The Big Bang Theory este un serial american, creat și regizat de Chuck Lorre și Bill Prady, care a avut premiera pe CBS pe 24 septembrie 2007. Fiind o comedie de situații amuzante, inteligența lui Leonard și Sheldon este contrastată cu abilitățile sociale și bunul simț al frumoasei lor vecine. S-au făcut 12 sezoane.
De ce mi-a plăcut atât de mult încât să văd de două ori serialul? Pentru că, pe lângă faptul că sunt geniali, toți sunt fani ai: benzilor desenate și serialelor Marvel și DC Comics, Star Wars, Star Trek, jocurilor de strategie pe calculator sau fizic pe planșă de carton, filmelor și serialelor cu subiecte post apocaliptice etc. Dintre toate personajele, nimeni nu se întâlnește mai mult cu eroii lor decât Sheldon. The Big Bang Theory nu este doar primul sitcom de acest gen care pune în centrul culturii nerd, ci are o mulțime de cameo-uri. În timp ce multe cameo-uri pot fi considerate roluri recurente, precum cel al lui Will Wheaton și Bob Newhart, The Big Bang Theory a adunat mulți eroi ai culturii nerd, care au cu toții o valoare sentimentală pentru tocilarii fictivi și cei din viața reală deopotrivă.
Numărul personajelor celebre care apar în serial este mare și voi evidenția câteva dinte ele, asta probabil și pentru faptul că fără să fiu genial, sunt nerd. Deși a fost menționat de numeroase ori de-a lungul celor 12 sezoane ale serialului, fizicianul de renume mondial Stephen Hawking a avut șapte apariții în serial. Unul dintre episoade a fost chiar numit în cinstea savantului, intitulat „The Hawking Excitation”, în timpul căruia Sheldon Cooper ajunge în sfârșit să se întâlnească cu acest idol și leșină după ce Hawking semnalează o eroare în lucrarea lui Cooper care face ca totul să fie incorect. Sheldon are destui dușmani, fie că sunt la serviciu sau la magazinul de benzi desenate, dar cel mai mare dușman al său este fizicianul teoretician Stephen Hawking. În sezonul 5 din The Big Bang Theory, Sheldon infirmă una dintre teoriile lui Hawking și intenționează să se bucure în fața lui la un eveniment local. Stephen Hawking a fost un fizician englez, teoretician al originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de matematică de la Universitatea Cambridge. Acesta, în anii 1965-1970, elaborează un model matematic asupra originii și evoluției universului în expansiune, din momentul „marii explozii” inițiale („The Big Bang”) și întreprinde studii asupra relației dintre găurile negre din univers și termodinamică. De la moartea sa, Live Science a discutat patru dintre teoriile lui Hawking care s-au dovedit a fi adevărate. Pentru un serial cu tocilari autentici, care sunt cercetători în diverse domenii ale fizicii, apariția acestui personaj devenise obligatorie.
James Earl Jones interpretându-se pe sine însuși, celebrul actor și distinsul artist de voce, este exact ceea ce caută Sheldon Cooper atunci când decide să-și organizeze propria convenție științifico-fantastică, după ce nu a reușit să obțină bilete la Comic-Con, dar noaptea petrecută cu James Earl Jones se dovedește a nu fi deloc așa cum se aștepta. Acest actor este cunoscut ca vocea lui Darth Vader în franciza Războiul stelelor.
Carrie Fischer, faimoasa actriță din Star Wars, și-a făcut o apariție în rolul ei însăși atunci când Sheldon Cooper și James Earl Jones au fost prinși jucând Ding Dong Ditch (sună și fugi) la ea acasă. În ciuda faptului că amândoi au avut roluri importante în Star Wars, Fischer și Jones nu se cunoscuseră niciodată înainte de a lucra la acest episod din The Big Bang Theory.
Având în vedere că cei patru prieteni sunt din domeniul fizicii și al ingineriei, prezența unuia dintre cei mai prolifici ingineri de calculatoare în The Big Bang Theory a venit cu un factor de uimire uriaș. Sheldon a construit un robot care i-a permis să lucreze și să interacționeze de acasă. El a descoperit că Steve Wozniak, sau „Woz”, se afla la Cheesecake Factory din Pasadena și și-a trimis robotul să îi ceară un autograf lui Woz. Interacțiunea lor este amuzantă și foarte tocilară.
La 1 aprilie 1976, Jobs și Wozniak au înființat Apple Computer. Wozniak a demisionat de la Hewlett-Packard și a devenit vicepreședinte însărcinat cu cercetarea și dezvoltarea la Apple. Astronautul Buzz Aldrin a fost inspirația din spatele jucăriei pe care publicul a întâlnit-o în Toy Story, după cum scrie The Washington Post. Aldrin și-a făcut o apariție ca el însuși în sezonul 6 al serialului The Big Bang Theory, într-un videoclip de pe YouTube.
