Tezaurul dacic furat din Olanda, topit sau ascuns? Anchetă sub acoperire a scos la iveală detalii surprinzătoare
O anchetă sub acoperire a poliției olandeze a relevat indicii că tezaurul dacic sustras de la muzeul Drents nu ar fi fost topit, ci ar fi ascuns. Anchetatorii, deghizați în colecționari, au oferit aproape jumătate de milion de euro pentru coiful de la Coțofenești și brățările furate, intrând astfel în contact cu apropiați ai suspecților.
Conform antena3.ro, anchetatorii au trimis doi agenți sub acoperire care l-au abordat inițial pe fratele unuia dintre suspecți. Aceștia i-au propus 500.000 de euro și un telefon mobil, cerându-i să-l roage pe fratele său, suspect în caz, să îi contacteze. Suspectul în cauză este un tânăr identificat în fotografiile făcute publice într-un magazin de bricolaj.
Ulterior, agenții sub acoperire au fost contactați de suspectului căruia i-au oferit încă 5.000 de euro pentru a afla dacă tezaurul dacic mai există sau a fost distrus. Acesta a confirmat existența comorii, dar a declarat că nu știe unde este ascunsă. Tentativa agenților de a oferi 400.000 de euro pentru toate obiectele furate a fost respinsă ca fiind o sumă prea mică, iar suspectul a întrerupt discuția. La scurt timp, acesta a fost arestat de autoritățile olandeze.
Între timp, a început procesul împotriva celor implicați în jaful de la Muzeul din Olanda. Doi suspecți au compărut în fața unui tribunal olandez, fiind judecați pentru furtul coifului de aur de la Coțofenești și a trei brățări dacice. Furtul a avut loc în ianuarie, când hoți înarmați cu exploziv au pătruns în muzeu și au spart vitrinele pentru a sustrage artefactele.
Procuratura olandeză a declarat că deține „numeroase dovezi” care leagă pe cei doi bărbați și un alt complice de jaf. Au fost descoperite haine cu urme ADN ale suspecților și fragmente de sticlă provenind, se presupune, de la vitrinele sparte. Procurorii „presupun” că obiectele de aur nu au fost topite și că se află încă în posesia principalilor suspecți.
Ambii suspecți au refuzat să facă declarații în instanță. Poliția a încercat chiar să ofere unuia dintre ei o reducere a pedepsei la jumătate în schimbul informațiilor despre locația coifului, însă fără succes.
Poliția olandeză oferă o recompensă de 100.000 de euro pentru orice informație care ar putea duce la recuperarea coifului.
Aceste valoroase comori arheologice fuseseră împrumutate Muzeului Național de Artă a României (MNIR). Decizia directorului instituției de a împrumuta artefactele a dus la demiterea sa imediată.
Articolul Tezaurul dacic furat din Olanda, topit sau ascuns? Anchetă sub acoperire a scos la iveală detalii surprinzătoare apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult