• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
22/05/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Olt

The Guardian: Rusia este acuzată că a încercat să pirateze camerele de supraveghere a frontierelor, inclusiv din România

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
22/05/2025
in categoria Stiri Olt
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

The Guardian relatează că Rusia a încercat să acceseze camerele de supraveghere a frontierelor, inclusiv din România, pentru a spiona şi a întrerupe fluxul de ajutoare occidentale care intră în Ucraina, au afirmat serviciile de informaţii ale Regatului Unit într-un raport elaborat împreună cu aliaţii. În cazul României, ar fi fost accesate circa 1.000 de camere, conform news.ro.

O unitate a serviciilor militare de informaţii ale Rusiei este acuzată că a folosit o serie de metode pentru a viza organizaţiile care furnizează „asistenţă străină”, prin piratarea camerelor de luat vederi de la punctele de trecere a frontierei şi de la gări, precum şi din apropierea instalaţiilor militare. Unitatea GRU 26165 este, de asemenea, acuzată că a trimis e-mailuri de phishing conţinând pornografie şi informaţii profesionale false şi că a obţinut, prin furt, parole de conturi pentru a intra în sisteme.

Campanie cibernetică maliţioasă împotriva organizaţiilor publice şi private din statele NATO

Unitatea – cunoscută şi sub numele de APT 28 şi Fancy Bear – a desfăşurat o campanie cibernetică maliţioasă împotriva organizaţiilor publice şi private din statele NATO începând din 2022. 

Unitatea rusă a fost acuzată anterior de scurgerea de date ale Agenţiei Mondiale Anti-Doping şi a jucat un rol-cheie în atacul cibernetic din 2016 asupra Comitetului Naţional Democrat din SUA.

Într-o notă consultativă, Centrul Naţional de Securitate Cibernetică din Regatul Unit (NCSC) – parte a GCHQ (Centrul Guvernamental de Comunicaţii – serviciu de informaţii, securitate şi siguranţă cibernetică al Marii Britanii, n.r.) – îndeamnă companiile private implicate în livrarea de ajutoare să „ia măsuri imediate pentru a se proteja”.

Raportul consultativ a fost elaborat împreună cu agenţii din SUA, Germania, Republica Cehă, Polonia, Australia, Canada, Danemarca, Estonia, Franţa şi Ţările de Jos, precizează The Guardian.

10.000 de camere ar fi fost accesate în apropierea „instalaţiilor militare şi a staţiilor feroviare“

„În plus faţă de ţintirea entităţilor logistice, actorii unităţii 26165 au folosit probabil accesul la camere private în locaţii-cheie, cum ar fi în apropierea punctelor de trecere a frontierei, a instalaţiilor militare şi a gărilor, pentru a urmări mişcarea materialelor în Ucraina”, se arată în nota de informare. „Actorii au utilizat, de asemenea, servicii municipale legitime, cum ar fi camerele de trafic”, adaugă NCSC.

Aproximativ 10.000 de camere ar fi fost accesate în apropierea „instalaţiilor militare şi a staţiilor feroviare, pentru a urmări circulaţia materialelor în Ucraina”, dintre care 80% în Ucraina şi 10% în România, potrivit serviciilor britanice.

Piratarea ar fi oferit acces la un „instantaneu” al imaginilor camerelor

De asemenea, 4% dintre camerele vizate se aflau în Polonia, 2,8% în Ungaria şi 1,7% în Slovacia. Locaţiile celorlalte camere vizate nu au fost furnizate. Piratarea ar fi oferit acces la un „instantaneu” al imaginilor camerelor, potrivit raportului.

Au fost făcute şi alte încercări menite să colecteze informaţii sensibile despre transporturi, cum ar fi orarul trenurilor şi programele de transport.

Phishing vocal pentru a obţine acces la conturi privilegiate

„În cel puţin un caz, actorii au încercat să utilizeze phishing-ul vocal pentru a obţine acces la conturi privilegiate, dându-se drept personal IT”, se arată în avertismentul formulat pe baza informaţiilor primite din 10 ţări, inclusiv SUA, Franţa şi Germania.

