Sindicaliştii din Sănătate protestează, marţi, la Ministerul Sănătăţii. Angajații din sistemul de sănătate pregătesc greva generală. Angajații din sistemul sanitar solicită acordarea sporurilor, plata corectă a gărzilor și o finanțare adecvată. Recent, sindicatele din domeniul sănătății au anunțat proteste și au inițiat procedurile pentru declanșarea unei greve generale programate pentru data de 15 iunie 2023.
„Consiliul Național al Federației Sanitas, reunit într-o ședință extraordinară în data de 10 mai 2023, a analizat situația angajaților din domeniul Sănătății și Asistenței Sociale, în contextul în care guvernarea actuală continuă să nu-și respecte angajamentele asumate și să amâne adoptarea unor soluții satisfăcătoare pentru salariații sindicalizați”, informează reprezentanții sindicatelor din domeniul sănătății.
Potrivit sindicaliștilor, Legea 153/2017 nu este aplicată în totalitate, existând în continuare categorii de angajați care nu și-au primit drepturile salariale cuvenite, iar „autoritățile nu manifestă nicio intenție reală de a respecta prevederile legale”.
„Mai mult, Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de ordonanță de urgență care impune măsuri total nefavorabile celor două sisteme: reducerea cu 10% a cheltuielilor aprobate prin bugetele aferente acestui an, în condițiile în care instituțiile medicale și de asistență socială se confruntă cu dificultăți din cauza inflației și a creșterii rapide a prețurilor; blocarea angajărilor, ceea ce duce la o continuă lipsă de personal în domeniul Sănătății și Asistenței Sociale, care se agravează de la lună la lună”, semnalează membrii sindicatelor.
Marți, sindicaliștii din domeniul sănătății vor picheta Ministerul Sănătății, iar pe data de 8 iunie este programată o grevă de avertisment cu întreruperea activității timp de două ore. Greva generală este programată pentru data de 15 iunie.
„Una dintre revendicările noastre este abrogarea Ordonanței 34, care prevede blocarea posturilor și reduceri de cheltuieli. Aceasta nemulțumește membrii sindicatului deoarece sistemul de Sănătate este subdimensionat, iar angajații se confruntă uneori cu o încărcare de muncă prea mare. Din acest motiv, am solicitat Ministerului o întâlnire pentru a găsi soluții în vederea rezolvării acestei crize.
Nemulțumirile sunt multiple: neaplicarea integrală a Legii 153, neacordarea voucherelor de vacanță din bugetul de stat, așa cum am solicitat în repetate rânduri (…).
Revendicările angajaților din domeniul sănătății includ modificarea proiectului de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene și modificarea și completarea unor acte normative, astfel încât să se permită continuarea angajărilor în domeniul Sănătății și Asistenței Sociale, fără a afecta bugetele instituțiilor din cele două sisteme.
De asemenea, sindicaliștii din domeniul sănătății solicită punerea imediată în aplicare, în totalitate, a Legii nr. 153/2017 pentru toți angajații din sistemul de Sănătate și Asistență Socială, acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților și calcularea tuturor sporurilor în funcție de salariul actual.
De asemenea, se cere calcularea tarifului orar pentru gărzi în funcție de salariul actual, calcularea indemnizației de hrană în raport cu salariul minim brut pe țară actual și o finanțare corectă și adecvată a instituțiilor din domeniul Sănătății și Asistenței Sociale.
De asemenea, se solicită reluarea imediată a negocierilor pentru semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate, finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în domeniul Sănătății și Asistenței Sociale, precum și oprirea deteriorării rețelei medicale proprii a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
Angajații din domeniul sănătății sunt solidari cu protestul din învățământ
Federația Sanitas susține acțiunile organizate de sindicatele din învățământ și consideră că revendicările acestora în cadrul conflictului colectiv de muncă sunt legitime.
„Considerăm că un guvern care tratează cu indiferență cele două sisteme vitale ale unei națiuni – Sănătatea și Învățământul – trebuie să-și revizuiască politicile în mod urgent sau să plece!
Aceste două sisteme reprezintă pilonii dezvoltării și supraviețuirii unei națiuni, iar lucrătorii care își dedică activitatea acestor domenii trebuie tratați corect și remunerați adecvat în funcție de importanța muncii lor!”, arată membrii sindicatului Sanitas.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți dimineață că majorările salariale solicitate de sindicatele din învățământ „sunt extrem de dificil de îndeplinit” și ar putea adânci deficitul bugetar. Greva din învățământ va continua marți, fără o perspectivă iminentă de încheiere.
Citeste mai mult