Statul ar putea crește taxarea pe muncă după alegerile prezidențiale. Avertismentul vine de la specialiștii în economie în contextul în care deficitul este unul uriaș, iar Guvernul trebuie să aducă bani la buget.
Experții sunt de părere că oficialii vor apela la cele mai ușoare măsuri pentru a crește colectarea în condițiile în care deja aproape jumătate din veniturile românilor se întorc în bugetul statului. Datele arată că România are una dintre cele mai mari taxări ale muncii din Uniunea Europeană.
Potrivit statisticii, ritmul de creștere al veniturilor în țară noastră s-a triplat din 2007 până în prezent, însă în continuare mulți români nu resimt acest lucru. Spre exemplu, salariul minim net pe economie abia depășește valoarea de 2.500 de lei, iar venitul mediu net la nivel național a depășit pragul de 5.300 de lei. Dacă ne uităm la cheltuieli, valoarea coșului de consum pentru o singură persoană se apropie de 4.000 de lei, iar o familie formată din patru membrii ar avea nevoie lunar de peste 10.000 de lei. Din total angajaților din țara noastră 1,8 milioane sunt plătiți cu salariul minim.
NIVELUL VENITURILOR ȘI CHELTUIELILOR ÎN ROMÂNIA
Salariul minim pe economie net – 2.574 de lei
Salariul mediu pe economie net – 5.328 de lei
Coș de consum o singură persoană – 3.972 de lei/lună
Coș de consum familie cu doi copii – 10.450 de lei/lună
SURSA: Realitatea PLUS
APROAPE JUMĂTATE DIN VENITURI SE ÎNTORC LA STAT
Exemplu
Salariu net 4.000 de lei (brut 6.837 de lei)
Asigurări sociale (CAS) – 25% – 1.709 lei
Asigurări sociale de sănătate (CASS) – 10% – 684 de lei
Impozit pe venit – 10% – 444 de lei
Taxe plătite la stat de angajat – 2.837 de lei
Sursa: realitatea.net
Articolul Statul bagă adânc mâna în buzunarul salariaților. Dar după alegeri! Scenariu sumbru apare prima dată în Olt Alert.
Citeste mai mult