„Subiectele e-mailurilor de spearphishing au fost diverse şi au variat de la subiecte profesionale la teme pentru adulţi. E-mailurile de phishing au fost trimise frecvent prin intermediul conturilor compromise sau al conturilor gratuite de webmail. E-mailurile erau de obicei redactate în limba maternă a persoanei vizate şi trimise unui singur destinatar vizat” – precizează raportul.

Paul Chichester, directorul de operaţiuni al NCSC, a avertizat: „Această campanie rău intenţionată a serviciului de informaţii militare al Rusiei prezintă un risc serios pentru organizaţiile vizate, inclusiv pentru cele implicate în furnizarea de asistenţă Ucrainei”.

„Regatul Unit şi partenerii se angajează să crească gradul de conştientizare a tacticilor utilizate. Încurajăm cu tărie organizaţiile să se familiarizeze cu ameninţările şi cu sfaturile de atenuare incluse în aviz pentru a le ajuta să îşi apere reţelele”, a adăugat el.

Printre acţiunile sugerate se numără creşterea monitorizării, utilizarea autentificării multifactoriale cu factori puternici – cum ar fi parolele – şi asigurarea aplicării prompte a actualizărilor de securitate pentru gestionarea vulnerabilităţilor.

Citeşte şi: Inel de aur din perioada romană, găsit într-o pădure din Gorj

Citeste mai mult

Articolul precedent

Primele imagini cu copilul lui Jador. Artistul și soția sa au împărtășit cu fanii acest moment special

Related Posts

Stiri Olt

Nicușor Dan: Ilie Bolojan rămâne prima opțiune pentru prim-ministru

22/05/2025
Stiri Olt

Mihnea Rădulescu: „Sunt un mingicar. Îmi place jocul ofensiv”

22/05/2025
Stiri Olt

CNS Cartel Alfa susține participarea la referendumul din Italia privind drepturile lucrătorilor

22/05/2025
Stiri Olt

Contabila unui liceu, acuzată că şi-a însuşit peste 450.000 de lei din fonduri Erasmus

22/05/2025
Stiri Olt

Reacția lui George Simion după ce Curtea Constituțională a respins cererea sa de anulare a turului II al alegerilor prezidențiale

22/05/2025
Stiri Olt

Cod galben de ploi torenţiale în jumătate din ţară, până luni seară

22/05/2025

Cele mai recente stiri

  • The Guardian: Rusia este acuzată că a încercat să pirateze camerele de supraveghere a frontierelor, inclusiv din România 22/05/2025
  • Primele imagini cu copilul lui Jador. Artistul și soția sa au împărtășit cu fanii acest moment special 22/05/2025
  • Maramureș: 52 de microbuze electrice pentru transportul elevilor din județ 22/05/2025
  • S-a semnat finanțarea pentru reabilitarea ultimei clădiri medicale de la Spitalul Județean Sibiu 22/05/2025
  • Un bărbat a fost REȚINUT de polițiștii din Zlatna pentru săvârșirea infracțiunii de lovire și alte violențe: A agresat un vârstnic de 57 de ani pe fondul unor discuții legate de pășunatul oilor 22/05/2025
  • Ploi torenţiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, până luni, în cea mai mare parte a ţării 22/05/2025
  • Corona Brașov nu se înscrie în Liga Campionilor: „Ni s-a prezentat o analiză detaliată“. Patru transferuri parafate pentru nou sezon 22/05/2025
  • Nicușor Dan, despre formarea noului guvern: „Ilie Bolojan rămâne prima opțiune pentru funcția de prim-ministru” 22/05/2025
  • Vacanțele, prea scumpe pentru români. Ce planuri de cheltuieli au în 2025 22/05/2025
  • Nicușor Dan: Ilie Bolojan rămâne prima opțiune pentru prim-ministru 22/05/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24