Spitalul Clinic CF din Timișoara pune la dispoziția pacienților, gratuit, injecții intravitreene, o procedură de înaltă precizie, menită să prevină pierderea vederii și să amelioreze simptomele asociate acestor afecțiuni.
Injecțiile intravitreene presupun administrarea de medicamente în interiorul ochiului, în corpul vitros. Procedura este minim invazivă și se face sub anestezie locală. Procedura se folosește în special în tratamentul bolilor retiniene de natură degenerativă sau vasculară, printre care degenerescența maculară legată de vârstă, maculopatia diabetică și retinopatia diabetică proliferativă, ocluzia de venă centrală a retinei, edemul macular cistoid, neovascularizația coroidiană din miopie severă și uveita.
„Medicamentele administrate prin injecțiile intravitreene pot fi antiinflamatoare, antibiotice, corticosteroizi sau agenți antiVEGF (factor de creștere endotelial vascular). Acești agenți anti VEGF blochează o proteină numită factorul de creștere endotelial vascular, care stimulează dezvoltarea vaselor de sânge anormale în retină.”, a declarat Ileana Bosun, medic primar oftalmolog la Spitalul Clinic CF Timișoara.
Injecțiile intravitreene se fac în condiții sterile, cu un ac foarte fin. Intervenția durează câteva minute.
Intervenția are loc în sala de operație, în condiții sterile stricte, iar medicii folosesc un ac foarte fin pentru injectare. După procedură, se aplică un pansament și un tratament antiinflamator local. Intervenția este rapidă și nedureroasă, spun medicii.
„Procedura durează doar câteva minute. După injectare, pacientul este supravegheat o perioadă scurtă, apoi poate pleca acasă, urmând să revină pentru control”, a mai explicat Ileana Bosun.
În cele mai multe cazuri, injecțiile nu sunt un tratament unic, ci se administrează în serii, pe parcursul mai multor luni sau chiar ani, în funcție de evoluția bolii. Tratamentul este gratuit pentru pacienți, decontat de CJAS.
Citeste mai mult