Un serial pe care nu l-am menționat mai sus este Firefly. Cu Nathan Fillion în rolul principal, Firefly este un western plasat în viitor, în care oamenii călătoresc prin spațiu. Când Stuart organizează o petrecere de redeschidere a magazinului său de benzi desenate, Raj și Leonard se opresc la un magazin de delicatese pentru a lua sandvișuri și dau peste Fillion. Deși acesta le neagă afirmațiile, ei insistă să facă un selfie cu el. În selfie, Fillion pare indiferent, în comparație cu fanii săi bucuroși. Nathan Fillion este în acest moment actor în serialele difuzate de AXN Castle și The Rookie. Leonard îl invită la o petrecere pe unul dintre primii actori care l-au interpretat pe Batman, Adam West. Cameo-ul lui West este unul dintre multele momente de cerc complet pentru Sheldon. Cameo-ul său a avut loc și în episodul 200.
Howard este un tocilar stereotip care iubește toate femeile. Cu toate acestea, când se îndoiește de relația sa cu Bernadette, își imaginează că Katee Sackoff, vedeta din Battlestar Galactica, fata visurilor sale, vine în ajutor. Deși cele două apariții ale lui Sackoff sunt o încercare a lui Howard de a justifica părăsirea lui Bernadette, ea îl ajută pe Howard să realizeze că este o iluzie și că Bernadette este adevărata dragoste a vieții lui. Această actriță, după terminarea serialului primește și ea un rol important în franciza Star Wars – The Mandalorian. Personajul se numește Bo-Katan Kryze. Destinul…
La fel ca și colegii săi din Războiul stelelor, Mark Hamill are o mulțime de roluri recunoscute. De la rolul său de premieră ca Luke Skywalker până la The Trickster în The Flash, cameo-ul lui Hamill în The Big Bang Theory a fost la fel de iconic. Nu numai că a apărut în finalul sezonului 11, dar a apărut în același episod în care Sheldon și Amy se căsătoresc.
Sarah Michelle Gellar, starul din Buffy the Vampire Slayer, a apărut ca ea însăși în finalul sezonului 2019. Actrița l-a întâlnit pe Raj Koothrappali într-un zbor și mai târziu a surprins pe toată lumea ca parteneră a acestuia, atunci când cei doi au participat la ceremonia de decernare a Premiului Nobel de către Amy Farrah Fowler și Sheldon Cooper.
După Star Wars urmează lista cu Star Trek. În timp ce prima sa apariție în emisiune a fost vocea sa memorabilă, actorul Leonard Nimoy a fost primul cameo recognoscibil din serial. De asemenea, a apărut într-un episod în care Penny este chelnerița lui și primește semnătura lui ca un cadou pentru Sheldon, făcându-l pe Sheldon să îi ofere sute de coșuri cadou pentru zile de spa. Dintre eroii săi, Spock (Nimoy) este cel cu care s-a identificat cel mai mult în copilărie. Ulterior, apare și fiul acestui actor.
LeVar Burton a apărut ca el însuși în serial de mai multe ori și a devenit prieten cu Sheldon. El apare chiar și în vlogul lui Sheldon, „Fun With Flags”. Al doilea absolvent al Star Trek original, care a apărut în serial, a fost George Tekai. Acesta apare ca unul dintre ghizii de relații ai lui Howard, alături de Sackoff. Moștenirea lui Tekai este profundă dincolo de Star Trek, deoarece este primul actor japonez-american care a fost titular într-un serial de televiziune american. Cameo-ul său în The Big Bang Theory este scurt, dar unul dintre cele mai memorabile cameo-uri.
Una dintre cele mai emblematice figuri din cultura nerd este William Shatner, care l-a interpretat pe căpitanul Kirk în serialul original Star Trek. El apare într-un episod alături de alte celebrități, dar este deosebit de special pentru Sheldon, care a avut un răspuns emoționat la întâlnirea cu el. Serialul original a fost unul dintre serialele în care Sheldon a simțit că este la fel ca toți ceilalți.
Dar poate cel care merită toată atenția este Stan Lee. Celebru pentru aparițiile sale în fiecare film Marvel, creatorul de benzi desenate Stan Lee face un cameo epic în The Big Bang Theory. Când Sheldon ratează ocazia de a-l întâlni pe Lee la un magazin local de benzi desenate, Penny îl duce acasă la Lee pentru a-l cunoaște. Acesta deschide ușa purtând un halat de mătase albastră cu logo-ul Fantastic 4 pe pieptul drept. După decesul lui Lee, distribuția a scris mesaje sincere pe rețelele de socializare, după cum a adunat The Wrap.
După această lungă listă de personaje reale am să vă fac și o recomandare de carte. Băieții din acest serial sunt bine ancorați în cultura generală, iar pentru ei William Shakespeare este o lectură obligatorie, ba chiar, mai mult, este important să memoreze versuri (sîc.. nu ca la noi la școală…) și să le folosească în context. Vă recomand Îmblânzirea scorpiei. Poveștile de dragoste din serial sunt rupte din această piesă de teatru. Fiecare dintre ei are un pic din Petruchio.
Marius MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… „Carabella” târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…
Post-ul TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – The Big Bang Theory apare prima dată în Gazeta Dambovitei.
Citeste mai mult