BCA pentru renovări apare prima dată în Gazeta Dambovitei.
Citeste mai mult