Unul dintre cele mai dificile și cunoscute trasee montane din Bucegi a devenit mai sigur datorită intervenției voluntarilor și salvamontiștilor din Brașov și Râșnov. Este vorba despre Hornul Mare din Valea Mălăiești, parte a rutei montane ce leagă Cabana Mălăiești de Vârful Omu, cel mai înalt vârf din Munții Bucegi (2.505 m).
În perioada 1-2 iulie, peste 200 de metri de lanțuri de siguranță și 100 de metri de cablu au fost montate pe traseu, pentru a facilita urcarea turiștilor și pentru a preveni accidentele, a anunțat Asociația „În slujba muntelui”. Lucrările au fost realizate în parteneriat cu Salvamont Brașov și Salvamont Râșnov, cu sprijinul sponsorilor Autoklass și Romstal.
Voluntarii au transportat echipamentele și materialele pe creastă și au înnoptat la Vârful Omu, pentru a începe lucrările la primele ore ale dimineții. Noile sisteme de siguranță au fost fixate cu elemente de ancorare profesionale Petzl Coeur Bolt, inele rapide și ancore chimice, oferind o rezistență optimă în condiții meteo extreme.
„Expediția a fost un exemplu de colaborare între instituții și comunitatea montană. Mulțumim și Salvamont Dâmbovița, Stației Meteo de la Vârful Omu și Administrației Parcului Natural Bucegi pentru sprijin”, au transmis reprezentanții Asociației „În slujba muntelui”.
Traseul de pe Hornul Mare rămâne, însă, unul dificil și este recomandat doar drumeților experimentați, bine echipați, în special în sezonul rece, când există risc ridicat de avalanșe.
Asociația „În slujba muntelui” derulează constant acțiuni de întreținere a traseelor montane și a refugiilor din Carpații Românești, precum și proiecte de ecologizare și educație montană. Până în prezent, organizația a reabilitat peste 1.300 de kilometri de trasee și a renovat refugiul aflat la altitudinea de 2.200 de metri.
Articolul Traseu periculos din Munții Bucegi, reabilitat de voluntari și salvamontiști apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult