Începând cu finalul săptămânii trecute, Spitalul de Pneumoftiziologie ”Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare (cunoscut și ca TBC), are un nou manager. Mădălina Cîmpean, care a condus până de curând Serviciul de Ambulanță Județean Maramureș, a fost prezentată oficial în funcție de primarul băimărean Doru Dăncuș.
Triplă schimbare
Numirea Mădălinei Cîmpean vine în contextul în care postul de manager al TBC, devenit vacant prin numirea fostului șef al instituției, Rareș Pop, la conducerea Spitalului Județean din Baia Mare. În același timp, ex-managerul Spitalului Județean a preluat șefia Ambulanței.
Practic, cei trei directori și-au schimbat între ei funcțiile. Mădălina Cîmpean (Ambulanță) a urcat o treaptă (la TBC), Rareș Pop (TBC) a urcat o treaptă (Spitalul Județean), iar George Oros (Spitalul Județean) a coborât două trepte (la Ambulanță). Toți ocupă în prezent funcții interimare, fiind opțiunile politice ale momentului pentru a conduce cele trei unități medicale din județ.
Ce spune noul manager al TBC
La scurt timp de la preluarea funcției, managerul interimar a sesizat anumite deficiențe existente în cadrul instituției, aspecte ce urmează a fi remediate pe viitor. Obiectivele urmărite pornesc de la relația pacient – cadru medical, spune Mădălina Cîmpean.
”E o responsabilitate mare, mai ales într-un context cu lucrări nefinalizate și organizare deficitară. De aceea, doresc o abordare structurată, cu obiective clare pe termen scurt, mediu și lung, pentru a aduce stabilitate și progres atât împărțite pe termene, cât și pe categorii de beneficiari: pacienți și angajați (medici, asistenți medicali, infirmieri, personal auxiliar/administrativ).Urmează să elaborez un Plan de management în care, cu siguranță, voi planifica și voi duce la îndeplinire tot ceea ce îmi propun, și mai ales ce mi-ar plăcea să văd la nivelul spitalului dacă aș fi pacient.”
Afirmă managerul interimar al TBC.
Pacientul pe primul loc
”Exemplific doar câteva dintre obiective🔹 TERMEN SCURT (0-6 luni)🔸 PACIENȚI☑ Asigurarea unui circuit funcțional minim sigur, chiar și în contextul lucrărilor de renovare.☑ Îmbunătățirea comunicării cu pacienții (afișaj clar, pliante informative, timpi de așteptare).☑ Evaluarea rapidă a satisfacției pacienților și aplicarea acțiunilor corective imediate.🔸 PERSONAL MEDICAL & AUXILIAR☑ Stabilirea unui canal clar de comunicare între conducere și personal (ședințe săptămânale, grupuri interne etc).☑ Reorganizarea minimală a fluxurilor de lucru pentru siguranță și eficiență în timpul lucrărilor.☑ Audit intern în fiecare structură, recensământ clar al echipamentelor, resurselor umane și nevoilor urgente.🔹 TERMEN MEDIU (6-18 luni)🔸 PACIENȚI➡ Implementarea unui sistem de programări și prioritizare mai eficient.➡ Finalizarea circuitelor spitalicești esențiale, cu accent pe siguranța și confortul pacientului.➡ Analizarea in profunzime a feedback-ului permanent din partea pacienților (online).🔸 PERSONAL MEDICAL & AUXILIAR➡ Îmbunătățirea condițiilor de muncă (spații, echipamente, vestiare, zone de odihnă).➡ Echitate pentru fiecare categorie profesională în parte.➡ Organizarea de cursuri sau ateliere de formare continuă (ex. managementul infecțiilor, comunicare pacient).➡ Introducerea unui sistem de recunoaștere și motivare internă pentru performanță (angajatul lunii, prime simbolice etc).🔹 TERMEN LUNG (1 – 5 ani)🔸 PACIENȚI⬆ Reacreditarea spitalului la standarde superioare (ANMCS).⬆ Dezvoltarea unor servicii medicale noi sau extinderea celor existente, alături de dezvoltarea sustenabilă a spitalului.⬆ Construirea unei reputații locale solide – spital curat, bine organizat, cu personal empatic și profesionist.🔸 PERSONAL MEDICAL & AUXILIAR⬆ Crearea unui climat organizațional bazat pe profesionalism, transparență, respect reciproc, colaborare și performanță.⬆ Îmbunătățirea continuă a calității serviciilor medicale, optimizarea resurselor prin monitorizare frecventă.⬆ Posibilități de dezvoltare profesională susținute prin parteneriate cu universități, cursuri externe, participări la congrese.⬆ Implementarea unui sistem digital integrat pentru managementul pacienților, resurselor și programărilor.”
Declară managerul TBC.
Conform Mădălinei Cîmpean, raportarea personalului medical la pacienți este cea care definește un sistem de care cu toți, mai devreme sau mai târziu, avem nevoie.
”Cred cu tărie în calitatea actului medical și in respectul față de pacienți. Mă angajez să fiu alături de fiecare pacient aflat în suferință și am să lupt ca personalul medical să fie mai uman și mai responsabil atât față de pacienți, cât și din punct de vedere colegial.”
Mădălina Cîmpean, manager interimar – Spitalul de Pneumoftiziologie ”Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare.
Parcursul profesional al Mădălinei Cîmpean
Având studii de economist, dar și în domeniul medical, a dobândit o experiență de 24 de ani în sistemul sanitar. Timp de 16 ani, a fost asistent medical generalist. Apoi, în perioada 2016 – 2023 a condus Biroul Managementul Calității Serviciilor Medicale din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare. Din 2003 și până la preluarea interimatului la TBC, a fost manager al Serviciului de Ambulanță Județean Maramureș.
ZiarMM
Articolul Spitalul TBC are un nou manager: Mădălina Cîmpean, fostă șefă la Ambulanță. Ce măsuri va lua apare prima dată în ZiarMaramures.
Citeste mai mult