• Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
DATA:
20/05/2025
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
TRIMITE MESAJ
  • Acasa
  • Contacteaza-ne
  • Schimb de link-uri
No Result
View All Result
Home Stiri Olt

Șoferii din România plătesc cu aproape 15% în plus pe mașinile care au kilometrajul dat înapoi

Ziare Online 24 de Ziare Online 24
20/05/2025
in categoria Stiri Olt
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Fraudele care implică derularea kilometrajului nu au impact doar la nivel individual ci afectează segmente întregi ale economiei. Aceasta este o problemă serioasă pentru majoritatea țărilor europene cât și pentru Europa pe ansamblu. Vânzătorii necinstiți de mașini rulate păcălesc șoferii și îi fac să plătească sume în exces, în timp ce țările pierd venituri de miliarde de euro în fiecare an
Un raport din 2018 al Parlamentului European a estimat că daunele cauzate în UE prin manipularea odometrelor variază între 6,5 ​​miliarde și 43,7 miliarde de lei anual.
Pentru a înțelege mai bine pierderile financiare cauzate de această practică în Europa, carVertical, compania de date despre vehicule, a efectuat un studiu propriu. Chiar și folosind un scenariu conservator, rezultatele arată că țările europene pierd aproximativ 26,4 miliarde de lei pe an din cauza fraudării odometrelor. Având în vedere că multe cazuri nu sunt detectate, daunele reale ar putea fi semnificativ mai mari.
„Este extrem de dificil să demonstrezi că o mașină are kilometrajul falsificat. Țările nu fac întotdeauna schimb de date despre vehicule între ele și multe înregistrări de kilometraj nu sunt niciodată digitalizate, ceea ce face ca acest tip de escrocherie să fie mai ușor de ascuns. Singura modalitate de a confirma frauda cu odometrul este prin utilizarea înregistrărilor istorice ale kilometrajului”, explică Matas Buzelis, expert pe piața auto din cadrul carVertical.
Frauda care implică modificarea odometrului costă România peste 692,8 milioane lei anual
În România, cumpărătorii de mașini plătesc în medie 14,5% în exces atunci când cumpără o mașină care are kilometrajul dat înapoi – aproape o șesime din valoarea reală a mașinii.
De exemplu, o mașină care are kilometrajul falsificat și care este listată la 50.000 de lei valorează doar 43.000 de lei în realitate. Asta înseamnă că un potențial cumpărător ar plăti 7.000 de lei peste valoarea reală a acestui vehicul. Cu cât prețul mașinii este mai mare, cu atât este mai mare și pierderea potențială. Cumpărătorii de mașini de lux pot plăti chiar mii de euro în exces, fără să bănuiască acest lucru.
„Evident cumpărătorii preferă mașinile cu un kilometraj mai mic. Din păcate, acest lucru îi predispune la a fi escrocați. Când kilometrajul este redus, se creează iluzia unei stări mai bune a mașinii decât este în realitate. Este bine de știu că escrocii vizează atât vehiculele de buget cât și pe cele premium, niciun segment auto nefiind imun la astfel de practici”, adaugă Buzelis.
Studiul arată că economia României pierde anual în jur de 692,8 milioane lei din cauza fraudelor care implică manipularea odometrului.
Țările vest-europene se confruntă cu pierderi mai mari
Studiul a mai arătat că, deși frauda cu odometrul este o problemă larg răspândită, impactul ei financiar este mai mare în Europa de Vest comparativ cu țările din Europa de Est.
Șoferii din Marea Britanie, Franța, Germania și Italia suportă cele mai mari pierderi financiare din cauza fraudării kilometrajului. La polul opus, unde impactul este semnificativ mai mic, se află cumpărătorii din Ucraina, Serbia și România.
Luând în calcul numărul de mașini verificate de carVertical, valoarea lor medie de piață și rata de fraudă din fiecare țară, studiul estimează că Marea Britanie pierde anual în jur de 7 miliarde de lei din cauza manipularii odometrelor, Franța pierde 5,7 miliarde de lei, iar Germania 5,5 miliarde de lei.

Potrivit lui Buzelis manipularea odometrului este o problemă serioasă care costă economiile europene miliarde de euro în fiecare an. Guvernele recunosc problema, dar inițiativele de abordare a acesteia rămân limitate ceea ce înseamnă că cumpărătorii înșiși trebuie să ia măsuri pentru a se asigura de veridicitatea kilometrajului vehiculelor pe care le cumpără.
„Un raport de istoric al vehiculului poate arăta exact când și cu cât a fost derulat kilometrajul. Acest lucru îl ajută pe cumpărător să decidă dacă renunță la a cumpăra acea mașină sau dacă alege să negocieze un preț mai bun. În multe cazuri, dacă kilometrajul a fost falsificat, mașina poate avea și alte probleme ascunse, iar acest lucru este extrem de important în contextul în care factorii de decizie la nivel mondial nu își asumă autoritar protecția cumpărătorilor”, precizează Buzelis.
Metodologie
Studiul carVertical a analizat datele din rapoartele privind istoricul vehiculelor achiziționate de clienții companiei, prețul mediu al mașinilor rulate, ponderea vehiculelor care au kilometrajul falsificat și impactul financiar al fraudei cu odometrul în 17 țări europene.
Procentul de incidență a fraudării odometrului a fost calculat prin analizarea rapoartelor istorice achiziționate de clienții companiei în 2024 și împărțind numărul mașinilor afectate la numărul total de vehicule verificate. Impactul financiar al acestei practici a fost măsurat prin calcularea diferenței de valoare dintre modelele fabricate din 2005 până în 2024 care aveau kilometrajul real și cele care aveau kilometrajul dat înapoi.
Articolul Șoferii din România plătesc cu aproape 15% în plus pe mașinile care au kilometrajul dat înapoi apare prima dată în Olt Alert.

Citeste mai mult

Articolul precedent

Filip: Funcţia de preşedinte al PNL este prea grea

Related Posts

Stiri Olt

Sfinții Împărați Constantin și Elena 2025. Obiceiuri, tradiții și superstiți. Ce nu ai voi să faci în această zi

20/05/2025
Stiri Olt

Horoscop 21 mai 2025. Două zodii au parte de lucruri neprevăzute în viața lor amoroasă

20/05/2025
Stiri Olt

Sărbătoare MARE, azi, pentru creștin-ortodocși: Credincioșii îi prăznuiesc astăzi pe Sfinții Împărați Constantin și Elena

20/05/2025
Stiri Olt

Sorin Grindeanu, primul anunț ca șef al PSD: „Curentul majoritar este de a fi în opoziție. Nu opoziție cruntă, ci constructivă, care să facă bine românilor”

20/05/2025
Stiri Olt

George Simion refuză să accepte înfrângerea! Liderul AUR contestă la CCR victoria lui Nicușor Dan: „Nu suntem înfrânți, nu am cedat”

20/05/2025
Stiri Olt

Filip Jianu, surpriza plăcută din primul tur al calificărilor de la Roland Garros

20/05/2025

Cele mai recente stiri

  • Șoferii din România plătesc cu aproape 15% în plus pe mașinile care au kilometrajul dat înapoi 20/05/2025
  • Filip: Funcţia de preşedinte al PNL este prea grea 20/05/2025
  • Târgul Educațional pentru licee – vineri, 23 mai 2025 la Shopping City Râmnicu Vâlcea 20/05/2025
  • Sfinții Împărați Constantin și Elena 2025. Obiceiuri, tradiții și superstiți. Ce nu ai voi să faci în această zi 20/05/2025
  • Anchetă online! Hoţ dintr-o agenţie de turism, căutat pe Facebook 20/05/2025
  • Bătută și înjurată de soț, o sătmăreancă și-a luat copiii și a fugit de acasă. Individul agresiv a ajuns în fața instanței 20/05/2025
  • A fost la pescuit şi a prins un dosar penal 20/05/2025
  • Horoscop 21 mai 2025. Două zodii au parte de lucruri neprevăzute în viața lor amoroasă 20/05/2025
  • Cercetaţi pentru furt de cărbune 20/05/2025
  • Sărbătoare MARE, azi, pentru creștin-ortodocși: Credincioșii îi prăznuiesc astăzi pe Sfinții Împărați Constantin și Elena 20/05/2025

Web design by Dianys Holding - realizare website

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24

No Result
View All Result
  • Home
  • Stiri Ilfov

© 2021 Ziar Online 24. Toate drepturile sunt rezervate. Parteneri: Stiri Transilvania 24Digi Stiri Muntenia 24 Ziare Locale 24