Stăpânii sindicatelor. Cine sunt șefii care conduc marile confederații de decenii și resping orice reformă
Vasile Marica, Dumitru Costin, Bogdan Hossu, Marius Nistor și Leonard Bărăscu au dominat spațiul mediatic în ultimele zile cu anunțuri de greve și proteste împotriva reformelor anunțate de guvernul Bolojan. Șefii marilor confederații domină mișcarea sindicală românească de trei decenii.
În timp ce România s-a transformat radical în ultimii 30 de ani, ierarhiile sindicale au rămas aproape neschimbate. Acești „baroni” ai sindicatelor au traversat mai multe cicluri electorale, mandatele mai multor președinți și premieri, păstrându-și pozițiile de influență printr-un mecanism betonat de păstrare a puterii.
Mulți dintre ei au trecut prin alegeri formale în structurile pe care le conduc de ani de zile. În plus, schimbările sociale au micșorat numărul de membri ai unor sindicate, nu însă și influența politică, scrie G4media.ro.
Vasile Marica, spre exemplu, este la vârful sistemului sindical din 1995. În timp, a fost acuzat de un fost angajat al Vămii Giurgiu că ar fi unul dintre beneficiarii sistemului de corupție din vămi. Economedia a publicat detalii despre acest lucru, citând Radio România Actualități.
Și-a început activitatea sindicală, potriviti propriului CV, în 1995 ca președinte al Sindicatului Național Vamal Unirea, iar din 1998 a devenit președinte al Uniunii Sindicatelor Funcționarilor Publici din România. Câțiva ani mai târziu îl regăsim în fruntea Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe, apoi în funcția de președinte al Sed Lex, Uniunea Sindicatelor Funcționarilor Publici, pe care o conduce și astăzi. Potrivit declarației sale de avere, Marica a împrumutat 120.000 de lei de la Ionela Iov, consilier juridic la Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe. Ionela Iov a împrumutat la rândul ei 117.000 de euro de la Marcel Mutescu, șeful Vămilor din România.Marica are trei terenuri intravilane în Ilfov (Otopeni și Căciulați) dobândite în 2022 și 2023, precum și o casă în Otopeni. Din vechea gardă de sindicaliști face parte și Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, sindicat pe care l-a înființat în 1990, adică acum 35 de ani. Declarația sa de avere depusă în 2022 (cea mai recentă!) arată că încasa peste 250.000 de lei anual, dintre care aproape 80.000 de lei erau reprezentanți de pensie.
Marius Nistor își leagă numele de Federaţia Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și CNSLR Frăția (unde este vicepreședinte) are și el vechime în sistemul sindical. Și el a început în anii 90. Potrivit celei mai recente declarații de avere, a încasat venituri din 8 surse, printre care trei sindicate unde are funcții de președinte sau vicepreședinte. De asemenea, ia bani de la două licee unde are catedre, iar de la ”Spiru Haret” încasează și drepturi de proprietate intelectuală. În total, 407.000 de lei pe an.
Citiți documentarul realizat de G4media.ro AICI
Articolul Stăpânii sindicatelor. Cine sunt șefii care conduc marile confederații de decenii și resping orice reformă apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult